ערך/תרומת מעשר: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(←‏שיטת רבינו משולם בשם רבותיו: הסרת תבנית:ערכים שהוטמעה בניווט התחתון)
 
שורה 15: שורה 15:


{{ניווט כללי תחתון}}
{{ניווט כללי תחתון}}
{{ערכים|ת}}

גרסה אחרונה מ־17:06, 16 באפריל 2021

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png תרומת מעשר

הפרשתה שלא מן המוקף[עריכה]

המשנה בחלה (פ"א מ"ט) אוסרת להפריש תרומה גדולה שלא מן המוקף, ונחלקו הראשונים האם דין זה קיים גם בתרומת מעשר.

שיטת הרמב"ם[עריכה]

הרמב"ם כתב (פ"ג מהלכות תרומות ה"כ) שמותר להפריש תרומת מעשר שלא מן המוקף, שנאמר (במדבר יח): "מכל מעשרתיכם תרימו תרומה", אך "תלמידי חכמים אין תורמין אלא מן המוקף, ואפילו תרומת מעשר".

שיטת הראב"ד[עריכה]

הראב"ד משיג על הרמב"ם וסובר שגם בתרומת מעשר יש חיוב לתרום מן המוקף, והוא קיים רק אצל לוי שתורם את מעשרו, כי הפסוק "והרמותם ממנו תרומה" שממנו נלמד דין הפרשה מן המוקף, עוסק רק בלויים ("ואל הלווים תדבר לאמר"), ולהם אסור לתרום שלא מן המוקף, כי יש חשש שלאחר שיתרום שלא מן המוקף, ישכח שתרם, ויעשה את התרומה תרומת מעשר על מקום אחר. אבל לישראל שתורם תרומת מעשר מן המעשר לפני שנתנו ללוי, מותר לתרום שלא מן המוקף, כי הפסוק לא עוסק בו, ואין לחוש שמא ישכח ויעשה את התרום תרומת מעשר על מקום אחר. ומוסיף הראב"ד, שבתרומה גדולה גם לישראל אסור לתרום לא מן המוקף, משום שהיא ניטלת באומד ולא יוכל לכוון כשיעור אם לא יהיה מן המוקף, וגם יש חשש שישכח.

שיטת תוספות[עריכה]

התוס' בגיטין (ל: ד"ה וכי), מוכיחים מהמשנה במסכת ביכורים (פ"ב מ"ה) וממקורות נוספים שמדאורייתא מותר להפריש תרומת מעשר שלא מן המוקף, אך מדרבנן אסור לתרום שלא מן המוקף, ולכן "לא נחשדו חברים לתרום שלא מן המוקף" (לשון הש"ס שם) גם בתרומת מעשר.

שיטת רבינו משולם בשם רבותיו[עריכה]

בספר הישר לר"ת חידושים סי' תקפ"ג מביא מרבינו משולם בשם רבותיו שמותר, וכדתנן במסכת ביכורים תרומת מעשר שוה לביכורים בשתי דרכים ניטלת מן הטהור על הטמא ושלא מן המוקף. אך ר"ת דחאו, ונקט כשיטת התוס' הנ"ל.

מעבר לתחילת הדף