אור זרוע/קריאת שמע/כ: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(העלאה אוטומטית מטקסט ברשיון נחלת הכלל + התאמה בידי עורכי האוצר)
 
אין תקציר עריכה
 
שורה 1: שורה 1:
<noinclude>{{ניווט כללי עליון}}
<noinclude>{{ניווט כללי עליון}}</noinclude>
{{הועלה אוטומטית}}</noinclude>
{{ממ|[[בבלי/ברכות/לד/א|דף לד ע"א]]}} '''אל''' ישאל אדם צרכיו לא בשלש ראשונות ולא בשלש אחרונות. פר"ת ופר"ח זצ"ל דהיינו דוקא צרכי יחיד. אבל צרכי צבור שרי שרבים צריכים לו שכן מצינו בעבודה והודאה ושים שלום יעלה ויבוא שכולם צרכי רבים הם. ועוד אל ישאל אדם צרכיו {{ממ|כמו יש לו חולה בתוך ביתו}} וכמו אל יתפלל אדם בבית שאין בו חלונות וכן אל יוציא אדם עצמו מן הכלל וכן אל יעמוד אדם במקום סכנה ורוב שבאל כגון אלו דברים אינם דוקא ואי עבד עבד ומ"ש בה"ג גבי דאי אל ישאל אדם צרכיו לא בג' ראשונו' ולא בג' אחרונו' {{הערה|מכאן איתא מרבנן דנהיגי דלא למימר זכרנו בריש שתא אין נראה כו' (כ"ה בהגמי"י).}}דאיתמר דמכאן הנהיגו זכרנו בריש שתא שאין לומר אין נראה כלל דהא צרכי רבים שרי שפיר כרש"י כדמצלן קרובות משום דצורכי רבים נינהו ומתוך ההיא דתוספתא דתניא מקום שאמרו לקצר אינו רשאי להאריך וקחשיב ברכות {{ממ|המזון}} [דזימון] הי' אומר ר"ת שאין לומר אות מבראשית דוכתרה בברכת הזן והשיב עליו רבינו יצחק בן אחותו זצ"ל דברכת הזן לא הוה ברכת {{ממ|המזון}} [דזימון] דאין זה אלא נברך שאכלנו משלו אבל ברכת {{ממ|המזון}} [דזן] יכול להאריך. וקשה לפי מה שפי' ר"ת זצ"ל דר' אלעזר בר"ש הוא ר' אלעזר הקלירי אם כן קשיא דידי' אדידי' כי הוא [יסד] בפ' החודש מועד מזמין לנדגלים נועדים בו עינימו צירי רגלים ספור הוא למלכים ולרגלים פי' דפסח הוא ראש לענין בל תאחר ואיהו פליג וסובר פ"ק דר"ה {{ממ|[[בבלי/ראש השנה/ד/ב|דף ד ע"ב]]}} דבחג הסכות בלבד עובר בבל תאחר מיהו י"ל דאליבא דהלכתא פייט וקים לי' כאבוה רבי שמעון בן יוחאי דאמר שלשה רגלים כסדרן וחג דפסח תחלה:
'''אל ''' ישאל אדם צרכיו לא בשלש ראשונות ולא בשלש אחרונות. פר"ת ופר"ח זצ"ל דהיינו דוקא צרכי יחיד. אבל צרכי צבור שרי שרבים צריכים לו שכן מצינו בעבודה והודאה ושים שלום יעלה ויבוא שכולם צרכי רבים הם. ועוד אל ישאל אדם צרכיו {{ממ|כמו יש לו חולה בתוך ביתו}} וכמו אל יתפלל אדם בבית שאין בו חלונות וכן אל יוציא אדם עצמו מן הכלל וכן אל יעמוד אדם במקום סכנה ורוב שבאל כגון אלו דברים אינם דוקא ואי עבד עבד ומ"ש בה"ג גבי דאי אל ישאל אדם צרכיו לא בג' ראשונו' ולא בג' אחרונו' דאיתמר דמכאן הנהיגו זכרנו בריש שתא שאין לומר אין נראה כלל דהא צרכי רבים שרי שפיר כרש"י כדמצלן קרובות משום דצורכי רבים נינהו ומתוך ההיא דתוספתא דתניא מקום שאמרו לקצר אינו רשאי להאריך וקחשיב ברכות {{ממ|המזון}} [דזימון] הי' אומר ר"ת שאין לומר אות מבראשית דוכתרה בברכת הזן והשיב עליו רבינו יצחק בן אחותו זצ"ל דברכת הזן לא הוה ברכת {{ממ|המזון}} [דזימון] דאין זה אלא נברך שאכלנו משלו אבל ברכת {{ממ|המזון}} [דזן] יכול להאריך. וקשה לפי מה שפי' ר"ת זצ"ל דר' אלעזר בר"ש הוא ר' אלעזר הקלירי אם כן קשיא דידי' אדידי' כי הוא [יסד] בפ' החודש מועד מזמין לנדגלים נועדים בו עינימו צירי רגלים ספור הוא למלכים ולרגלים פי' דפסח הוא ראש לענין בל תאחר ואיהו פליג וסובר פ"ק דר"ה דבחג דסכות בלבד עובר בבל תאחר מיהו י"ל דאליבא דהלכתא פייט וקים לי' כאבוה רבי שמעון בן יוחאי דאמר שלשה רגלים כסדרן וחג דפסח תחלה:
<noinclude>{{שולי הגליון}}
 
{{פורסם בנחלת הכלל}}
<noinclude>{{פורסם בנחלת הכלל}}
{{ניווט כללי תחתון}}</noinclude>
{{ניווט כללי תחתון}}</noinclude>

גרסה אחרונה מ־19:18, 31 במאי 2022

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אור זרוע TriangleArrow-Left.png קריאת שמע TriangleArrow-Left.png כ

(דף לד ע"א) אל ישאל אדם צרכיו לא בשלש ראשונות ולא בשלש אחרונות. פר"ת ופר"ח זצ"ל דהיינו דוקא צרכי יחיד. אבל צרכי צבור שרי שרבים צריכים לו שכן מצינו בעבודה והודאה ושים שלום יעלה ויבוא שכולם צרכי רבים הם. ועוד אל ישאל אדם צרכיו (כמו יש לו חולה בתוך ביתו) וכמו אל יתפלל אדם בבית שאין בו חלונות וכן אל יוציא אדם עצמו מן הכלל וכן אל יעמוד אדם במקום סכנה ורוב שבאל כגון אלו דברים אינם דוקא ואי עבד עבד ומ"ש בה"ג גבי דאי אל ישאל אדם צרכיו לא בג' ראשונו' ולא בג' אחרונו' [1]דאיתמר דמכאן הנהיגו זכרנו בריש שתא שאין לומר אין נראה כלל דהא צרכי רבים שרי שפיר כרש"י כדמצלן קרובות משום דצורכי רבים נינהו ומתוך ההיא דתוספתא דתניא מקום שאמרו לקצר אינו רשאי להאריך וקחשיב ברכות (המזון) [דזימון] הי' אומר ר"ת שאין לומר אות מבראשית דוכתרה בברכת הזן והשיב עליו רבינו יצחק בן אחותו זצ"ל דברכת הזן לא הוה ברכת (המזון) [דזימון] דאין זה אלא נברך שאכלנו משלו אבל ברכת (המזון) [דזן] יכול להאריך. וקשה לפי מה שפי' ר"ת זצ"ל דר' אלעזר בר"ש הוא ר' אלעזר הקלירי אם כן קשיא דידי' אדידי' כי הוא [יסד] בפ' החודש מועד מזמין לנדגלים נועדים בו עינימו צירי רגלים ספור הוא למלכים ולרגלים פי' דפסח הוא ראש לענין בל תאחר ואיהו פליג וסובר פ"ק דר"ה (דף ד ע"ב) דבחג הסכות בלבד עובר בבל תאחר מיהו י"ל דאליבא דהלכתא פייט וקים לי' כאבוה רבי שמעון בן יוחאי דאמר שלשה רגלים כסדרן וחג דפסח תחלה:



שולי הגליון


  1. מכאן איתא מרבנן דנהיגי דלא למימר זכרנו בריש שתא אין נראה כו' (כ"ה בהגמי"י).
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף