אור זרוע/תפילין/תקמ

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־18:57, 29 במאי 2022 מאת מעלין ולא מורידין (שיחה | תרומות) (העלאה אוטומטית מטקסט ברשיון נחלת הכלל + התאמה בידי עורכי האוצר)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אור זרוע TriangleArrow-Left.png תפילין TriangleArrow-Left.png תקמ

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

קלף דוכסוסטוס גויל

פרש"י דוכסוסטוס קלף שניטלה קליפתו העליונה. פי' רב היי גאון זצ"ל דגויל קרוי אותו שמתוקן כך בלי שום קילוף ואין בו תיקון קלף אלא מעופץ ומוקלף מעט כמו אבני גויל דפרשינן אבני דלא משפיין. וקלף ודוכסוסטוס שניהם עור אחד ורגילין לעבד עור עבה בתמרי וקמחא ומייבשין אותו ואח"כ חולקין בעוביו לשנים. החיצון שהוא לצד השער ראוי לכתוב בו מצד בשר ממקום שנחלק והוא הקרוי קלף. ומצד שיער ראוי מעט ומעבדין אותו בעפצים וקרוי קלף והפנימי שהוא לצד הבשר עור מעבדין אותו וראוי לכתוב בו ממקום שנחלק והיינו צד שיער. וקרוי דוכסוסטוס. ובלשון יון המובחר קורין הכשר דוכסוס וע"כ קרוי זה כך שהוא לצד הבשר וצד השוכב על הבשר לא חזי כל כך לכתיבה. ואמר בפרק המוציא אמר רב דוכסוסטוס ה"ה בקלף מה קלף כותבין עליו תפלין. אף דוכסוסטוס כותבין עליו תפלין כו' עד דאמ' במסקנא לרב נמי לא תימא דוכסוסטוס הרי הוא כקלף אלא אימא קלף ה"ה כדוכסוסטוס מה דוכסוסטוס כותבין עליו מזוזה אף קלף כותבין עליו מזוזה ומתוקמה כר' מאיר. ר' שמעון בן אלעזר אומר [ר'] מאיר הי' כותבה על קלף מפני שמשתמרת. הלכך מזוזה נכתבת בין על דוכסוסטוס בין על הקלף ותפלין אין נכתבין אלא על הקלף ובמקום בשר. וליתא לההיא לישנא דאסקי' לעיל הא דתניא שינה בזה ובזה פסול דאידי ואידי אמזוזה. אלא הלכה כלישנא קמא דהקומץ רבה דאסיק אידי ואידי אתפלין הא דכתבינהו על קלף במקום שיער והא דכתבינהו אדוכסוסטוס במקום בשר דלא מתכשרי אלא אקלף במקום בשר. דההיא לישנא דהתם לפי מסקנא דהכא. וס"ת על הקלף ועל הגויל ועל דוכסוסטוס כדתנא דבי מנשה פ' המוציא כתבה על הנייר ועל המטלית פסולה. ועל הקלף ועל הגויל ועל הדוכסוסטוס כשירה ומוקמי' לה בס"ת. ותפילין על הגויל לא כתבי' כדפרכי' תפלין אגויל מי כתבינן אלא הך מספקא לי אם מזוזה נכתבת על הגויל. דהא מעיקרא דוה מוקמי' לברייתא דבי מנשה במזוזה אי לאו דפריך מזוזה אגויל מי כתבי'. א"כ לפי המסקנא דמזוזה כתבי' אקלף מתוקמא ברייתא במזוזה וכתבי' לה אגויל אמאי לא פריך מגויל למזוזה כדפריך לתפלין. אלא משמע דמזוזה אגויל כתבינן. וא"כ מזוזה נכתבת אקלף ואדוכסוסטוס כמו ספר תורה. והקלפים שלנו אומר ר"ת זצ"ל שהקלפים שלנו כמו העור החיצון שלהם שקרוי קלף שראוי משני צדדין ועיבוד שלנו יפה כעיבוד שלהם. ואשכחן שהיו כותבין ספרי תורות בדלא עפיצן כדפי' לעיל. הלכך קלפים שלנו ראוים לכתוב בם תפלין ולצד הבשר וכש"כ מזוזה וס"ת. ומיהו כולם הכשר כתיבתם לצד הבשר. ויש שסוברים שקלפים שלנו הוו דוכסוכטוס משום שמקליפין אותו מצד שיער משום שהם עבים ופוסלין ספרי תורות הללו הכתובים במקום בשר. ומכשירים לכתוב במקום שיער. ואין נראית לר"ת סברתם דדוכסוסטוס שלהם לא הי' ראוי במקום בשר כלל. ודידן טפי חזי במקום בשר מבמקום השיער. הלכך הלכה למעשה שכותבים בקלפים שלנו תפלין ומזוזות וס"ת לצד הבשר ולא לצד שיער שיש בהם דין קלף. ובמקום שמעפצים אותם שצד הבשר אינו ראוי כלל לכתוב אם קילפו ונקה אותם מצד השיער כותבין עליהם. ואם לא קילפם ואעפ"כ הוא חלק וטוב לכתוב. יש שכותבין עליהם ספרים ומזוזות אבל תפלין ודאי פסולין שקלפים שלהם כי הוו עפוצים הוו נמי חזו לצד בשר טפי ממקום שער. ובשימושא רבה של תפלין ב' אמר אביי כתבינהו אגויל שפיר דמי וכך הלכה וזה אי אפשר כדפרי' לעיל דאמר בפרק המוצא תפלין אגויל מי כתבי':

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף