רש"ש/בבא בתרא/כב/ב
< עמוד קודם · עמוד הבא > צור דיון על דף זה מפרשי הדף רש"י תוספות רמב"ן רשב"א שיטה מקובצת מהרש"ל מהר"ם חי' הלכות מהרש"א חתם סופר רש"ש |
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
גמרא בבא מן הצד. נל"פ מצד החלונות לא שבא כנגדן (כפרש"י) ואשמעינן שירחיק מהלאה לצד החלון לאורך הכותל שהחלון בו כדי שיבוא האור להחלון גם מצדדיו דומיא דשתי רוחות דבסמוך. ויש לכוון גם פרש"י לזה ע' מע"מ:
שם כאן משתי רוחות. ע' ברא"ש שפי' דצריך שיהיה בין כתלי הרוחות ד"א מלבד רוחב החלון. ופשטיה משמע דעל חלון שביניהם קאי לפי מה שהוא רחב. וסברתו דאי עם רוחב החלון קאמר (כדעת הרמב"ם והש"ע) א"כ אם הוא קצר כמו רחב חצי אמה יהיו ב' המרחקים מב' צדדיו ביחד ג"א וחצי ואם הוא רחב ג"א וחצי לא יהיה רק חצי אמה. ואם הוא רחב ד"א לא יהיה הרחק כלל ואם יותר יהיו הכותלים כנגדו ופי' המע"מ לא מחוור בעיני כלל. ודע דבפסקי תוס' משמע דמפרשי דמב' רוחות צריך שיהא מרוחק מכל צד ד"א ול"מ להם חבר:
רש"י ד"ה מן הצד. דהכא ליכא למיחש לדוושא דההוא פורתא. וק"ל דכיון דהכותל יהיה מפסיק הלוכם ויצטרכו להקיפו בהגיעם שמה ודאי לא ילכו כלל סמוך לכותל הישן אלא להלאה כנגד כלות הכותל החדש וכש"כ למאי דמוקי למתניתין בשתי רוחות מי פתי יסור הנה ללכת שוב ביניהם ויצטרך להקיף גם הכותל הב'. ולעד"נ לפרש כיון דאין הדרך צר אלא כדי עובי הכותל (ובמתניתין ב' עובי הכותלים) דחקי דרך שם ולא ממנעי ומצינו בעירובין (ה') דאפי' בפרצת ג"ט עיילי היכא דממעטי בהילוכא ע"ש:
רש"י ד"ה והלא מציץ. כיון דסמוך הוא כו'. ולפ"ז יל"פ דרק על הברייתא דאין מרחיק אלא טפח (כגי' הרי"ף והרא"ש) פריך אבל על מתניתין לא. ולכן לכאורה ל"ד התוי"ט במה שהביא זה על המשנה. אבל לפמש"כ התד"ה במדיר תהיה הקושיא גם על מתניתין וסברת התוס' הוא כמו שתמה הה"מ על פרש"י דאדרבה כשהכותל מרוחק טפי יכול להציץ וכ"מ בסוף דבריהם שכ' יכול לעמוד בסוף הכותל ור"ל בקצהו הרחוק וכמש"כ הרא"ש והטור:
רש"י ד"ה במזחילה משופעת. ויוצאת להלן כו'. אולי מפרש משופעת מלשון שפע ור"ל שהיא מתרווחת להלאה מן הכותל ע' ערוך ערך שפע וכמ"ק בערך מזחל:
תד"ה אלא. הקשה ריב"ם כו'. ע' ברא"ש ישוב נכון לזה ולדבריו כוון גם הטור אלא שקיצר קצת וגרם להתוי"ט לפקפק בישובו ואישתמיטתיה במחכ"ת דברי הרא"ש:
תד"ה ז"א. ועוד חילק כו' היינו שבא ההיזק משעת מעשה. כצ"ל:
בא"ד כדמוכח בירוש'. הוא בשבועות פ"ו ה"ו:
בא"ד שלא יהא כ"א הולך ומזיק חבירו בעין כו'. מלת בעין אין לה מובן. ואולי צ"ל והיינו כעין טעמא דמאן דמחייב בהשא"נ והוא בגיטין (נ"ג) ע"ש:
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |