אמרי בינה (בן איש חי)/חקרי לב/ח

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אמרי בינה (בן איש חי) TriangleArrow-Left.png חקרי לב TriangleArrow-Left.png ח

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


שאלה. הנה אנכי העבד הנני מן המאמינים שכל דברי תורתינו הקדושה יש בהם סוד מלבד הפשט שלהם. ורק אני רוצה שתודיעני רמז מדברי התורה שמודיע לנו שיש בדבריה סוד, כי המכחשים אומרים אין במקראות אלא פשוטן בלבד. ועוד יש אומרים שגם חכמי המשנה והתלמוד אין מאמינים שיש סודות בתורה כי אם רק ספר הזוהר אומר כן. והיכא נמצא בתלמוד שמאמינים שיש סודות בעולם שהם נסתרים ולא נרמזו בתורה, ודילמא גם חכמי המשנה והתלמוד לא יאמינו ח"ו שיש סודות בעולם:

עוד נמי אע"ג דמרגלא בפומייהו דאינשי לומר על מאמרים של רבב"ח ודומיהן שהן דברים מופלאים ואין כונתם על פשוטן כלל אלא הם דברי משל על כונה עמוקה, הנה אלו המכחשין אומרים לא כן, אלא רבב"ח ודומה לו כונתם במאמרים אלו רק לפי פשוטן בלבד ואין להם כונה נסתרת ומעולם לא דברו בדרך משל. על כן אבקש שתראה לנו הוכחה מדברי התלמוד עצמו שהם מדברים בדרך משל כדי שנשיב לחורפים דבר:

עוד שמעתי שבדברי חכמי התלמוד נזכרו העשר ספירות, ואבקש שתודיעני היכן נזכר בדברי חכמים עשר ספירות חוץ מספר יצירה ששם נזכר עשר ספירות:

עוד אבקשה מכבודך דבר אחד ששמעתי על מאמר רבב"ח בבתרא דף ע"ד במאמר נשקא ארעא ורקיעא בהדדי, שיש למאמר זה ביאור וקיום לפי פשוטו, ולפ"ד א"א להסבירו לפי פשוטו ויודיעני אם נמצא אתך ועל הכל יורני ושכמ"ה:

תשובה. כתוב בפרשת נצבים הנסתרות לה' אלהינו והנגלות לנו ולבנינו עד עולם לעשות את כל דברי התורה הזאת, ומה שדרשו בו בסנהדרין דף מ"ג הוא אסמכתא, וסוף הפסוק אינו מקושר עם תחלתו, אך אם נפרש הנסתרות על סודות התורה יבא נכון, והכי קאמר הנסתרות שהם הסודות הידועים לה' אלהינו וגם הנגלות שהם ידועים לנו ולבנינו עד עולם צריכין אנחנו לעשותם כלומר להלבישם ולתקנם את כל דברי התורה הזאת, וכמ"ש התנא הפוך בה והפוך בה בחלק הנגלה דכולה בה הנסתר והנגלה. וגם דוד המע"ה בעי רחמי מקמי שמייא להשיג סודות התורה, באומרו גל עיני ואביטה נפלאות מתורתך, דאם איירי בחלק הנגלה אין צריך לבקש רחמים כי בזמנו לא היו לומדים דבר שיש בו מחלוקת והכל מפורש אצלם בקבלה איש מפי איש עד מרע"ה, אלא ודאי הוא בעי רחמי על נסתרות של התורה:

