צפנת פענח/נב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

צפנת פענח TriangleArrow-Left.png נב

סימן נב
[הדלקת מנורה בחוץ - גדר המצוה שתהא דלוקה ולא שידליק - חינוך המנורה בכהן דוקא - ביאור 'והדליקו נרות בחצרות']

עש"ק כ"ח שבת תרס"ו פה דוינסק

להרב הגדול וכו' כמוה"ר חיים משולם קופמן הכהן רב בגאסטינין.

מכתבו קבלתי כעת, [הקשה אמאי אם הדליקו המנורה מבחוץ כשר הרי הדלקה במקומו בעינן, וגם על מה שכתבתי בצפנת פענח הלכות חנוכה פ"ג ה"ב דאף דהדלקה כשירה בזר, מכל מקום נר מערבי צריך כהן, עפ"י התורת כהנים אמור, והר"ש והראב"ד לא פירשו כן].

ע"ד ספרי ח"ג אמש שלחתי לו, ויעויין שם בהלכות מתנות עניים פ"ב ה"ג בגדר מנורה, אך בחיבורי אשר אני מסדר כעת על הלכות תרומות הארכתי בזה, דהרי המנורה ל"ה המצוה שידליק רק שתהא דלוקה. דהרי מבואר במנחות פ"ח ע"ב דאם כבתה צריך להדליק וליתן שיעור חצי לוג. אך באמת הרמב"ם ז"ל לא מפרש כן, ויעויין בירושלמי יומא פרק ב. ואם כן לא איכפת לן אם הדליקה בחוץ. והתורת כהנים קאי רק אמנורה חדשה, דאז מלבד מה שצריך מצות הדלקה, בזה נעשית מנורה וצריך רק כהן, ולכך לא דחי בנר חנוכה [ר"ל אם מחנך המנורה] לא שבת ולא טומאה, דאף דקיימא לן תמיד [אף בשבת אף בטומאה, כמבואר בתורת כהנים דאז הוי רק בגדר מכשיר דעל ידי זה נעשה מנורה, ומלבד ההדלקה, ובאים כאחת כמבואר בירושלמי פ"ג ה"ו גבי כלים של שלמה, יעויין בשבועות דף ט"ו, ע"ש. [מתרץ בזה קושיית המפרשים ז"ל דאמאי הוצרכו לנס דהשמן הרי טומאה הותרה בציבור] וזה הכוונה מה דאמרינן והדליקו נרות בחצרות, ר"ל דאז הוי חינוך וצריך דוקא בפנים. ועיין זבחים נ"ו ע"א התורה ריבתה חצרות הרבה.

ע"ד מש"כ דנרך מערבי רק בכהן, כן מוכח מלשון התורת כהנים, יערוך אותו. וכן מוכח בספרי פרשת בהעלותך. ועמ"ש בח"א בסוף הלכות ברכות.

ידידו יוסף ראזין

·
מעבר לתחילת הדף