האלף לך שלמה/אורח חיים/לג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

האלף לך שלמה TriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png לג

שאלתו אם עמד קודם אור הבוקר ובירך ברכת התורה אף שהיה ניעור כל הלילה אם יוצא בזה.

הנה לדעתי ודאי צריך לחזור ולברך כיון דהברכה ראשונה הוי לבטלה אינו יוצא בזה. וכן נראה מלשון השולחן ערוך (סי' מ"ז) שכתב המשכים קודם אור היום וכו' וא"צ לחזור ולברך משמע הא אם היה ניעור כל הלילה ובירך קודם אור הבוקר צריך לחזור ולברך בשחרית.

והנה אין לומר דהוי ספק ברכה. זה אינו דאף המג"א (ס"ק י"ב) שמפקפק בזה היינו רק אם חייב לברך בבוקר או לא אבל בלילה ודאי פטור וא"כ הוי ברכה לבטלה ובודאי אינו יוצא. ואף דעכ"פ הוי ספק אם חייב לברך ביום כשניעור כל הלילה כמ"ש המג"א, מ"מ אינו בכלל ספק ברכה, דהוי ספק ספיקא. כיון דדעת רש"י הובא בבית יוסף (סי' מ"ז) דאפילו היה ישן ובירך בלילה צריך לחזור ולברך ביום, וא"כ נהי דלא קיי"ל כך, מ"מ בזה הוי ספק ספיקא, דלמא חייב לברך בלא"ה אף שהי' יוצא בברכה קודם עלות השחר. ודלמא חייב כל הניעור בלילה לברך בבוקר ואינו יוצא במה שבירך ברכה לבטלה.

ובהיותי בזה ראיתי תמיה במג"א (סי' מ"ז ס"ק י"ג) מ"ש כל זמן שלא ישן משמע דאם היה ניעור כל הלילה אינו צריך לברך בבוקר וכו'. ולא ידעתי מהיכן משמע ליה כן, דלמא כוונת המחבר דאינו צריך לברך היינו קודם עלות השחר אינו צריך לברך כל זמן שלא ישן, אבל בבוקר חייב לברך. ולכך ודאי דחייב לברך שנית בבוקר. ומ"מ אם אפשר שישמע מאחר להוציאו מה טוב. ואם ליכא אחר חייב לברך. ועיין בסי' ר"ט מ"ש שם הרמ"א אם הוציא אחרים י"ח וכו', משמע הא בלא"ה אין הברכה בטעות פוטרו דהוי ברכה לבטלה, רק כיון דהוציא אחרים אינו לבטלה לכך הוי ברכה עיי"ש. כך הדבר פשוט:

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף