שיחה:רש"י/שבת/נד/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ד"ה כדאמרן[עריכה]

שאינה קשורה בו מערב שבת דלא גלי מאתמול שהיא צריכה לכך שיהא לה למלבוש. צ"ב מה מועיל גילוי דעת זה ומדוע צריך לגילוי דעת זה, וצ"ל שמרדעת אף שמשמשת כדי להגן על החמור מפני הצינה, משמשת גם למשוי (אולי כעין הגנה מתחת לאוכף כדרך שאומרת הגמרא לעיל שישנה הגנה מתחת לרצועות) ולכן צריך גילוי דעת שאף כשאינו נושא עליה משאות שמשתמש הוא בבגד זה להגן עליה מפני הצינה, ודבר זה צריך שיעשנו מערב שבת. ש"ס יידן (שיחה) 22:47, 30 באפריל 2020 (UTC)

ד"ה דלא[עריכה]

ביאר החילוק שבין סולם לקשישין שעל גבי השבר שהסולם חשוב לו והקשישין לא. ולכאורה היה אפשר לפרש באופן פשוט שהקשישין שנועדו לקבע השבר צריכים ע"כ להיות מהודקים וממילא אין מקום לחוש שמא יפלו משא"כ הסולם שרק נועד למנוע ממנו להחזיר ראשו אינו מהודק כל כך ולכן יש לחשוש שמא יפול. ש"ס יידן (שיחה) 22:47, 30 באפריל 2020 (UTC)

ד"ה בכל העולם כולו[עריכה]

שאפשר לו למחות שיראין מפניו ומקיימין דבריו. פשטות לשון רש"י משמע שרק אם יודע שקיימו דבריו חייב להוכיחם אבל להוכיח בלא שיקיימו דבריו אין בכך כלום. ולכאורה נסתר מדברי הגמרא להלן (נה.) שחייב להוכיח אף שאינו סבור שיקבלו ממנו. והנה היה אפשר לומר שאף שיש לו חיוב תוכחה אף שיודע שלא יקבלו ממנו מכל מקום אי אפשר לומר שיתפס בעוונם שזה שייך רק באופן שהיו נמנעים מאותו עוון אם היה מוכיחם. אך בגמרא להלן משמע שהסברא היא "אם לפניך גלוי להם מי גלוי" דהיינו ששמא היו שומעים ומקבלים מהם ואם זו הסברא הרי שהסברא הזו תופסת גם לגבי כך שיתפסו בעוונתם והדרא קושיא לדוכתא, וצ"ב. ש"ס יידן (שיחה) 22:47, 30 באפריל 2020 (UTC)

ד"ה פקוק - סתום[עריכה]

צ"ע כוונתו בזה ומדוע לא פי' כן במשנה. דב״ש (שיחה) 04:53, 1 במאי 2020 (UTC)

ד"ה דלא הדר חייך לה[עריכה]

שלא יוכל להחזיר צוארו לצד המכה לחככה בשיניו וקושרן בצוארו וחשובים הן יותר מקשישין שעל גבי השבר ואי נפלו חייס עלייהו ומייתי להו 'בשגגה'.

לא הבנתי מדוע דוקא כאן הוסיף רש"י "בשגגה", וצ"ב. דב״ש (שיחה) 04:53, 1 במאי 2020 (UTC)