ליקוטי מוהר"ן/לד
< הקודם · הבא > |
- הגעתם לליקוטי מוהר"ן תורה לד. אם התכוונתם להגות בליקוטי מוהר"ן תניינא תורה לד, אנא ראו: ליקוטי מוהר"ן/ב/לד
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
א[עריכה]
לשון רבנו זכרונו לברכה ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש. אלה הדברים אשר תדבר אל בני ישראל: (שמות יט ו)
א כתיב: חרפה שברה לבי (תהלים סט); הינו החרפות ובזיונות שוברין לבו של אדם. והתקון הוא על ידי שמקשר את לבו להנקדה השיך ללבו בעת הזאת, ועל־ידי־זה נתבטל החרפה השורה על לבו:
ב[עריכה]
ב כי הנה הכלל, שהממשלה ביד הצדיק לפעל פעלות כרצונו, כמו שדרשו חכמינו זכרונם לברכה (מו"ק טז:): צדיק מושל וכו'; מי מושל בי – צדיק, וזהו בחינת (בראשית מב ו): ויוסף הוא השליט; והוא שרש כלליות נשמות ישראל, והם הענפים שלו המקבלים ממנו.
ועקר הממשלה – להאיר ולהתעורר לבם לעבודת השם יתברך. כמו שכתוב (דברים לג): שמע ה' קול יהודה ואל עמו תביאנו; הינו להאיר הארת הצדיק בענפים, הינו בלב ישראל, וזהו: ואל עמו תביאנו:
ג[עריכה]
ג ובחינה הזאת, הינו: ויוסף הוא השליט, הוא בחינת מלאפום, כמו שכתוב (בכל ספרי קבלה ומובא בשערי ציון שער תיקון הנפש) ברית – מרכבה ליסוד, אשר הוי"ה שלו בנקוד מלאפום. כי המלאפום הוא האותיות "מלא פום", להורות, שכלי השפע, הינו הפה של הצדיק, הוא מלא מאלקות של השם יתברך.
כי לכאורה קשה, למה אנו צריכין לתפלה, והשם יתברך יודע מחשבות. אבל מחמת שהדבור הוא כלי השפע, שבהם מקבלין השפע, כמו שכתוב (דברים א): ויברך אתכם כאשר דבר לכם, הינו לפי הדבור כן השפע; אם הדבור, הינו הכלי השפע הוא בשלמות ובמלואה, אזי יכולין לקבל בהם רב שפע.
והדבורים של הצדיק בודאי הוא בשלמות ובמלואה, לכן יכול להמשיך השפע לישראל. ועל־ידי־זה נקרא בחינת מלא פום, להורות שהפה שלו במלואה ובשלמות:
ד[עריכה]
ד וכל אחד ואחד מישראל יש בו בחינת צדיק מושל, שהוא בחינת מלא פום, כמו שכתוב (ישעיה ס כא): ועמך (ישראל) כלם צדיקים. וזהו פרוש (תהלים קיד): ישראל ממשלותיו, הינו: מי מושל בי – צדיק.
כי יש בכל אחד מישראל דבר יקר, שהוא בחינת נקדה, מה שאין בחברו, כמעשה דאביי ואבא אמנא (תענית כא:), שהשיבו לו: לא מצית למעבד כעבדא דאבא אמנא וכו'. ובחינה הזאת שיש בו יותר מחברו, הוא משפיע ומאיר ומעורר לב חברו, וחברו צריך לקבל התעוררות ובחינה הזאת ממנו, כמו שכתוב: ומקבלין דין מן דין.
כי קדם מתן תורה היה הממשלה ביד השם יתברך, ואחר מתן תורה נתן הממשלה ליד כל ישראל, כל אחד לפי בחינתו. כי אותיות התורה הם התלבשות רצונו של השם יתברך, כי רצונו של השם יתברך שהמצוות יהיו כך. למשל מצות תפלין, היה רצונו שיהיה בארבע פרשיות ובתים של עור ולא של כסף, כי כן רצונו,
נמצא שרצונו מלבש בכל התורה. ועכשו שהתורה מסורה בידינו, גם הרצון של השם יתברך מסורה בידינו, שאנו מושלין כביכול להיות רצונו כפי רצוננו, וזה בחינת: ישראל ממשלותיו כנ"ל.
וזהו שדרשו רבותינו זכרונם לברכה (ירושלמי ר"ה פ"א): רבות עשית אתה ה' אלקי – קדם מתן תורה; ואחר מתן תורה – נפלאותיך ומחשבותיך אלינו. הינו שהכל בידינו:
וזהו (תהלים פא): אנכי ה' אלקיך המעלך מארץ מצרים, הינו קדם מתן תורה, היה הכל אנכי, ואחר מתן תורה: הרחב פיך ואמלאהו – זה בחינת מלאפום, שהוא בחינת: יוסף הוא השליט, הינו מי מושל בי, הינו שהשפע הוא לפי הרחבת הפה, ולפי כלי הדבור, כל אחד לפי בחינתו:
ה[עריכה]
ה ומלאפום, הינו בחינת: ויוסף הוא השליט, הוא בחינת נקדה עם ואו. כי בחינת יוסף נמשך מחכמה ובינה, כמו שכתוב (בראשית מא): אחרי הודיע אותך את כל זאת אין נבון וחכם כמוך, הינו חכמה ובינה, ועל־ידי־זה נעשה ויוסף הוא השליט.
וחכמה היא בחינת נקדה, הינו יוד, מעין, ובינה הוא נחל הנמשך מן המעין, ועל־שם המשכות, הוא ואו, נקרא נחל הנמשך מן המעין, שהוא יוד:
ו[עריכה]
ו ובחינת מלאפום יש בכללות ובפרטות, כי עשרת הדברות עם הלוחות, הוא בחינת מלאפום. שהוא יוד, והלוחות הם ואו, כמו שאמרו חכמינו זכרונם לברכה (ב"ב יד): והלוחות ארכן ששה ורחבן ששה. והתורה עם העולם גם כן יוד וואו. כי התורה היא יוד, שנקראת (תהילים קיא י): ראשית חכמה. והעולם הוא ואו, שנברא בששת ימי המעשה.
וצדיק עם ישראל הם גם כן יוד ואו, כי צדיק הוא יוד, כי הצדיקים הם נקראים חכמי העדה. וישראל הם בחינת ואו, שהם תמכי אוריתא, ונקראים ווי העמודים.
ואצל כל אחד מישראל בפני עצמו, יש גם כן בחינת יוד ואו. יוד – על־שם הפה, כמו שכתוב (תהילים מט ד): פי ידבר חכמות. ואו – על שם: והגות לבי תבונות, שהוא בחינת לוחות, שהם ואו כנ"ל, כמו שכתוב (משלי ג ג): קשרם על גרגרותיך, כתבם על לוח לבך:
ז[עריכה]
ז וכשהלב, הינו בחינת ואו, בחינת לוחות, הוא משקע באהבות רעות, הינו חרפות ובזיונות, הנקרא ערלת לב, אזי הוא בבחינת שברי לוחות. וחרפה הוא בחינת ערלה, כמו שכתוב (בראשית לד יד): לא נוכל לתת את אחותנו לאיש אשר לו ערלה כי חרפה הוא לנו.
והוא בחינת אהבה נפולה ושבורה, כי ידוע שהיצר הרע והקלפות נתהוים מן שבירת כלים. ומובא ב"עץ־חיים" (בהיכל הנקודים שער שבירת הכלים פ"ג), כי שבירת כלי החסד נפלו אל בינה דבריאה, הינו: בינה – לבא, והאור החסד נשאר ביסוד דאצילות, שהוא בחינת (משלי י כה): צדיק יסוד עולם.
נמצא שאהבות רעות באים משבירת כלי החסד, וזה שתרגם אנקלוס: כי חרפה היא לנו – ארי חסודא היא לנא. כי החרפה, הינו ערלת לב, הינו אהבות רעות, נעשה משבירת כלי החסד.
כי זה נראה בחוש, שעל כל פשעים תכסה אהבה (משלי י יב). אפלו אם אחד פושע נגד חברו, אזי אינו מחרפהו, כי האהבה מכסה על כל פשעים. וכשמתקלקל ברית האהבה ביניהם, הינו בחינת שבירת כלי החסד, אזי מחרפהו, כי החרפה הוא משבירת כלי החסד כנ"ל.
וכשהלב הוא משקע בחרפה, הינו בערלת לב, בחינת שברי לוחות, הינו חרפה שברה לבי. וכשמקשר הלב, הינו בחינת ואו כנ"ל, להיוד, הינו נקדה, שהוא בחינת צדיק, ששם האור האהבה הקדושה שורה, כי אור החסד נשאר ביסוד דאצילות – אזי נתבטל האהבות רעות, הינו החרפות, הינו ערלת לב. כי הצדיק, שהוא נקדה, ששם שורה האהבה הקדושה, יאיר להואו, שהוא בחינת לב, ונתבטל החרפה, הינו ערלת לב, כי על כל פשעים תכסה אהבה, כי שם שורה אהבה הקדושה:
וזהו שאמרו חכמינו זכרונם לברכה (נדרים לב:): בקש הקדוש־ברוך־הוא להוציא כהנה משם, ובשביל שהקדים ברכת אברהם לברכת המקום, נטלה משם ונתנה לאברהם, שנאמר: אתה כהן לעולם על דברתי מלכי צדק:
וזהו כשהקדוש־ברוך־הוא נתן הכהנה לפינחס, אמר: הנני נותן לו את בריתי שלום (במדבר כה יב). כי הכהנה היא בחינת אהבה, הוא אברהם, שורה במקום ברית שלום, הינו: צדיק יסוד עולם:
ח[עריכה]
ח נמצא, שצריך כל אחד לדבר בינו לבין קונו, כדי שיאיר בחינת נקדה, בחינת: פי ידבר חכמות, להואו, שהוא בחינת: והגות לבי תבונות; ועל־ידי־זה נתבטל ערלת לבו, הינו חרפות, הינו אהבות רעות.