ועוד יש הוכחה גדולה מן התורה על הנסתרות ממעשה המצות הכתובים בה, הן ממצות דמפורש טעמייהו בתורה כענין מצות חליצה בכמה דברים שפוסלין אותה בדיעבד, וכמה דברים שצריכין לכתחלה, דא"א לפרש בהם טעם על פי הפשט כי אם רק על פי הסוד, וכן מצות סוכה ומצות לולב ומצות שופר בכמה הלכות האמורים בהם וגם מצד הזמן המיוחד להם, אין מתיישב בהם, טעם פשטי אלא רק ע"פ הסוד, וכ"ש במצות שהם חוקים, וגדולה שבהם מצות פרה אדומה שהיא חק רב ועצום הן מצד עצמה הן מצד ההפך שנמצא בה שמטהרת ומטמאה, אשר עליה אמר שלמה הע"ה אמרתי אחכמה והיא רחוקה ממני וכן נדה ובעל קרי הן מצד טומאתם והן מצד טהרתם, למה תסתלק טומאתם במקוה מים וצריך דוקא שיעור מ' סאה, ולמה יהיה טומאה בדם זה דוקא ולא בשאר דם היוצא מכל מקום שבגוף, ואם יצא הולד בדרך אחרת שאינו מאותו מקום כל דם היוצא עמו טהור, ולמה תטמא טיפת הזרע היוצאה מפי האמה, ולא תטמא הליחה היוצאה מן החוטם, וכן כיוצא בזה יש הרבה מצות המפורשים בתורה שא"א להתיישב אם לא נאמר שיש סוד בדבר. נמצא התורה עצמה מוכח מתוכה שיש סודות עמוקים בדבריה:

ואשר שאלת היכא נמצא בתלמוד שהם מאמינים שיש סודות בעולם, ודילמא גם חכמי המשנה והתלמוד חושבים שאין סודות בעולם. הנה מצינו במס' ידים במשנה פ"ג דאמר רבי עקיבה אין כל העולם כדאי כיום שנתנה בו שיר השירים שכל הכתובים קודש ושיר השירים קודש קדשים, והכונה כל הכתובים יש בהם פשט שהוא קודש אבל שיר השירים אין בהם פשט כלל אלא הם קודש קדשים זה הסוד שנקרא קודש קדשים, כלומר אין מדברים אלא בדרך סוד ולא בדרך פשט. גם במשנה דחגיגה פ"ב אין דורשין במרכבה ביחיד אא"כ היה חכם ומבין מדעתו, ועוד שם פרק י"ג אתמר אמרו סבי דפומבדיתא לר"י אגמרן מעשה מרכבה, אמר להו דבש וחלב תחת לשונך דברים דמתוקין מדבש וחלב יהיו תחת לשונך. רבי אבהו אמר כבשים ללבושה דברים שהם כבשונו של עולם יהיו תחת לבושך. אמרו ליה תנינן בהו עד ויאמר אלי בן אדם, א"ל הן הן מעשה מרכבה:

עוד איתא שם פרק י"ד על ר"א בן ערך שדרש בדרך במעשה מרכבה וירדה אש מן השמים וסיבבה אילנות שבשדה וכו'. עוד שם רבי יהושע ורבי יוסי הכהן היו מהלכין בדרך ופתח רבי יהושע ודרש במעשה מרכבה ואותו היום תקופת תמוז היה ונקשרו שמים בעבים ונראתה כמין קשת בענן, והיו מלאכי השרת מתקבצין ובאין כבמזמוטי חתן וכלה וכו'. הרי חכמי המשנה היו עוסקים ולומדים בסודות התורה. וכן בברייתא דאבות אמר ונותנת לו ממשלה וחיקור דין ומילין לי רזי תורה. ועוד איתא בגמרא ההוא ינוקא היה דורש בחשמל ויצאה אש מחשמל ושרפתו. ועוד איתא שם הקב"ה מגלה להם סוד לעוה"ב ובפסחים דף קי"ט ולמכסה עתיק זה המכסה דברים שכיסן עתיק יומין ע"ש:

