שיחה:בבלי/ברכות/כא/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דתני רבנאי אחוה דרבי חייא בר אבא אתיא תוך תוך וכו' (מכותב 'יתר10' בפורום אוצה"ח)[עריכה]

מה היה שמו של רבנאי?

ידוע שכמה שמות של אמוראים שבראשם ר' הם בעצם כמו ר"ת של ר' פלוני. וכמו שכתב בתשו' רב שרירא גאון המובאת בערוך ערך אביי:

ורבה ורבא אבא ואבה שמותיהן ... וזה ריש שבראש המילה סימן הוא לרב ולישנא קלילא, וכן ראמי בר חמי אמי שמו ... וכן כל כיוצא באלו.

ברוב השמות ממין זה נמצא לפעמים בדפוסים או בכתה"י שנכתב השם המלא [וכמו שציין שם בערוך] וכך אנו למדים על שמו של האמורא בבחינת ילמד סתום מן המפורש. גם רבנאי המוזכר בסוגיין הוא שם מקוצר, אלא שאצל רבנאי מצינו בכתה"י ובדפוסים כמה אופנים איך לחלק את השם ר' ... ומה היה שמו המלא. [בתלמוד יש כמה אמוראים בשם 'רבנאי' התייחסתי רק למקומות שהוזכר רבנאי בצירוף היחוס 'אחוה דרבי חייא בר אבא'.]

ר... אחוה דרבי חייא בר אבא מופיע ו' פעמים בתלמוד הבבלי. ג' פעמים שהן א' שהוא בעל המימרא [בסוגיין ובמקבילות] אתיא תוך תוך וכו'. ועוד בג' מקומות. ואפרט: 1. ברכות כא ע"ב. 2. מגילה כג ע"ב, [לפנינו מובאת שם המימרא אתיא תוך תוך בשם ר' חייא, אבל בכל כתה"י שם בשמו של אחיו כמו כאן בברכות]. 3. סנהדרין עד ע"ב. 4. כתובות כא ע"ב, איקלע רבנאי אחוה דר' חייא בר אבא למזבן שומשמי וכו'. 5. כתובות נ ע"ב, בידיה דרבי בנאי אחוה דרבי חייא בר אבא הוו מטלטלין דיתמי. 6. עבודה זרה לט ע"א, דזביני תכילתא מאנשיה דביתיה דרבנאה אחוה דר' חייא בר אבא.

כאמור בעיון בכתה"י ובדפוסים בכל אלו המקומות נמצא כמה אופנים.

א. הצורה הנפוצה ביותר ושגם תואמת לדברי הגאון "ר' שבראש המילה סימן הוא לרב ולישנא קלילא" היא: ר' [רב/רבי] בנאי/בנאה.

כ"ה בקטע גניזה בסוגיין [תני רב בנאי]. וכ"ה במגילה מס' (מס' 2) בכ"י מינכן [בנאה], ובכ"י וטיקן 134 [בנאי]. קרוב לזה הוא גם בקטע גניזה מאוסף אדלר שם שבהעתקה שב'הכי גרסינן' כתבו 'רבבני' אבל בעיון בתצלום עצמו נראה שאפשר לקרוא 'רב בני'. כ"ה גם בסנהדרין (3) בכת"י יד הרב הרצוג [ר' בנאי]. גם בדפוסים נמצא ר'בי בנאי' בכתובות (5) כמצויין לעיל וכ"ה שם בכ"י פירקוביץ 187 ובכ"י וטיקן 487. יתכן שגם לפני מעתיק כת"י פריס בסוגיין -שכתב בט"ס 'רב באי'- היה רב בנאי ונשמט הנ'.

ב. רב ינאי.

נוסח הדפוסים שלנו בסנהדרין (3) הוא: דתני רב ינאי. המהרש"ל שם הגיה ותיקן שצ"ל רבינאי ועיי' גם בדק"ס שם שכתב שזה ט"ס. אבל בספר יוחסין אות הב' מצאתי. וז"ל: אמר ר' בנאי אמר שמואל, ויש נוסחא אמר ינאי אמר שמואל, בפ' המוכר פירות (ב"ב צט ע"א), נוסח אחר רבנאי. ע"כ. הרי שגם שם מצינו בנאי ו-ינאי. אין לתמוה כיצד רבנאי הוא קיצור של רב ינאי א. יתכן שהיה כתוב 'רבינאי' [וכתיקון המהרש"ל שם] ובהמשך נשמט הי' הראשון. ב. בדומה לר' אבה ר' אבא שבקיצור נשמט הא' רבה רבא כן נשמט גם כאן הי' של ינאי. ג. מצינו אופן נוסף רב ניאי/נאה.

בסנהדרין (3) נוסח דפו"ר דפוס ברקו ודפוס ונציה דתני רב ניאי [וכאמור המהרש"ל הגיה תיקן ל'רבנאי']. כמו כן בכתובות (4) נוסח כ"י מינכן איקלע רב נאה [תואם לנוסח הדפוסים בעבודה זרה (6) דרבנאה ושם בכתה"י דרבנאי]. ל"מ בשום מקום אמורא בשם כזה ניאי/נאה ולכן נראה שזה ט"ס.