יפה תואר על שמות רבה/ט/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הבא >
מעבר לתחתית הדף


שמות רבה


מפרשי המדרש

ידי משה
יפה תואר
מתנות כהונה
עץ יוסף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

יפה תואר על שמות רבה TriangleArrow-Left.png ט TriangleArrow-Left.png א

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

הקב"ה מגיד מראשית מה יהא בסוף. גם במעשי האדם ובחירתו. אף כי לאדם נתנה הבחירה מ"מ הקב"ה יודע מראש. וע' בב"ר פ"ב שמה הארכנו בזה ובררנו הדבר לדעותיו:

כל הקורא פסוק זה סבור שמא פלינקרא יש כו'. הנה מי הוא הסכל שיאמר כי יש בשמים מחלוקת נגד ה'. וגם מה הוסיף עוד לומר אמר ר' פנחס הכהן הלא הוא דבר מאמרו לפני זה. ולמה הזכיר שמו שנית. וגם אם בא ר"פ להוציא מלב התועים שאומרים אשר מפשט הכתוב הזה נראה שיש שם פלינקרא למה לא הגיד לנו פשט האמיתי בכתוב ולהוציא מלבם. אבל באמת הכתוב הזה סובל שני פירושים או כי מגיד מראשית וגו' הוא על דרך בטרם תצמחנה אשמיע אתכם כי הוא יגיד המקרים שיקרו בעולם בטרם יהיו. ולפ"ז יתפרש עצתי תקום זו היא גזירת המקום ב"ה שנקראת עצה ע"ד זאת העצה היעוצה על כל הארץ. מי יעץ זאת ה' צבאות יעצה. וכל גזירות המקום הלא הוא נמלך בפמליא של מעלה כדאיתא בב"ר פי"ב בבריאת האדם והמקרים שיקרו בעולם וע"ז שייך לומר שמא יש מחלוקת למעלה כי המקום ב"ה מתוכח עמהם אם לגזור גזירה זו וע"ד שאמרו בירושלמי ריש סנהדרין גבי וכל צבא השמים עומדים עליו. ועז"א ובכל זאת עצתי תקום וכל חפצי אעשה. ולפירוש זה אין לנו הוכחה לדברי ר"פ הנאמר לפני זה כי גם במעשי האדם יגיד הקב"ה מראש כי מעשי בני אדם לא יבואו בגזירת ה' רק בבחירתו לכן בא עתה לחזק את דבריו כי הפירוש בכתוב הזה לא כן הוא כי על מעשי בני אדם קאי ועצתי תקום קאי על העצה היעוצה בתורה לשמור ארחות צדק ומשפט זאת תקום באחרונה אף כי יודע הוא בראשונה כי לא יאבה זה האיש לשמוע בקולו. כי למעלה אין מחלוקת כלל ולא שייך לשון עצתי תקום לפי פירוש הראשון דיתפרש כאלו יש עצה המתנגדת לעצת המקום כי אין שם פלינקרא. ולכן מזכיר שם ר"פ הכהן עוד הפעם. כי המדרש בא לחזק ולבאר את דבריו הראשונים עם המאמר הזה. וכמו שנמצא פעמים במשנה ר' פלוני אומר. ורישא נמי דידיה ומתרצינן דה"ק ר' פלוני אומר כן לפי שרבי פלוני זה אמר כן דוק ותשכח וכן יתפרש הכא:

מהו וכל חפצי אעשה. כי לפי פירוש זה דקאי על מעשי בני אדם הלא זה תלוי בחפץ האדם כי הבחירה בידו הוא ולמה קרא הקב"ה זה חפצי. ומשני דלענין זה נקרא חפץ ה' כי הוא חפץ אשר הבריות ילכו בדרך טובים. והוא מסייע בידם ע"ד הבא ליטהר מסייעין לו. ובמה שמדריכם בדרך ישרה הוא שאמר הכתוב למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר:

עתיד הוא לומר כן. ולפ"ז שימוש המלה כי בכאן בלשון דהא אשר זה הוא משימושי מלת כי. ויתפרש מפני שידבר אליכם. וכן הוא רוב מלת כי המתפרשות בלשון אשר. ור"פ מפרש הכתוב מפני שידבר אליכם פרעה כן לכן ואמרת אל אהרן ור"י בר"ש כי ידבר אליכם הלא בצדק וכהוגן ידבר אליכם פרעה תנו לנו מופת לכן ואמרת וגו':

לא לנו ה' לא לנו אמר חנניא. אפשר לפרש כי תולה ענין כל כתוב וכתוב לפי השם של כל אחד ואחד והנה הכתוב לא לנו אומר כי אין אנחנו ראוים לזה אבל ה' אשר אמר וחנותי את אשר אחון כי אעפ"י שאיננו הגון אנכי נותן חנינה לכן תולה הכתוב הזה בחנניה אשר זה הוא בשם חנינה. וגם הכתוב כי לשמך תן כבוד תולה במישאל אשר בשמו יש האותיות שמי אל. ובשם האל יתן כבוד על חסדך ועל אמתך דמתחיל בע' ב' פעמים על על תולה בעזריה ששמו מתחיל בעיי"ן וכמו על עזרת יה אשר הוא חסד ואמת:

אנשי מופת המה ומי היו כו'. אלו חמו"ע שלמדו תורה לפני יהושע הכהן הגדול כמ"ש בילקוט:

הה"ד מטה עוזך ישלח ה' וגו'. משום דק"ל הלא משה בא להוכיח את פרעה כי יש ה' בארץ והוא צוה לו ללכת אל פרעה כי ישלח את בני ישראל. אשר פרעה כפר בו ואמר מי ה' אשר אשמע בקולו וגו' לא ידעתי את ה' וגם את ישראל לא אשלח. ולמה בא אליו במטה אשר פרעה הסתפק בזה כפעם בפעם ולא עשה לו מופת גלוי כמו העמדת השמש אשר ירא פרעה ויוכח בפעם אחת כי יש ה' ודבר ה' בפיו לכן מתרץ המדרש כי המופת במטה הוא נאה היא לרשעים להראותם כי יש אלהים שופטים בארץ. ומ"ש הכה אותו במקל פי' שיכה במקל זה על קדקד סברתו שכחש בד'. והראהו כי יש משפט לרשעים בעולם:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

· הבא >
מעבר לתחילת הדף