חתם סופר/בבא בתרא/טו/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבנו גרשום
רש"י
תוספות
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
חתם סופר
רש"ש

שינון הדף בר"ת


חתם סופר TriangleArrow-Left.png בבא בתרא TriangleArrow-Left.png טו TriangleArrow-Left.png א

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

שמנה פסוקים שבתורה יחיד קורא אותן רמב"ם פי"ג מהל' תפלה מפרש אם יצאו הציבור מבה"כ ונשארו יחידי' מותר לקרו' אותן ח' פסוקים כן פי' כ"מ. וכ' אע"ג שגם הם ניתנו מפי הגבורה מ"מ הואיל ומשמעתן שנכתבו אחר מיתת משה ע"כ נשתנה בדין זה והראב"ד כ' שהוא זרות ע"ש. ולפע"ד לקרב הדבר אל השכל עפ"י מ"ש בטו' ש"ע א"ח רס"י נ"ה דאם התחילו בעשרה ויצאו מקצתן מותר לגמור אותו הענין ולא להתחיל ענין אחר ע"ש חילקו דיני' וענינם בזה ונ"ל אם יצאו בין גברא לגברא לא יקראו גברא אחר דה"ל ענין חדש. אבל אם יצאו אחר שקרא המפטיר פסוקי תורה שלו מ"מ יפטיר בנביא דכיון דכל עצמו לא קרא ג' פסוקי' בתורה אלא מפני כבוד התורה שלא יאמרו עולין לנביא כשם שעולין לתורה כמבואר פ' הקורא עומד פי' ולא ירגישו ההפרש שהתורה היא מפי הגבורה ולא בנביאות שאר נביאי' ע"כ להיכר דבר זה הצריכו שהמפטיר יקרא בתורה תחלה. והשתא אי יצאו מקצתן ולא יפטיר בנביא יסברו שהנביאי' עולין בפ"ע ואינו נגרר אחר התורה שקרא כבר ואכתי יש חשש שישוה התורה לנבואת שארי הנביאי'. והנה כי כן למ"ד ח' פסוקים יהושע כתבן א"כ נהי שלא הצריכו שהעולה לח' פסוקי' אלו יתחיל בפסוקי שלפניו. מ"מ דין הוא שאם יצאו מהציבור בין קריאת שאר לח' פסוקי' אלו יעלה ויקרא להורות שהכל ענין א' ונגרר לקריאה שכבר קראו כדי שלא להשוות דברי תורה שמפי הגבורה למרע"ה לדברי יהושע. וע"ז כ' רמב"ם אפי' למאי דקיי"ל משה כ' בדמע והכל מפי הגבורה למרע"ה. מ"מ כיון שמשמעות הכתובי' לפי פשוטי' לא כתבן מרע"ה ויכשלו בו המון עם ע"כ יחיד קורא בלא ציבור ועל אופן הנ"ל כנ"ל נכון בעזה"י:

משעה שנכנסו למצרים עד שיצאו לכאורה נולד ברדת יעקב למצרים וחי רד"ו שנים ומת בצאתם בשנה שני' כדכתיב במרגלים סר צלם מעליהם ואחז"ל שמת איוב מגינם והי' טרודים באבלו וקברתו כמבואר. אלא שצל"ע הרי אחז"ל ג' הי' בעצת הבה נתחכמה לו איוב ששתק נידון ביסורים. וכתיב וימת יוסף וכל אחיו וכל הדור ההוא ואח"כ ויקם מלך חדש וא"כ כבר מת לוי שחי קל"ז שני' כדכתיב פ' וארא. וא"כ הי' זה אחר ירודתם למצרים יותר מתשעים שנה צא וחשוב. ואיוב שנולד ברדת יעקב למצרים הי' אז בן תשעים והי' בעצה ושתק ונידון אח"כ ביסורין יב"ח ושוב חי ק"מ שנה כדכתיב וא"כ לא מת בשנת מרגלים. וצ"ל מיד שמת יוסף שזה הי' אחר ע' שנה לרדתם כמבואר שהי' יוסף בן ל"ט ברדתם וחי ק"י שנה וא"כ הי' איוב קרוב בן ע' שנה ואז מיד נתיעץ פרעה ונידון איוב ביסורים ומ"מ לא הפיק פרעה זממו עד שמת כל הדור ההוא ואז הוציא מחשבתו אל הפועל. והנה מיד שמת יעקב הרגישו השבטים שאין לב פרעה עוד שלם וסופו לא יהי' טוב ע"כ פירש"י ר"פ ויחי שנסתמו עיניהם מצרת השיעבד לא משיעבד אלא כלו עיניהם מדאגת סוף הדבר שיהי' שיעבוד. וכשמת יוסף נתיעץ ולא הוציא מחשבתו אל פועל רע עד שמת לוי ואז התחיל קצת ובפה רך ונמשך עד לידת מרים דהיינו פ"ו שנים האחרונים שאז התחיל וימררו חייהם שע"כ נקראת מרים. וכמו ה' שנים אחר לידתה הי' גזירות היאורה תשליכוהו וגירש עמרם וחזר ועשה לקוחין ונולד המושיע בשמונים שני' האחרונים וכשהי' בן י"ב הרג את המצרי וברח כמ"ש רמב"ן פ' שמות ועמד בבריחות ס"ח שני' וחזר למצרים וגאל ישראל. נמצאו שנותיו של מרע"ה י"ב קודם בריחה וס"ח אח"כ וסימן כי בי ירבו ימיך ויוסיפו לך שנות חיים:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף