אליה רבה/אורח חיים/רלז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אליה רבהTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png רלז

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
באר הגולה
ביאור הגר"א




לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

א[עריכה]

[א] [לבוש] שאין תמיד וכו'. לפי זה גם בלילי שבתות וימים טובים ראוי לאומרו, אבל לפי טעם יש אומרים אתי שפיר לפי שאין מלקין בשבת, וכן כתב ר' דוד אבודרהם ועיין לקמן סימן רס"ז. ובמטה משה כתב על דרך הסוד דשלושה ממונים שולטים בגיהנום משחית אף וחימה מזמן תפילת ערבית ודנין הרשעים בלילה על שהיה במחשיך מעשיהם לזה אומרים והוא רחום וגו' ולא ישחית זו משחית והרבה להשיב אפו זו אף ולא יעיר כל חמתו זו חימה, ולכן אין אומרים בשבת, כי יש לרשעים מנוחה בגיהנום בשבת ואין שולטים עיין שם דף צ"ו באריכות. כתב ר' דוד אבודרהם ולא יעיר כל חמתו פירוש שום דבר מחמתו והוא מלשון ולרש אין כל, עד כאן, כן כתב הכלבו דף ל"ג אבל בילקוט תהלים סימן ע"ח קא דריש כל חמתו אינו מעיר אבל מקצת מעיר, עד כאן, וכן פירש רש"י שם:

ב[עריכה]

[ב] [לבוש] ברכו וכו'. על פי המדרש חיה אחת ברקיע כשהוא יום אז אמת במצחו ויודעים המלאכים שהוא יום, ולערב אמונה במצחו ויודעים שהוא לילה, ובכל פעם אומרת ברכו את ה' המבורך כלומר עת לכם לומר שירה לפיכך אומרים ברכו בלילה כמו ביום:

ג[עריכה]

[ג] [לבוש] שהרי לא וכו'. פירוש דוקא כשאומרים פעם אחת הוא דקיבלו לחובה אבל כשלא אמרו מעולם לא, ובלחם חמודות דף ל"ב כתב זה לשונו והאידנא דקבעו חובה אפילו לא התפלל כלל מכל מקום לא אלים מנהגא לשוויה חובה כדי לאטרוחי ציבורא להחזיר השליח ציבור התפילה, עד כאן, ולזה נוטין דברי הב"ח:

ד[עריכה]

[ד] [לבוש] עלינו לשבח וכו'. שמעתי שנהג זקיני הגאון זכרונו לברכה שאמר עלינו עם הציבור אף שכבר אמר עלינו יש מקומות שאומרים שיר מזמור לאסף אחר כך. כתב שלטי גיבורים ריש ברכות נהגו בקצת מקומות לומר שיר המעלות הנה ברכו וכו' קודם מעריב משום דאמרינן רגיל לקרות קורא דצריך לקרות קריאת שמע מתוך ספר תורה, והא דאומרים מזמור זה יותר מאחרים כתב כנסת הגדולה משום דכתיב ביה העומדים בבית ה' בלילות, אי נמי משום דכתיב שאו ידיכם קודש וברכו את ה', עד כאן. ולפי זה נראה כשנמשכה מנחה עד הלילה ומתפללין מיד מעריב אין אומרים המזמור דלא שייך רגיל לקרות וכו' אלא כשאין מתפלל קודם:

מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.