יפה תואר על שמות רבה/לד/ג
< הקודם · הבא > מפרשי המדרש |
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
מה כתיב למעלן ועשו לי מקדש. גם בזה בא לתרץ למה הקדים הארון לכל הכלים כדלעיל. וגם למה בכל הכלים כתיב ועשית ובארון כתיב יעשו. ולפי הדרש הזה מתורץ כיון שתכלית המשכן היא לרעות את ישראל כצאן ולשמרם ככרם ולדור עמהם כאב עם בניו וע"י התורה הנתונה בארון יזכו לכל זה כי הקב"ה ינהיגם וישמרם ויקראו בנים למקום. לכן הקדימו את הארון אחרי שהוא מקור נאמן להתכלית הזה. וגם כתיב בארון ועשו כיון שזה הוא התכלית לכל ישראל נכון הוא שכולם יתעסקו בו ובצלאל יהי' רק שלוחם:
אתם צאני ואני רועה. ע' בעקידה ש"נ שהאריך בזה בדברי דעת והשכל ונתן טעם לשלשה המשלים האלה לצאן לכרם ולבנים. ועוד מצאתי כתוב מפני שהנפשות שלש. הצומחת והחיונית והמשכלת. וכנגד הצומחת נמשלו לכרם שאין בו אלא כח הצומח לבד והקב"ה להם לנוצר. וכנגד החיונית והמרגשת נמשלו לצאן. וכנגד משכלת נקראו בנים והכוונה בזה שבכל מעשה שיהיו עין ה' פקוחה עליהם. וקרוב לזה מ"כ בשם הה"ר גבריאל ן' אליא זצ"ל. משום שהאומה הישראלית נחלקת לג' חלקים. יש מהן שעושין המצות מבלי ידיעת תכליתן רק מצות אנשים מלומדה. וזה החלק דומה אל הצומח שעושה מעשהו בלי הרגש כלל. ויש מהן שעושין המצות להנצל מעונש גיהנם והיסורים ועובדים את ה' מיראת העונש. וחלק זה נמשל לב"ח שהם מרגישים הרגשתם הוא להנצל מהנזק. והחלק השלישי הוא בעלי הדעת שעושים המצות להשגת השלימות האמיתי ויודעים סוד כל מצוה כפי ערכו והשגתו וחלק זה נמשל לשכל. וכנגד החלק הא' משוה אותם במשלו לכרם. וכנגד החלק הב' לצאן. ואל הג' רמז לבנים העושים רצון אבותם מאהבתם אליהם. [והנה ביפ"ת כתב עוד דרכים בזה ויען כי תוכן דבריו שוים הם לדברי הרד"ל ומהרז"ו ז"ל אשר כוונו לדבריו אף כי היפה תואר ז"ל האריך בהם. אמנם יען כי התוכן הוא לנגד עיני הקורא לכן השמטתים]:
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |