הון עשיר/שבועות/ח

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

הון עשירTriangleArrow-Left.png שבועות TriangleArrow-Left.png ח

< הקודם ·
מעבר לתחתית הדף


משנה


מפרשי הפרק
שנדפסו על הדף

רע"ב
תוספות יום טוב
תפארת ישראל - יכין


מפרשי המשנה

פירוש המשנה לרמב"ם
הון עשיר


דפים מקושרים

א[עריכה]

נשבעים על השבורה ועל השבויה ועל המתה. וכסדר הזה תנן להו בפ' השוכר את הפועלים (ב"מ פ"ז מ"ח), וקשה דה"ל להקדים מתה לכולהו, כמו שהקדימו הפסוק (שמות כב, ט). ובדוחק י"ל דכל דשכיח יותר הקדים לחבירו, והשוכר מסתמא הולך בדרך ושכיח שישבר רגל בהמתו יותר משביה, ושביה שכיחי בדרך יותר ממיתה, ולפי זה הוי לא זו אף זו, דאפילו על המיתה דלא שכיחא נשבע ונפטר, ולא אמרינן דנשבע לשקר כי ודאי מתה מחמת פשיעתו:

ומשלמים את האבדה ואת הגניבה. אע"ג דחייוב תשלום הגנבה מפורש בקרא משא"כ אבדה, הקדים האבדה לגנבה משום דלהוי לא זו אף זו, כדאיתא בירושלמי (ה"א מ:) תני ר' ישמעאל מה אם גנבה שקרובה לאונסין את אמר משלם, אבדה שאינה קרובה לאונסין לא כ"ש, ע"כ. הרי מבואר דלענין חייוב התשלום יש בו חדוש בגנבה יותר מבאבדה, ואין זה סותר למ"ש לעיל דהוי מיתה דלא שכיחי לגבי אחריני לא זו אף זו שיתפטר בשבועה, דהתם על שבועתו אנו סומכים שהוא כאשר אמר, ולזה יש חדוש כשאנו מאמינים לו במה שאמר שמתה מבלי פשיעתו מהטעם שכתבתי לעיל, אבל הכא כבר אנו יודעים שכך הוא שנגנבה, והחדוש הוא שאע"פי שדומה לאונס אנו מחייבין אותו לשלם, ודוק:

ב[עריכה]

או נגנב או אבד. הכא לא שייך טעמא דכתיבנא בדבור הנ"ל, להיות דנכללו כל התביעות שטוען בין הפשוטים בין הבלתי פשוטים בפיטור אחד, לקצר לשון, משום הכי הקדים התנא המפורשים בקרא, וכסדרא דקרא שנאם, וכן עשה בכל התביעות שמכאן ואילך שלא לשנות בדבורו. ועוד דכולהו בפטור וחייוב קרבן מיירי ולא בממון:

אבד. פועל יוצא, לפי שגם השור אבד את בעליו, ע"ד הצדיק אבד (ישעיה נז, א), וזה לא שייך בשאר המאורעות. ועוד זה אינו מפורש בקרא כמו האחריני, משום הכי ראוי להיות לשונו משונה מהם:

ד[עריכה]

אמר לאחד מן השוק וכו'. אגב תשלומי כפל דשומר חנם הזכיר דין זה, ומשום הכי הפסיק בו בין השומרים ושנאו אחריו:

שבועות מתחיל בשין ומסיים בריש, היינו רש, כמו שכתבתי בנדרים שהרגיל בשבועות נעשה רש, ולהיות שהשבועות חמורות מנדרים שמוציא בהם על הרוב שם שמים, נרמז בהם רש שהוא גרוע ממך הנרמז בנדרים שאין בהם הזכרת השם, ושהרש גרוע ממך פשוט הוא מן המקרא דכתיב במך (ויקרא כה, לה) [ו]כי ימוך אחיך ומטה ידו עמך והחזקת בו וכו'. וכפי מה שאז"ל (עי"ש ברש"י מ"ש מתו"כ) על זה, ומשלו משל למשאוי שעל החמור הנוטה ליפול ועדיין לא נפלה. ש"מ דעדיין אינו עני מדולדל אלא שירד מנכסיו כנראה מלשון הכתוב, וברש מצינו ולרש אין כל (שמואל ב' יב, ג):

סליק מסכת שבועות. מכל מיני התביעות:

השמר ולא תשא את שם עלי מעות.

כי עוני מאד תשא בנדרים ובשבועות:

מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.