אילת השחר/בבא קמא/נד/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
מהר"ם שיף
פני יהושע
רש"ש
כובע ישועה
אילת השחר

שינון הדף בר"ת


אילת השחר TriangleArrow-Left.png בבא קמא TriangleArrow-Left.png נד TriangleArrow-Left.png ב

דף נ"ד ע"ב

לכלאים. ברמב"ם פ"ט מה' כלאים ה"ח כתב דאסור להנהיג כל המינין בין בהמה בין חי' טהורה עם טמאה משום דחיה בכלל בהמה. וצ"ע דבגמ' מבואר דגם עופות אסור דהא ילפינן משבת דגם חי' ועוף כיוצא בהן ואינו משום דחי' בכלל בהמה. ובאמת לא נזכר כלל ברמב"ם איסור הנהגה בעופות, וצריך טעם בזה. עוד יש לעיין דבסוגיין ילפינן דאדם מותר עם כולן לחרוש מהא דלהנחה הקשתיו ולא לדבר אחר, אבל הרמב"ם בהלכה י' שם הביא דמותר לחרוש עם אדם ובהמה יחד משום שנאמר בשור ובחמור ולא באדם וחמור ולא באדם ושור. וכתב הרדב"ז דמקורו מהספרי. ולכאורה לשיטתו דרק טהור עם טמא אסור מה"ת, א"כ ממ"נ אם אדם נקרא מין טהור צריך קרא רק למעט דלא יחרוש עם חמור, ואם הוא נחשב כמין טמא מחמת דבשרו אסור באכילה, א"כ לא בעי קרא להתירו עם חמור וצריך קרא רק דמותר עם שור. אלא דבאמת הא אין ייתור לזה אלא שזהו גופא דאמרינן דבשור או בחמור אין כלול רק בהמות טהורות וטמאות ולא אדם.

והנה ברמב"ם הביא בעית הגמ' לקמן לענין עיזא ושיבוטא, ופסק דאסור להנהיג ואם הנהיג פטור. וביאר ברדב"ז דאם נימא דס"ל להרמב"ם דשיבוטא דג טהור ע"כ האיסור אינו אלא מדרבנן, ומה שכתב ואם הנהיג פטור היינו פטור אף ממכות מרדות, דאם הי' הספק בדאורייתא הי' חייב לכל הפחות מכות מרדות על שהכניס עצמו לעשות איסור ספק. וצ"ע כיון דאינו אלא דרבנן א"כ למה פסק דאסור לכתחילה, הא בשאר דוכתין במקום שיש בעיא דלא איפשיטא באיסור דרבנן פסקינן לקולא ומותר אף לכתחילה. שוב הראוני במנחת חינוך בקומץ המנחה מצוה תק"ן דעמד בזה, והביא דיש מקומות דאף בדרבנן פסקינן לחומרא. (מהדו"ק)

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי אילת השחר מונגשים לציבור במסגרת 'אוצר הספרים היהודי השיתופי' לשימוש אישי לעילוי נשמתו הטהורה של רבנו אהרן יהודה ליב ב"ר נח צבי. הזכויות שמורות לבני רבנו יבלחט"א