אור שמח/כלים/כח
< הקודם · הבא > משנה תורה להרמב"ם נושאי כלים מפרשי הרמב"ם |
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
א[עריכה]
נפלו משקין טמאים על כני הכלים כו' ה"ז מנגבן כו'.
תוספתא [כלים] ב"ב פ"ג אמר ר"י א"א הלכה מימיהם של כהנים לא נמנעו מלהיות נותנין רגלו של שולחן [פירוש בבתיהם שהיו טהורין לקודש] ע"ג משקין טמאים אמרו מפני רגל מנגבה והיא טהורה. ועיין מה שפירשו והגיהו. ואולי ע"ד ההשערה הייתי מפרש הוראה אחרת בתיבת מפני רגל, שברגל שהיו מוציאין השולחן לעולי רגלים לחוץ להיכל והיו גם ע"ה וספק נפל משקים טמאים ע"ג הרגל של השולחן או הרגל ע"ג המשקין טמאים, ולכן כיון שבשולחן אמרינן דהוא טהור בלא טבילה אחר הרגל (יעוין פי"א מטומאת מו"מ הלכה י"א) גם כל השנה לא חששו לזה להיות נותנין רגלו של שולחן בבתיהם ע"ג משקין טמאים, ויותר טוב להגיה קצת מפני הרגל, ויעוין ירושלמי סוף חגיגה דכל החשש דטבילה היה מפני טומאת משקין יעו"ש ודוק:
ו[עריכה]
הרובע ואחוריו טמאין וחצי הרובע ואחוריו טהורין כו'.
משנה פרק כ"ה אמר להן של כת קודמים היא, ופירושו דאמרו בבכורות על הך דתנן בתו"כ זו עדות שהעיד חזקיה כו' בשם ר"י הזקן כל שאין לו תוך בכלי חרס כו' דיש לו תוך הרי הוא ככ"ח מה כ"ח נטמא תוכו כו' א"כ כיון דתלי בכ"ח הרי בכה"ג אילו השרץ ברובע לא נטמאו האוכלין שבחצי הרובע דתוך אחר הוי ואינו בטל אל הרובע, כן כי שויה חכמים במשקין בכלי שטף הבדל בין נטמא תוכו לאחוריו לא נתחשב החצי רובע לאחורי הרובע ופשוט. ויעוין בפ"ב בבית תבלין ובטבלה שהיא מלאה קערות יעו"ש.
ובמשל"מ בהלכה זו בסוף וגם דין זה לא ראיתי לרבינו שהביאו.
נ"ב עיין מקואות פ"ג הלכה י"ט:
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |