דרישה/אבן העזר/לט

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דרישהTriangleArrow-Left.png אבן העזר TriangleArrow-Left.png לט

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף



טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
בית שמואל
חלקת מחוקק
פתחי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז


ערוך השולחן


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

(קדשה על חנאי כו'. אבל אם קדשה בלא תנאי ובעל בתנאי לא הוי תנאי כ"כ ר' ירוחם ד"מ . כ"פ:

ב[עריכה]

ובעל סתם. כבר כתבתי מזה לעיל בסי' ל"ח ומ"ש ויש רוצים לתרץ דנקט הכא ובעל סתם לרבותא דאפילו אם בעל ואפילו הכי לא צריכה גט אלא מספק וכ"ש אם כנסה סתם דלא צריכה אלא מספק אבל הלשון לא משמע הכי דהא טעם שאין אדם עושה בעילתו כו' קאי אצריכה גט רצה לומר שצריכה גט ממנו ולא שרינן לה בלא גט ולא קאי על שאינה צריכה גט אלא מספק וא"כ משמע שרבינו אתא לאשמעינן שצריכה גט וא"כ קשה למה לא נקט כנסה שהוא רבותא טפי ועיין מ"ש בסימן ל"ח סעיף א' שלק"מ:

ג[עריכה]

אבל כתובה אין לה. וז"ל הרא"ש ולעניין כתובה עומד בתנאי כי היכי דאם נדרה אחר כך תצא בלא כתובה עכ"ל ומה שכתב הרא"ש תיבת אחר כך עיין ברש"י בפרק המדיר דף ע"ג דלא כתב שם האי תיבת אחר כך וא"ש דהא לפי מה שכתב רבינו משמע דלית לה כתובה מיד אפילו לא נדרה אחר כך ולפי מ"ש אחר כך נראה פשוט דתיבת אחר כך אינה נמשכת לתיבת נדרה דהא במה שתדור אחר כך אין נ"מ כ"א במה שנדרה בשעה שקדשה אלא נמשכת למ"ש תצא וה"פ שלכך עומד בתנאו שבאם יודע לו שנדרה כבר. אחר כך מיד שיודע לו תצא בלא כתובה וק"ל:

ד[עריכה]

והלכה אצל הרופא וריפא כו'. וז"ל הגמרא בפרק המדיר תנו רבנן הלכה אצל החכם וכו' וכ' התוספות וכו' וכבר העתיקו הב"י ע"ש ועיין בבית יוסף שתמה על רבינו שמשמע מדבריו שתלוי בלשון מאחר שמחלק בע"מ שאין בה מומון או ע"מ שלא יהא בה מומין ע"ש. ונלע"ד דאין כאן תימא דהתוספות והרא"ש לא כתבו דאין תלוי בלשון אלא באמר ע"מ שאין בה או בו מומין וה"פ דהתוספות הנ"ל קאי אהברייתא דקתני אצל רופא וריפא אותה אינה מקודשת וכתבו דל"ת דהטעם הוא משום שלשון דעל מנת שאין בה מומין משמעותו הוא שלא היה בה מומין וז"ש התוספ' "שהרי קדשה ע"מ שאין בה מומין וכאילו כתבו דתאמר של זה משמע "דקדשה ע"מ שאין בה מומין דז"א דא"כ כשהתנה היא ע"מ שאין בו מומין והלך הוא אצל רופא וריפא נפשו אמאי אמרי' לקמן דמקודשת אלא צ"ל דל' זה דאין בה מומין מתפרש על שני פנים ובאשה המתנה אמדינן דעתה שלא הקפידה אלא שלא ישארו בו המומין בשעת כניסה. אבל בל' שלא "יהא בה מומין ליכא מ"ד דודאי זה הלשון משמע שגם האיש אינו מקפיד אלא שלא ישאירו בה המומין וק"ל. ובש"ע כתב ב"י עצמו כדברי הטור ובודאי ה"ט ע"ד שחלקתי וברור הוא בעיני. שוב מצאתי בדפוס תוגרמא שלא כתוב על מנת שלא "יהא בה מומין אלא הכי גרסינן שם אבל נתקדשה על מנת שאין "בו מומין ונמצאו "בו כו' ונוסחא זו ג"כ א"ש אבל א"צ למחוק גירסת ספרים דידן:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.