ואשר שאלת, אם יש הוכחה מדברי רז"ל עצמם שהם ג"כ מדברים בדרך משל ודמיון. תשובה, יש ויש, והוא ממ"ש בגמ' דערוכין דף ס"ג תלמיד אחד היה לי לרבי אליעזר שהורה הלכה בפניו א"ל רבי אליעזר לאימא שלום אשתו תמהני אם יוציא זה שנתו ולא הוציא שנתו אמרה לו נביא אתה א"ל לא נביא אנכי ולא בן נביא אנכי, אלא כך מקובלני כל המורה הלכה בפני רבו חייב מיתה בידי שמים, ואמר רבב"ח א"ר יוחנן אותו תלמיד יהודה בן נוריא שמו והיה רחוק ממנו שלשה פרסאות ומסיק בגמרא דאותו תלמיד הורה בפניו, ומקשי והא קאמר רחוק ממנו שלשה פרסאות ומשני מקום דירה דאותו תלמיד היה רחוק מן רבו שלשה פרסאות ולעולם הוא הורה בפניו והא דאצטריך רבי יוחנן לומר שמקומו רחוק שלשה פרסאות היינו ללמדך שלא תאמר זאת המעשה לא היתה כלל אלא נאמרה בדרך משל לכך נחית לומר שמקומו היה רחוק שלשה פרסאות, ללמד בזה שאין מעשה זאת אמורה דרך משל אלא היתה מעשה ממש. תדע דתקשי לך שמו ושם אביו אמאי היצרך לפרש כדי שלא תאמר משל היה ע"ש. וכתבתי בסה"ק בן יהוידע על ערובין, ראיתי דמכאן מביאים הוכחה גדולה וראיה עצומה דאיכא מעשיות הנזכרים בתלמוד שלא הביאום אלא דרך משל וחידה, דהא מעשה זו איננה דבר פלאי ועכ"ז הוצרך לומר שמו ושם אביו וגם הדחקת מקום דירתו כדי שלא תאמר משל היה, וא"כ כ"ש קל וחומר למעשיות הנפלאים ותמוהים שא"א לומר שהיו כפשוטם כמו מאמרי רבב"ח וכיוצא בו. ובזה יסכר פה דוברי שקר המלעגים על דברי חז"ל בדברים שנראה פשוטן זר מאד, והוכחה רבה יש מכאן וזה ברור ונכון ויטב:

ואשר שאלת אם מלבד זוה"ק וספר יצירה נזכר בדברי רז"ל שיש עשר ספירות למעלה. תשובה מצינו במדרש רז"ל בילקוט שמואל א' סי' ח' אות ק"ו ויאמרו אין לנו חלק בדוד זו מלכות שמים, ולא נחלה בבן ישי זו מלכות בית דוד ע"ש, והדבר יפלא והלא קרא כתיב חלק בדוד ואיך יפרש על מלכות שמים, אלא ודאי הכונה דקאי על ספירת המלכות שמכונית בשם דוד. וגם עוד איתא התם במלכים א' סי' ז' בים אשר עשה שלמה הע"ה ויעש את הים מוצק, הים זה העולם וכו' עשר אמות משפתי אלו עשר ספירות בלימה שהעולם עליהם עומד וכו' וקו שלשים באמה יסוב אותו וכו' שהעולם עומד בזנות עשרת הדברות ובעשרה מאמרות נברא, וספירות עשר בלימה הרי שלשים ע"כ נמצא בדברי רז"ל נזכר שם עשר ספירות כמו שנקראים בזוה"ק בשם ספירות ובתשובות הגאונים קורק אותה מצוחצחות:

ואשר שאלת ששמעת יש ביאור למאמר רבב"ח בבתרא ע"ד מ"ש תא ואחוי לך היכא דנשקא ארעא ורקיעא בהדדי לפי פשוטן של דברים תשובה. רבינו האי גאון ז"ל נשאל על זה והשיב כי מלך אלכסנדריא בנה מקום במדבר ועשה בו דמות רקיע וגלגל חוזר להראות בו חכמתו וזה הוא אשר ראה רבב"ח. אמנם דע כי אע"פ שיש קבלה ביד רבינו האי גאון על בנין המקום הנז' ונתכוון לפרש המאמר על זה גם הוא יודע שהמאמר הזה לא נאמר על המקום ההוא אלא נאמר ע"ד משל וחידה לכונה אחרת והשיב כן להפיס דעת השואל, אך באמת המאמר הזה תוכו רצוף אהבה תורת חיים, והשי"ת יאיר עינינו באור תורתו אכי"ר:

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.