שיחה:בבלי/שבת/מג/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דלישבוק להו רווחא

עיין לעיל מג. מה שהערתי בזה שאף לר"ש בעינן רווחא כלשהו. ש"ס יידן (שיחה) 06:10, 22 באפריל 2020 (UTC)

לא נצרכא אלא לאותן שתי חלות

בפשטות ההו"א היתה שלא יועילו אותן שתי חלות כפי שממשיכה הגמרא מיד ומקשה שהלא מוקצות נינהו ומשנינן בדחשיב עלייהו, אך ניתן לפרש באופן נוסף ע"פ דברי רש"י להלן (ד"ה רב אשי) שפירש בדעת רב אשי וז"ל לעולם דאיכא דבש טובא כו', וצ"ב מדוע הוסיף דאיכא דבש טובא, ובפשטות אפשר לפרש שכוונתו שאין צריך להידחק בהני שתי חלות ושוב נקשה שהלא מוקצות נינהו אלא איכא דבש טובא יותר מכדי צורך הדבורים ואותו הדבש אינו מוקצה. אך באופן אחר יש לומר שלכאורה יש לדון מה מגדיר את כוונתו שכיסויו נעשה בשביל הדבש ואל בשביל הדבורים ומה בכך שיש בכוורת גם דבש שהוא דבר הניטל, והיה מקום ליישב בשני אופנים, האופן הראשון הוא שכלל לא אכפת לי מה שיש כאן גם דבר שאינו ניטל כי כל האיסור הוא ליטול דבר כשנטילתו לצורך דבר שאינו ניטל שאזי כל נטילתו אסורה אך כשמעשה נטילתו הוא גם לצורך דבר הניטל שוב ממילא ליכא איסור. והאופן השני הוא שאכן עיקר המטרה היא הקובעת ובהו"א ס"ל שעיקר הנטילה היא לשמירה על הכוורת והדבורים וקמ"ל בדאיכא דבש ואם כן חשיבות הדבש יתירה. ומקשינן בדליכא דבש ומשנינן שב' חלות אלו אף הם חשובות יותר ונחשבות לעיקר מטרת כיסויו.

והנה לדרך הב' אפשר לומר דהא גופא פליג רב אשי וס"ל שאין בכך די אלא בעינן שיהיה דבש טובא כדי להגדיר מטרת הנטילה לצורך דבר הניטל. ורב חסדא אפשר דס"ל דסגי בשתי חלות להגדרה זו, או שס"ל כהאופן הראשון שכלל לא בעינן שעיקר מטרתו תהיה לצורך דבר הניטל כל שסו"ס יש במעשהו גם נטילה לצורך דבר הניטל. ש"ס יידן (שיחה) 06:10, 22 באפריל 2020 (UTC)

זה זוקף מטתו וכו'

ברש"י מבואר שצריך תחילה שיביאו המטות מחמת חום דלמטה ורק אחר כך יניחו המחצלת. ולכאורה צ"ב מדוע לא יביאו תחילה המיטות לצורך האהל אך לא יעמידום אלא רק אחרי שיפרסו המחצלת. ומבואר ברש"י שעצם הבאת המיטות אף בלי הצבתם חשיב התחלת הקמת האהל מלמטה ללמעלה, וכלשון רש"י "אבל לאתויי מעיקרא מטות לצורך האהל לא, דהוה ליה מלמטה למעלה כדרך בנין". ש"ס יידן (שיחה) 06:15, 22 באפריל 2020 (UTC)

היכא דאיכא ככר כו' לא פליגי

הנה התר זה של הנחת ככר לכאורה אינו התר כללי אלא רק גבי מת התירו, וא"כ צ"ב שמא מאן דס"ל טלטול מן הצד לא שמיה טלטול יסבור שלא התירו טלטול ע"י ככר כיון שיש דרך אחרת. וצ"ל שטלטול זה מן הצד אף הוא לא התר מעליא, או מאחר שהוא מבזה כבוד המת בהפיכתו שוב ושוב או שאינו ממש טלטול מן הצד. וכן מדוקדק מהמשך הגמרא כי פליגי דלית ליה - משמע קצת שכל המחלוקת מתחילה רק כשאין לו אך אם יש לו ודאי שחייב לעשות דוקא אופן זה ואינו יכול לבחור באופן השני של טלטול מן הצד וע"כ הוא מהטעמים הנ"ל. ש"ס יידן (שיחה) 06:15, 22 באפריל 2020 (UTC)