וגם צריך כל אדם לדבר עם חברו ביראת שמים, כדי לקבל התעוררות בלבו מהנקדה שיש בחברו יותר ממנו, כמו שכתוב: ומקבלין דין מן דין. כי בזה הבחינה שיש בחברו יותר ממנו, זאת הבחינה הוא בחינת נקדה. ושם בהנקדה הזאת, שורה האהבה, הנקרא כהן. והנקדה הזאת, הוא בחינת צדיק לגבי חברו. והנקדה הזאת, מאיר ללב חברו, הנקרא ואו:
וכל הנקדות הללו, הינו הנקדה הנקרא: פי ידבר חכמות, וגם הנקדה שיש בכל אחד מה שאין בחברו, הם ענפים להצדיק, שהוא נקדה כלליות של כל ישראל, שהכל צריכין לקבל מתחלה מהצדיק, ואחר־כך יקבלו דין מן דין, וכל אחד יקבל מנה ובה. ועל־ידי שלשה בחינות אלו נתבטל החרפות, הינו ערלת לב, הינו אהבות רעות. וזהו: על כל פשעים תכסה אהבה, כי שם שורה אהבה הקדושה.
וזהו כשנולד יוסף הצדיק, אמרה רחל: אסף אלקים את חרפתי (בראשית ל כג); כי כשנתגלה הנקדה ששם אהבה הקדושה, אזי נתבטל החרפות, הינו ערלת לב, הינו אהבות רעות.
וזה שכתוב אצל יוסף (שם מה): כי פי המדבר אליכם; ופרש רש"י: כפי כן לבי. הינו שהאיר הנקדה שלו בואו שלו, שהאיר 'פי ידבר חכמות', ב'הגות לבי תבונות'. וכתיב בו (שם נ): וידבר על לבם; פרש רש"י: דברים המתישבין על הלב. הינו שהאיר הנקדה כלליות שלו, בלב כל ישראל:
נמצא, שעל־ידי שלש בחינות אלו, הינו התקשרות הצדיקים, והם יאירו בו, כי הם הנקדה כלליות ישראל, ויעוררו את לבו. וגם על־ידי שידבר עם חברו, יכול גם־כן כל אחד ואחד להאיר ולעורר לב חברו. וגם על־ידי עצמו, שמדבר בינו לבין קונו, יכול גם כן לעורר את לבבו, על־ידי 'פי ידבר חכמות', ויסיר ממנו ערלת לב:
ט[עריכה]
וזהו פרוש:
ואתם תהיו לי ממלכת כהנים – הינו בחינת אהבה הקדושה כנ"ל.
וגוי קדוש – הינו קדש, שהוא בחינת נקדה, וואו הוא בחינת לב כנ"ל.
על־ידי מה תבוא לבחינת אהבה, ולבחינת קדש ואו, על־ידי:
אלה הדברים אשר תדבר אל בני ישראל – כי משה הוא נקדה כלליות נשמות ישראל,
שבתחלה צריכין הכל לקבל מהנקדה כלליות, ואחר־כך [צריך] כל אחד ואחד להאיר בחברו מהנקדה שיש בו, וגם יוכל להאיר מנה ובה מהנקדה שבו, שהוא: פי ידבר חכמות, להואו, שהוא: והגות לבי תבונות.
ואז נקרא גוי קדוש, הינו קדש ואו, שהנקדה מאיר להואו. ועל־ידי־זה: ואתם תהיו לי ממלכת כהנים; הינו אהבה הקדושה, כי כשתקבל מן כל הנקדות הללו, הן מנה ובה, והן מהנקדות שבכל אחד מישראל, הן מנקדה כלליות,
ששם אצל כל הנקדות שורה אהבה קדושה, הנקרא כהן, כמו שכתוב: הנני נותן לו את בריתי שלום. והנקדה הוא ברית שלום, כמו שכתוב ב"עץ־חיים", שהאור החסד נשאר ביסוד דאצילות.
[וכשמדבר עם חברו ביראת שמים, מקבל הנקדה שבלב חברו בלי לבוש, ולפעמים מקבל הנקדה מחברו על־ידי דברים אחרים שמספר עמו, כי יש לפעמים שיכולין לקבל אור והתעוררות לעבודת השם יתברך. מהנקדה של חברו על־ידי שיחת חלין שמדברין עמו, ואז מקבלין אור הנקדה על־ידי התלבשות, כי לפעמים צריכה הנקדה להתלבש, והיא מתלבשת בדבורים אלו, והוא מקבל ממנה]:
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |