מורה נבוכים/ג/נג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

מורה נבוכים TriangleArrow-Left.png ג TriangleArrow-Left.png נג

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

זה הפרק כולל פירוש עניני שלשה שמות שהוצרכנו לפרשם, והם – 'חסד ומשפט וצדקה'.

וכבר בארנו בפירוש 'אבות' ש'חסד' ענינו – הפלגה באי זה דבר שמפליגים בו. ושמשו בו בהפלגת גמילות הטוב יותר. וידוע שגמילות הטוב כולל שני ענינים. האחד מהם – לגמול טוב מי שאין לו חוק עליך כלל. והשני – להיטיב למי שראוי לטובה יותר ממה שהוא ראוי. ורוב שימוש ספרי הנבואה במלת 'חסד' הוא בהטבה למי שאין לו חוק עליך כלל. ומפני זה כל טובה שתגיע מאתו ית' תקרא 'חסד' – אמר "חסדי יי אזכיר". ובעבור זה זה המציאות כולו – רצוני לומר: המצאת האלוה ית' אותו – הוא 'חסד' – אמר "עולם חסד יבנה" – ענינו: 'בנין העולם חסד הוא'. ואמר ית' בסיפור 'מדותיו': "ורב חסד".

ומלת 'צדקה' היא נגזרת מ'צדק' והוא היושר, והיושר הוא – להגיע כל בעל חוק לחוקו, ולתת לכל נמצא מן הנמצאות כפי הראוי לו. ולפי הענין הראשון לא יקראו בספרי הנבואה החוקים שאתה חייב בהם לזולתך כשתשלמם 'צדקה' – כי כשתפרע לשכיר שכרו או תפרע חובך – לא יקרא זה 'צדקה'. אבל החוקים הראויים עליך לזולתך מפני מעלת המדות, כרפואת מחץ כל מחוץ, יקרא 'צדקה' – ומפני זה אמר בהשבת המשכון "ולך תהיה צדקה" – כי כשתלך בדרך מעלות המדות, כבר עשית צדק לנפשך המשכלת כי שילמת לה חוקה. ומפני היקרא כל מעלת מדות: 'צדקה' – אמר והאמין ביי ויחשבה לו צדקה" – רצוני לומר: מעלת האמונה; וכן אמרו ע"ה "וצדקה תהיה לנו – כי נשמור לעשות וגו'".

אבל מלת 'משפט' היא לשון במה שראוי על הנדון – יהיה זה חסד או נקמה.

כבר התבאר ש'חסד' נופל על גמילות חסד גמור, ו'צדקה על כל טובה שתעשה אותה מפני מעלת מדות – להשלים בה נפשך, ו'משפט' – פעמים שתהיה תולדתו נקמה ופעמים שתהיה טוב.

וכבר בארנו בהרחקת התארים, כי כל תואר שיתואר בו האלוה ית' בספרי הנביאים הוא תואר מעשי – והיה לפי המציאו הכל נקרא 'חסיד'; ולפי רחמיו על העניים – רצוני לומר: הנהגתו בעלי חיים בכוחותיהם – יקרא 'צדיק'; ולפי מה שיתחדש בעולם מן הטובות המצטרפות ומן הרעות הגדולות המצטרפות, אשר חיב אותם הדין הנמשך אחר החכמה, יקרא 'שופט'. והנה נכתבו ב'תורה' אלו השלושה שמות: "השופט כל הארץ", "צדיק וישר הוא", "ורב חסד".

וכונתנו היתה בפרש עניני אלו השמות – הצעה לפרק הבא אחר זה.

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף