שיחה:בבלי/שבת/נב/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צרורות - כיס שבדדיהן[עריכה]

בכל הסוגיא נראה שיש בלבול גדול בכל ביאור הענין של צרורות, ואציג כאן את ההערות והעושה סדר בדבר זה תבוא עליו הברכה:

  • רש"י במשנה מבאר שצרורות היינו שדדיהן צרורות פעמים ליבש שמהדקן כדי שלא יחלבו עוד ויתעברו או יהו שמנות לאכול, ופעמים לחלב לשמור חלבן שלא יטפטף לארץ וקושרין להם כיס בדדיהן. ויש להבין האם אופן הצרירה זהה ליבוש או שמדובר רק בכיס חיצוני שמקבל את החלב, ויש להבין מדוע לא יהיה זה טלטול גמור כיון שאינו שם הכיס בשביל הבהמה אלא לשמור על החלב.
  • עוד כתב רש"י בביאור דעת רבי יהודה שמחלק בין צרורות ליבש דשרי לצרורות לחלב שאסור, שליבש מיהדק שפיר וליכא למיחש דילמא נפיל ואתי לאיתויי אבל ליחלב דלא מיהדק שפיר חיישינן. וגם כאן יש מקום להעיר מדוע לא נפרש דעת רבי יהודה כפשוטה שהוא כיס לצורך החלב ולכן אסור.
  • בגמרא להלן (נג.) "ולא עזים בכיס שבדדיהן", פירש רש"י לקבל חלב הנוטף, אי נמי שלא ישרטו דדיהן על הקוצים שהיו דדיהן גסין, ע"כ. הרי שהוסיף רש"י ציור שלישי וחיסר הציור הראשון שעושים זאת ליבש אף שדעת רבי יוסי במשנה שאסורות לצאת בו. וברש"י שם (ד"ה וזה) כתב שכל הני דקתי לא תצא הנך דלאו שמירת גופה הוא אלא משאוי וסנדל משום דדילמא מישתליף ואתי לאתויי, ע"כ. ותמוה שלכאורה שלא ישרטו דדיהן שפיר הוי שמירת גופה, וכן במשנה כתב רש"י להדיא שהטעם לאסור בכיס לחלב הוא שמא יפול וכאן לא פירש אלא שזה טעם סנדל ולא שאר דברים (ואולי סמך על דבריו במשנה, ודחוק).
  • בגמרא להלן (נג:) מביאה הגמרא סתירה בין ברייתות אם יוצאים בכיס שבדדיהן או לא ומוקמינן תחילה שתלוי אם מיהדק או לא (וכעין סברת רש"י בדעת ר"י בחילוק בין ליבש ולחלב), ושוב אומרת הגמרא שאין צריך לקחת תנאי מעלמא כי בזה נחלקו רבי מאיר ורבי יוסי במשנה. ועוד אמרו בגמרא איבעיא אימא הא והא רבי יהודה ולא קשיא כאן ליבש כאן ליחלב, ולכאורה ממה ששינתה הגמרא לשונה ולא הזכירה כאן מיהדק וכאן לא מיהדק משמע שהוא מטעם אחר (אך אפשר לומר שהזכירה חילוק זה כיון שזה חילוק המבואר להדיא בדברי ר' יהודה אף שהטעם זהה כמבואר ברש"י במשנה) וכן משמע ברש"י שכך כתב: ליבש, מיהדק שפיר ולענין משוי נמי לא הוי משוי דצורך גופה היא דחלבה מכחישה. ליחלב, הוי משוי שטוענת את החלב בכיס, ע"כ. והנה פתח רש"י ב'מיהדק שפיר' ולא כתב שליחלב לא מיהדק שפיר כפי שהזכיר במשנה, ותחת זאת כתב טעם אחר שהוא משוי שטוענת את החלב בכיס, ולא הזכיר שהכיס עצמו משוי כיון שאינו לצורך גופה כפי שכתב לגבי ליבש שהוא צורך גופה דחלבה מכחישה (ואולי דעתו שהכיס בטל לחלב הצרור בו).
  • עוד אמרו בגמרא שם, תניא אמר ר' יהודה מעשה בעזים בית אנטוכיא שהיו דדיהן גסין ועשו להן כיסין שלא יסרטו דדיהן. והנה מבואר כאן שכיסים לצורך זה שרי והרי רש"י פירש אופן זה בברייתא האומרת "ולא עזים בכיס שבדדיהן", וצ"ע.

סוף דבר מצווה לישב ולהעמיד כל דברי רש"י על מכונם, ועיין עוד תוספות (נג: ד"ה כאן) שעמדו על חלק מהדברים. ש"ס יידן (שיחה) 22:26, 29 באפריל 2020 (UTC)