רש"ש/תענית/טו/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבנו גרשום
רבינו חננאל
רש"י
תוספות
ריטב"א
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
גבורת ארי
קרן אורה
רש"ש

שינון הדף בר"ת


רש"ש TriangleArrow-Left.png תענית TriangleArrow-Left.png טו TriangleArrow-Left.png ב

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

במשנה לא היינו נוהגין כן אלא בשע"מ ובהה"ב. עי' בר"ן באורך. והתוי"ט כ"ע ואני שמעתי ולא אבין כו' ע"ש. ובמחכ"ת לא שת לבו להגירסא שמביא הר"ן בריש דבריו וענו אחריו אמן ואותה תפס לעיקר וע"ז סובב פירושו. גם מש"כ (לפי הבנתו) ועוד דא"כ בתרתי טעו. גם בזה ל"ד דלא טעו רק במה שענו בשכמל"ו ולפי טעותם זו שפיר עבדו במה שאמרו מי שענה אחר הברכות:

שם שלא להפקיע השערים. התוי"ט הביא לשון הרמב"ם בפי' מפני שאומר דלת העם כו' וכ"ע כלומר כו' ודוחק. ול"נ דכוונתו דלי השכל ונעדרי המדע:

גמרא והדר תני כאו"א נוטל ונותן בראשו. הגרי"פ הגיה דצ"ל נותן וכן לקמן. ואילו שת לבו לגי' הרי"ף והרא"ש במשנה נוטל ונותן וכ"ה במשנה שבירושלמי ה"ל להגיה יותר בהמשנה נוטל ונותן:

רש"י ד"ה אלא בשער מזרח. כשמתפללין בהר הבית כו'. שלא היו עונין אמן במקדש. מוכח דהר הבית ג"כ בכלל מקדש לענין זה. ולפי' הר"ן צ"ל דהיו מתכנסין בהר הבית להתפלל בז' תעניות וכ"כ הרמב"ם בפ"ד מה"ת הט"ו. ואף דתנינן מוציאין אה"ת לרחובה של עיר וכו'. בהר הבית היה ג"כ רחוב כדכתיב אל הרחוב אשר לפני שער המים (נחמיה ח) והוא אחד משערי העזרה (מדות פ"א מ"ד) וביומא (סט ב) אר"ח שהיה בע"נ. אבל ק"ל דהא שם (פסוק ו) כתיב ויברך עזרא את ה' אלהים הגדול (ועי' ביומא שם) וכתיב ויענו כל העם אמן אמן. ועל הרע"ב שנתן טעם לעניית בשכמל"ו במקדש לפי שהיו מזכירין שם המפורש. קשה דשהמ"פ לא היו מזכירין אלא בעזרה כדמוכח ביומא שם ובפרש"י. ובשכמל"ו היו עונין אף בהר הבית כמו שהוכחתי. ועוד קשה עליו לרב יוסף (ביומא שם) דמפרש הגדול שגדלו בשם המפורש ועכ"ז כתיב דענו אמן אמן:

רש"י ד"ה בלילות. שהרי ראו כו' ולא כבדה העבודה. תמוה דא"כ מאי פסקא. אבל באמת דאפילו כבדה וסייעום כיון דבלילה תו א"צ לסייע כדפי' לקמן בסמוך לכן מותרים:

בהגה"ה שבגליון צ"ל שמא יביאו רוב כו':

רש"י ד"ה ואם התחילו. דאע"ג כו' לא כתיב ביה יום משתה ושמחה. וכ"ע התוי"ט אבל פורים דכתיב ביה יום משתה ושמחה כיון דלא איקרי מועד כו' אע"ג דאיקרי יו"ט כו'. במגילה (ה ב) מסקינן דיו"ט לא קבילו עלייהו. אולם צריכין דבריו לשינויא קמא דשם. אמנם דבריו דחוקים. ול"נ דרש"י לא הוצרך לטעמי' אלא על ר"ח דאורייתא אבל חנוכה ופורים פשוט הואיל דמדרבנן נינהו:

רש"י ד"ה בגדולה. וידבר כו'. בגמרא כאן מביא פסוק אחר המוקדם. אבל בברכות הגי' בגמרא כפרש"י וע"ש ברש"א בח"א. ול"נ דמפסוק ראשון אין ראיה דא"א להוציא ב' דברים כאחד. אבל מפסוק זה דייק שפיר מדלא כתיב ואלעזר אלא ואל אלעזר אתא אל ופסקיה כדאמרי' בריש מגילה אי הוה כתיב כו' וט"ו כדקאמרת השתא דכתיב כו' ואת כו' ע"ש:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף