שו"ת רבי עקיבא איגר/א/קמ

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

שו"ת רבי עקיבא איגר TriangleArrow-Left.png א TriangleArrow-Left.png קמ

סימן קמ
לידידי הרב אב"ד דק"ק אבערזיצק נ"י

על דבר ב' אנשים שיש להם בית אחד, ומוגבל חלק כל אחד ואחד, זה מימין וזה משמאל. ואך הדריסה בחצר הבית לשניהם בשוה. ולא' מהם יש לו מרתף בחלקו. ובו תנור האופים, וזה איזה שנים השכיר תנורו לאיש א'. ועתה ככלות זמן השכירות רוצה שותפו בבית הנ"ל לשכור המרתף. והמשכיר בא לשאול אחרי שאצלו שניהם שוים. ורוצה לידע עפ"י הדין למי הקדימה לשכור:

הנה אין האחר יכול לזכות מדין שותף, כיון דבמרתף אין לו שותפות, ואף שדריסת הרגל בחצר לילך למרתף הוא של שניהם. מ"מ אין לו זכות במרתף, והכי מוכח מפסקא דהש"ע (סי' קע"ה סנ"א בהג"ה) דבבית והעליה של שנים ומכר הא' ביתו למצרן. אין בעל העליה יכול לסלקו. דלא מקרי שותפים זה לזה רק מצרנות, הרי אף דדריסת הרגל להבית גם לבעל העליה זכות בו מ"מ כיון דאין לו זכות בבית אין לו דין שותף, ואף למה שערער ע"ז הסמ"ע שם היינו מכח קושייתו. כיון דהקרקע שתחת הבית משועבד גם לעלייה הוי כמו שיש לו זכות בקרקע הבית ממש מה שאין כן הכא במרתף:

וכיון דאין לו דין שותף רק דין מצרן. ממילא הדרן לדינא לדעת הסמ"ע (סוף סי' קע"ה) דשוכר עדיף ממצרן. אף דיעבד אם מכר להמצרן השוכר מוציאו ולהט"ז שם עכ"פ באותו מקום עצמו אם לא מכר לאחר רק השכיר, השוכר קודם להמצרן. ולדעת הרש"ל בשו"ת דבשכירות אין כלל דין מצרנות, הא ס"ל שם דגם לענין זה אם המצרן רוצה רק לשכור ולא לקנות יכול להשכירו לאיש אחר דלענין שכירות ליכא כלל דין מצרנות, וא"כ דלדעת הרש"ל אין שום זכות למצרן לשכור אף נגד אחר ולסמ"ע והט"ז השוכר עדיף ממצרן אם כן עכ"פ לכתחילה בבא לשאול בודאי השוכר עדיף: ידידו.

עקיבא
Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף