שיחה:רש"י/שבת/צג/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רש"י ד"ה ופרכינן[עריכה]

ואי טעמא משום דעקרה ליה כיון דזימנין דעקרה האי וזימנין עקרה האי ובכל ג' איכא לספוקי שמא הכבידה עליהן ולא עקרתן לטמינהו מספק כזב המהפך על ה' "פונדאות" דמטמינן ליה מספק.

יל"ע מדוע לא כתב "ספסלין" הנזכר קודם וצ"ע. דב״ש (שיחה) 04:10, 8 ביוני 2020 (UTC)

רש"י ד"ה לאורכן[עריכה]

כגון שהיה שוכב על מיעיו או פרקדן ואורכו מוטל על אורכן

צ"ע מדוע נקט ששכב בדרך איסור ולא כתב ששכב על צדו. ואולי ער שאני. דב״ש (שיחה) 04:12, 8 ביוני 2020 (UTC)

הערה יפה. עד כמה שידוע לי יש שיטות שעל גבו מותר כשהוא ער ויש שיטות שאסור ותלוי בטעם האיסור אם משום שיתקשה אברו וייראה ויתגנה, שזה אינו שייך בער שישים לב לכך, או לטעם אחר (אולי בתוספות בנדה) שהעמוד שדרה כשמתחמם גורם לקישוי אברו שלפי זה אין מקום להתיר כשהוא ער. אבל זה לא מועיל לאופן הראשון שהזכיר רש"י שוכב על מעיו שזה לכולי עלמא אסור גם כשהוא ער. וראה עוד בגמרא ברכות (אולי דף יז עמוד ב) לגבי קורא ק"ש כשהוא פרקדן שהגמרא מקשה שבלאו הכי אסור, ומבואר שאסור אף כשהוא ער. ובלאו הכי צ"ב מדוע דחק רש"י להעמיד במקרה כזה ולא העמיד בפשטות כשהוא שוכב על צדו וכמו שכתבת, ואולי י"ל שעד כמה שהוא שוכב על צדו ומקפיד לא לשכב פרקדן אין לחשוש שיתהפך וישכב על כולם וע"כ ששוכב פרקדן ולכן יש מקום לחוש שיתהפך. ש"ס יידן (שיחה) 22:10, 8 ביוני 2020 (UTC)
יישר כח!
ברש״י בברכות שם כתב "לייט אמאן דגני אפרקיד - שמא יתקשה אברו “בתוך שנתו” ונראה לרבים והוא דרך גנאי"
וע"ע בספר מהר״ל מפראג עמ"ס שבת מש"כ בזה. דב״ש (שיחה) 04:28, 9 ביוני 2020 (UTC)
יכול להיות שרש"י פירש ע"פ הגמרא בזבחים ה. - "רמי ריש לקיש על מעוהי בי מדרשא" ופירש"י שם: "שוכב על בטנו פניו (על) כלפי קרקע" אך עדיין קשה לי כיצד עשה זאת ריש לקיש? אליה גלמן (שיחה) 19:45, 22 ביוני 2020 (UTC)
מה אתם אומרים? יכול להיות שרש"י סובר שכל האיסור זה רק כששוכב על גבי מיטה שהמצע שעליה מחממו אבל כששוכב על גבי קרקע או ספסל אין חשש? זה יכול להסביר את שני המקומות הנ"ל. למדן (שיחה) 20:55, 22 ביוני 2020 (UTC)
ש"ס יידן , מה שכתבת מהגמרא בברכות שמשמע שבלאו הכי אסור גם כשהוא ער,זה אינו, שהרי היא לא מקשה מער אלא מישן "מיגנא" שם אך ער לא משמע שם בהדיא שאסור.
ולכן נראה שער מותר מכיוון שטעמו של רש"י (שמא יתגנה בשנתו) לא שייך בער וכן לא שייך טעם רשב"ם בנידה שמפרש שהשמיכה תזוז. רק טעמו התמוה של תוספות בפסחים (שאין דרך לאכול בכך) שייך לאסור גם בער אך ודאי שא"א להקשות משם על פירש"י.
וכן ראיתי שהתיר הרב מלמד ב"פניני הלכה לשכב כדי לקרוא (אך ודאי שאוסר לישן) על בטנו. אליה גלמן (שיחה) 11:51, 25 ביוני 2020 (UTC)
אבל בברכות מדובר על אדם שקורא קריאת שמע שהגמרא שואלת איך מותר לו הרי אסור לשכב פרקדן, אז גם אם את ה'איסור' תעמיד בישן זה לא יסביר את הגמרא שם שמדברת על קורא קריאת שמע שהוא בודאי ער והגמרא משווה בין המקרים. ש"ס יידן (שיחה) 12:03, 25 ביוני 2020 (UTC)
האיסור לשכב הוא לפני הליכה לישון (כשמתכוון לישון) ומסתמא מדובר על ק"ש שעל המיטה. והגמ' מקשה ואומרת שאסור לשכב כך לפני השינה, גם לא תוך כדי הקריאה ודו"ק אליה גלמן (שיחה) 12:19, 25 ביוני 2020 (UTC)
"האיסור לשכב הוא לפני הליכה לישון כשמתכוון לישון" זו אמירה שנויה במחלוקת. אז נדברו ח"ו סימן נ' הוא מקום מצוין להתחיל בו. אויצרניק (שיחה) 12:27, 25 ביוני 2020 (UTC)
אתה צודק, כתבתי לפי הסברא היותר מובנת לי... אליה גלמן (שיחה) 14:07, 26 ביוני 2020 (UTC)