שיחה:בבלי/פסחים/נג/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי יוסי בר אבין אמר מטיל מלאי כו'[עריכה]

צ"ב מה בא לומר בכך ומלשון הגמרא פלוני אמר משמע שחולק על המבואר לעיל ומה כוונתו, האם כוונתו שלא היה חכם ולא אלם אלא שבגלל כך לא נידוהו צ"ב מה יענה על כך שדרש אותה דרשה וגם האם זו סיבה שלא לנדותו מה שמרוויח כסף לתלמידי חכמים. ועיין רבינו חננאל שכתב ואסיקנא תודות איש רומי חכם היה ומטיל מלאי בכיס ת"ח היה ומשמע שזו רק תוספת ואם כן קשה הלשון פלוני אמר וקשה מה בא לומר. ש"ס יידן (שיחה) 00:57, 18 בינואר 2021 (IST)

שם[עריכה]

ילה"ק שנקטה הגמרא לשון מלאי ועיין רש"י בשבת (סג.) שפירש מטיל מלאי לכיס, מעות ומלאי להשתכר בהן למחצית שכר. ומדוע לא נקטה הגמרא מעות סתם שהוא האופן הרגיל למחצית שכר בכל הש"ס. ולשון רש"י שם צ"ב כיון שבגמרא כתוב מלאי ולא פירש מעות וסחורה אלא חזר על לשון הגמרא והוסיף מעות וזאת מנין לו. מי אדיר (שיחה) 15:36, 19 בינואר 2021 (IST)

מקום שנהגו להדליק את הנר וכו'[עריכה]

יש לעיין במנהג כה"ג שגם המדליקים וגם שאינם מדליקים עושים כן על פי מנהג חיובי, ולא רק שיש במקום אחד מנהג ובמקום אחר לא נהגו אלא שנהגו שלא לעשות כן, מה יהיה הדין באחד שהלך ממקום למקום, שאם ניתן עליו חומרי מקום שהלך לשם הרי יעשה שלא כמנהג מקומו ומצאנו לענין ביעור שביעית שחשיב מזלזל במנהג מקומו, וגם לא מצינו שהתירו לעבור על איסור או על מנהג מפני המחלוקת אלא רק לחייבו במנהג שלא נהג בו, ויל"ע בזה ובמקרה הפוך. ש"ס יידן (שיחה) 00:32, 18 בינואר 2021 (IST)

עולא הוה רכיב חמרא[עריכה]

כיון שכשלמדתי את הסוגיא התקשתי בבירור המציאות והיה נראה לי כאילו המשך הגמרא סותר לתחילתה ושרבה בר בר חנה סותר משנתו, לכן הציע כאן הפירוש כפי מה שהוא. עולא רכב על החמור ולצידו רבי אבא מימינו ורבה בר בר חנה משמאלו. רבי אבא שאל את עולא אם נכון הדבר שאמר בשם רבי יוחנן שאין מברכים על האור אלא במוצאי שבת, ועולא הבין שרבה בר בר חנה הוא שאמר לרבי אבא שמועה זו ולכן סבור רבי אבא שעולא אמר כן בשם רבי יוחנן. משום כך הביט עולא ברבה בר בר חנה במבט שיש בו תרעומת (בגמרא להלן קרה עליו רבי וסף מים עמוקים עצה בלב איש, רש"י שהבין מדבריו של רבי אבא ברבה בר בר חנה טעות, כך לגירסת המהרש"ל) ורבה בר בר חנה שהבין שיש לעולא תרעומת עליו בשל כך מיהר לומר שכלל לא אמר דבר זה אלא אמר דבר אחר. המימרא שרבי אבא הסתמך עליה היא המובאת בשם רבה בר בר חנה קודם לכן בגמרא "יישר וכן אמר רבי יוחנן" אלא שהוא מבאר עתה שכוונתו היתה לדבר אחר ולא לדין זה. ש"ס יידן (שיחה) 01:07, 18 בינואר 2021 (IST)