שיחה:בבלי/שבת/סה/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

והתני רמי בר יחזקאל והוא שקשור לה באזנה[עריכה]

לכאורה כל הקושיא על רבי יוחנן ולא על רבי ינאי, שהרי הוא יצא בה לכרמלית ורמי בר יחזקאל קאי אמתני' ביוצאת לרשות הרבים. ומעתה יש לדון אחר יישוב הגמרא מה הדין במקום שאינו מהודק אך יוצא לכרמלית אם מותר, וכן לפירוש השני ברש"י כשהוא קשור ואינו מהודק. וכן יש לדון במעשה דריו"ח לפירוש השני ברש"י שלא יצא לרשות הרבים אלא רק לבית המדרש מה היה החשש, האם חשוב אותו מקום ככרמלית ואם כן נוכל ללמוד מיישוב הגמרא גם לגבי מעשה דרבי ינאי, או שלפירוש זה היה יוצא מביתו לבית המדרש בלי לעבור ברה"ר או בכרמלית ומכל מקום היו חלוקין עליו חביריו כיון שעבר בחצר וכל הדברים שאסרו חכמים לצאת לרה"ר אסרו לצאת אף לחצר. ויש לדון בכל זה. ש"ס יידן (שיחה) 23:55, 9 במאי 2020 (UTC)

דכל מידי דמיגניא ביה לא אתיא לאחויי[עריכה]

ואחד הדברים הוא צלוחית של פלייטון. מבואר שטעמו של ר' אליעזר המתיר לצאת בה הוא מאחר שכלל לא תראה שיש עליה צלוחית זו ולא שתחשוש להסיר את הצלוחית מעל גופה ובכך תתגלה בסרחונה כיון שלא תהיה הצלוחית על גופה. שהרי לשון הגמרא היא "לא אתיא לאחויי" היינו להראותה ולא "לא אתיא למישלפה". ש"ס יידן (שיחה) 23:21, 9 במאי 2020 (UTC)

כלל אמר רבי שמעון בן אלעזר כל שהוא למטה מן הסבכה[עריכה]

לכאורה גם לדעת תנא קמא שם הרי יוצאת בסבכה המוזהבת ובטוטפת וסרביטין הקבועים בה, והוא מאותו הטעם שלא תסירם ותתגלה בשערה, ואם כן מדוע הביאה הגמרא שכן טעמו של רשב"א לחוד. ואולי בדבריו מבואר שמקפיד ביותר שאף בגנאי כלשהו גם לא שלפה ומחויא. עוד אפשר לומר שהסרת כל כיסוי הראש אינו מטעם גנאי אלא שחייבת בכיסוי ראשה, ובנשואה איירי, ומכל מקום מדברי רשב"א שכל שתחת הסבכה לא תסירו כיון שע"כ תתגלה כהרף עין בשערה דבר זה אינו אסור משום חיוב כיסוי ראש ואינו אלא משום גנאי, ועיין בסמוך. ש"ס יידן (שיחה) 23:55, 9 במאי 2020 (UTC)

כל שהוא למטה מן הסבכה כו'[עריכה]

בגמרא תלתה טעם הדבר במידי דמיגניא וכן פירש רש"י דלא חיישינן דילמא שלפא ומחוויא דמיגלי שערה ומגניא בה, ע"כ. ולכאורה תמוה מדוע לא פירשו שלא תסירנה כיון שצריכה ללכת בכיסוי הראש, ומבואר ע"כ שהמדובר כאן הוא באשה רווקה ולא בנשואה ולכן כל כיסוי ראשה אינו אלא ליופיו. ומיושב בזה דקדוק לשון רש"י בריש הפרק (נז. ד"ה בזמן) שאינה נוטלת השבכה מראשה ברשות הרבים שתגלה כל שערה, והיינו מאחר שהיא רווקה אפשר שאין הגנות אלא כשמגלה כל שערה ולא מקצתו. וכן מדוקדק מעצם דיון המשנה בחוטים יפים שבשערה שאינם שייכים באשה נשואה המכסה כל ראשה. ש"ס יידן (שיחה) 23:21, 9 במאי 2020 (UTC)

אמר אביי שמע מינה כולהו מעלין לה[עריכה]

צ"ב מהיכי תיתי שצריך לכולהו, הרי לכאורה אפשר שרק שוכתא וצורתא בעינן ולכן בעינן לסלע, כי חספא אין לה צורתא ופולסא אין לה לחלוחית (כמו שכתב רש"י בד"ה אלא ועיין להלן), וצ"ע. ש"ס יידן (שיחה) 23:00, 10 במאי 2020 (UTC)