גליוני הש"ס/פסחים/קטו/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גליוני הש"ס TriangleArrow-Left.png פסחים TriangleArrow-Left.png קטו TriangleArrow-Left.png א

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
מהר"ם חלאווה
חי' הלכות מהרש"א
גליון הש"ס
חתם סופר
רש"ש
גליוני הש"ס
שיח השדה

שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


דף קט"ו ע"א

מברך עלי' בפה"א ועל אכילת מרור ואכיל. נ"ב בס' הפרדס לרש"י סי' קל"א דמה שמברכין על שאר ירקות בפה"א משום דאין יכול לברך בפה"א ועל אכילת מרור על המרור בלבד דאין עושין מצות חבילות חבילות עכ"ל וצ"ע שלא הוזכר זה בכולה סוגיין:

מצוות אין מבטלין זו את זו. נ"ב ע' חידושי רמב"ן שבת כ"א א' ד"ה הא דאמרי' כבתה זקוק כו' דכ' וע"כ לא שרי אלא להדליק מנר לנר משום דתרוייהו חדא מצוה נינהו כלומר מצות נר חנוכה ומין במינו אינו בטל אבל שאר מצוות נראות כמבטלות זו את זו עכ"ל ויש לעיין אי שייכא הך סברא נמי למ"ד כאן דמצוות אין מבטלות זא"ז ואע"ג דכאן הוא עניין אחר מ"מ יש לספק בזה דהי' נ' לכאורה טעמא דמצוות אין מבטלות זא"ז משום דכל אחת כלולה מכולם כמ"ש בעלי אגדה וה"ל כלהו כדבר אחד בעינו דזו כלולה מזו וזו מזו וא"כ התם נמי בהשתמשו בנ"ח לכבוד שבת שייך נמי האי טעמא ודו"ק:

שהי' כורכן כו' שנא' על מצות כו'. נ"ב היינו דתיבת על פירושו עם כמו ויבואו האנשים על הנשים כל נדיב לב וכמו ואשה אל אחותה לא תקח לצרור לגלות ערותה עלי' דפירושו עמה ע' שו"ת הרשב"א ח"ד סי' רס"ז וכן בל' חכמים מצינו כזה בטבול יום פ"א משנה ג' כל שהוא נאכל עליו ע"ש דפירושו עמו:

ת"ל כו'. נ"ב ופירש"י דהלימוד מתיבת יאכלוהו ובבה"ג פרק שני מה' פסח אי' וז"ל מיחייבינן למיכל מצה לחודה בברכה והדר מרור לחודי' בברכה והדר מצה ומרור בלא ברכה מ"ט דכתי' תאכלו מצות וכתי' על מצות ומרורים יאכלוהו עכ"ל ומוכח לכאורה כוונתו דמבערב כו' הוא ילפותא דרבנן דא"צ כריכה מדלא כתי' גם מרור ומקרא דעל מצות וגו' הוא ילפותא דהלל ומשום ספק עבדי' לתרוייהו ויש לפרש דבריו באופן אחר ואין להאריך:

והדר אכיל כו' זכר למקדש כו'. נ"ב בס' הפרדס לרש"י סי' קל"ב ואחר המרור חוזר ובוצע מן המצה השלימה כו' וכורכה בחזרת ואוכל ומאכיל בלא ברכה זכר למקדש כהלל שהי' עושה כן כל אכילה שיש בה ברכה לא תהא פחותה מכזית עכ"ל ואין מבואר אם כוונתו לאפוקי הכריכה דהואיל והיא רק זכר למקדש די' בפחות מכזית כיון דברכה אין בה ואין להצריכה כזית מפאת ל' אכילה שבברכה או כוונתו על המרור שבכריכה דייקא וסובר כהרא"ש בפרקין דמצות מרור היא גם בפחות מכזית ורק מפאת ל' אכילה שבברכה היא דבעי כזית וע"כ מרור שבכריכה דאין בו ברכה לא בעי כזית:

Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף