פני משה/שבת/י/ד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־18:56, 20 ביוני 2023 מאת עמד (שיחה | תרומות) (העלאה אוטומטית מתוך טקסט בנחלת הכלל (ספריא) + התאמה לאוצר)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הלכה קודמת · הלכה הבאה >
מעבר לתחתית הדף

תלמוד ירושלמי
דפוס וילנא


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על ההלכה הנוכחית


מפרשי הירושלמי

קרבן העדה
פני משה
מראה הפנים
רידב"ז




פני משה TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png י TriangleArrow-Left.png ד

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

מתני' המתכוין להוציא. איזה משאוי לפניו ובא לו לאחריו פטור שזה נתכוין לשמירה מעולה ועלתה בידו שמירה פחותה וכל שנעשה פחות מכוונתו אין בו חיוב. ואם נתכוין לאחריו ובא לו לפניו חייב שהרי נעשית יותר מכוונתו:

באמת אמרו. כל מקום שנאמר באמת הלכה למשה מסיני:

האשה חוגרת בסינר. שעושה אותו לחגור בו לצניעות ולפעמים תולה היא איזה דבר בו ובין שבא המשא הזה מלפניה ובין מלאחריה (חיי') שכן ראוי מתחלה לזה ודרכו להיות חוזר סביבותיה:

ר' יהודה אומר אף במקבלי פיתקין כן. אלו הרצים של המלך שמקבלין פיתקין ואגרות ונותנין אותן בתוך הכלי שתולה עליהן דרכו ג"כ להיות חוזר מלפניו ומלאחריו. ואין הלכה כר"י לפי שאין זה ראוי להיות חוזר כעין המשא שבין הסינר לבין החלוק שתמיד חוזר חלילה הוא:

גמ' תמן תנינן. בפ"ד דכריתות גבי פלוגתא דר"א ור' יהושע במתני' בעושה מלאכה בשבת ואינו יודע מעין איזו מלאכה עשה שר"א מחייב חטאת ור' יהושע פוטר ופליגי התם ר"ש ור"ש שזורי עם ר' יהודה במה נחלקו ר"א ור' יהושע דר"ש ור"ש שזורי אומרים לא נחלקו על דבר שהוא משם אחד שהוא חייב כגון שהיו לפניו שני אילנות אחד של תאנים ואחד של ענבים ולקט מאחד מהן ואינו יודע מאיזה מהן לקט דבהא כ"ע ל"פ שחייב דשם לקיטה אחת היא ועל מה נחלקו על דבר שהיא משני שמות כגון שאינו יודע אם קצר או אם טחן בזה ר"א מחייב חטאת שהרי מכל מקום חטא ור' יהושע פוטר דבעינן עד שידע במה חטא. ור' יהודה אומר אפילו נתכוין ללקוט תאנים ולקט ענבים. ענבים ולקט תאנים שהוא שם אחד ר"א מחייב חטאת ור' יהושע פוטר דס"ל אליבא דר' יהושע עד שידע באיזה מן המין הוא חטא:

ר' אילא בשם ר' אלעזר כמ"ד בשם אחד נחלקו ברם כמ"ד בשני שמות נחלקו וכאן שני שמות הן והוא פטור. כצ"ל. ונתחלפו השיטות בהעתקה. ומה שכתוב לקמן על הסיפא שייך הוא לכאן והאי דלכאן שייך להא דלקמן. והכי פירושא דהא במתני' שם אחד הוא שהרי שם הוצאה חדא היא אלא דלא אתעבידא מחשבתו שנתכוין לפניו ובא לו לאחריו והשתא קאמר דרישא דמתני' לא אתיא אלא כמ"ד בשם אחד נחלקו ואפילו בכה"ג פליג ר' יהושע ופוטר וא"כ לא אתיא אלא כר' יהושע ומיהת שפיר מצינו לאוקמי להאי רישא דמתני' אבל למ"ד בשני שמות הוא דנחלקו ולדידיה הכל מודים בשם אחד שהוא חייב וא"כ רישא דמתני' כמאן וכאן שני שמות הן והוא פטור בתמיה וכי כאן שני שמות הן דתאמר כר' יהושע הוא דאתיא והרי שם אחד הוא ולכ"ע חייב והלכך על כרחך רישא דמתני' לא אתיא אלא כמ"ד בשם אחד נחלקו ור' יהושע פוטר אפילו בשם אחד ואתיא רישא כר' יהושע והשתא קשיא אימא סיפא:

לאחריו ובא לו לפניו חייב כמ"ד בשני שמות נחלקו ברם כמ"ד בשם אחד נחלקו וכאן בשם אחד הוא והוא חייב כצ"ל. וכלומר והרי הסיפא לא מיתוקמא אלא למ"ד בשני שמות נחלקו ובשם אחד הכל מודים שהוא חייב וא"כ אזלא הסיפא ככ"ע דאפי' ר' יהושע מודה שהוא חייב אבל למ"ד בשם אחד נחלקו ור' יהושע פוטר והרי כאן שם אחד הוא וקתני חייב וקשיא הרישא להסיפא דלא מצית מתרצה להמתני' דכמאן אתיא דמרישא משמע דר' יהושע הוא וכמ"ד אף בשם אחד נחלקו וא"כ אליבא דהאי מ"ד הסיפא לאו כר' יהושע אלא כר"א ולהאי מ"ד דקאמר בשני שמות נחלקו ובשם אחד ד"ה חייב הסיפא ניחא והרישא קשיא דכמאן אתיא:

ר' אילא בשם ר' אלעזר. תניין אינון. כלומר הלכך קאמר ר' אילא גופיה בשם ר' אלעזר דלא מצית לאוקמה להמתני' אלא בתנאי ומי ששנה זו לא שנה זו אלא דמ"ד תמן דבשם אחד חייב אוף הכא חייב בין ברישא ובין בהסיפא ומ"ד תמן פטור אף בשם אחד ולר' יהושע אוף הכא פטור בין בהרישא ובין בהסיפא וכן מצית לאוקמה להמתני' אליבא דמ"ד דאף בשם אחד נחלקו בלחוד הוא דאתיא ומיהת סוף סוף בעית ע"כ לאוקמי כתנאי ובפלוגתא דר"א ור' יהושע גופייהו דלר"א בין ברישא בין בסיפא חייב ולר' יהושע בין ברישא בין בסיפא פטור ומיהו לאידך מאן דאמר דבשני שמות הוא דנחלקו אבל בשם אחד ד"ה חייב לא מצינן לאוקמי אליביה כתנאי דפלוגתא דר"א ור' יהושע גופייהו וכדאמרן:

באמת אמרו וכו'. והכי אמר לעיל בפ"ק ובכמה מקומות:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הלכה קודמת · הלכה הבאה >
מעבר לתחילת הדף