שיחה:בבלי/מנחות/לח/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הכא נמי כרמלית דרבנן היא[עריכה]

יש להבין מה סבר רבינא, וכי לא הוה ידע שכרמלית היא. ומשמע לכאורה שהוה ס"ד שמא כרמלית כיון שהוא תיקון רשות דרבנן אך מכל מקום אחר שתקנו רשות זו שוב דיניה כדין רשות דאורייתא ואולי בהכי יש סברא לומר שלא נאמר גדול כבוד הבריות וכו', ומר בר רב אשי ס"ל שמ"מ דרבנן היא ואמרינן גדול כבוד הבריות כו'. מי אדיר (שיחה) 10:12, 26 באפריל 2020 (UTC)

תכלת אין מעכב את הלבן[עריכה]

ברש"י פירש דהיינו שעשה כל הד' חוטין לבן. ובתוספות כתבו תחילה שאפשר לפרש שאם אין לו תכלת מטיל רק ב' חוטין לבן. ולכאורה יש מקור והכרח פשוט לדעת רש"י שהרי הגמרא לעיל (לז:) הקשתה מה הנ"מ בין חכמים לרבי ישמעאל אם ד' כנפות ד' מצוות או מצווה אחת, והיינו שביאור קושיית הגמרא הוא שהרי מכל מקום חייב להטיל כל הד' חוטין. ולכאורה לפי הצעת התוספות יש חילוק פשוט, והוא באופן שאין לו ד' חוטין אם יטיל לכל הפחות ב' לבן שלדעת רבי ישמעאל שהכל מצווה אחת ודאי בזה לא נאמר שאין התכלת מעכב את הלבן, אך לדעת חכמים הרי אין התכלת מעכב את הלבן וכמו שכתבו התוס' שמקיים מצווה גם בב' חוטין לבן. וממה שלא הזכירה הגמרא נ"מ זו מוכח שאין בכך כלום ואין מעכב היינו בד' חוטין לבן. וצ"ע. מי אדיר (שיחה) 11:48, 26 באפריל 2020 (UTC)

מצוה להקדים לבן לתכלת[עריכה]

עיין בתוספות (ד"ה כתיב) שפירשו שדין זה הוא לכו"ע ואף לתנא דבי ר"י שחולק על רבא הלומד מפסוק זה שצמר ופשתים פוטרין בין במינן בין שלא במינן ושאר מינים אך במינם. מכל מקום דריש הכנף מין כנף לענין זה. ויש להעיר מדברי רש"י בשבת (כז: ד"ה קמ"ל) שמבואר שם שלמאן דפליג על רבא: אין לדרוש הכנף מין כנף להצריך שיהיה הפתיל ממין הכנף אלא אורחיה דקרא הוא ולאשמעינן דמצות ציצית בשני מיני צבע שני חוטין של תכלת ושני חוטין של לבן דהיינו מין כנף דסתמיה לבן. ומשמע שלא מדריש מידי ודלא כמבואר כאן ובתוספות. מי אדיר (שיחה) 10:52, 26 באפריל 2020 (UTC)