ביאור רבי חיים קניבסקי לירושלמי/שקלים/ח/ד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הלכה קודמת
מעבר לתחתית הדף

תלמוד ירושלמי
דפוס וילנא


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על ההלכה הנוכחית


מפרשי הירושלמי

קרבן העדה
שיירי קרבן
פני משה
מראה הפנים
עמודי ירושלים

הגר"ח קניבסקי



ביאור רבי חיים קניבסקי לירושלמי TriangleArrow-Left.png שקלים TriangleArrow-Left.png ח TriangleArrow-Left.png ד

הלכה ד מתני' איברי התמיד ניתנין מחצי כבש ולמטה (במזרח) במערב של מוספין ניתנין מחצי כבש ולמטה (במערב) במזרח של ראשי חדשים ניתנין על כרכוב המזבח (למטה) מלמעלן השקלים והביכורים אינן נוהגין אלא בפני הבית אבל מעשר דגן ומעשר בהמה ובכורות נוהגין בין בפני הבית ובין שלא בפני הבית המקדיש שקלים וביכורים הרי זה קודש ר"ש אומר האומר ביכורים קודש אינו קודש:

גמ' איזהו כרכוב המזבח אמה בין קרן לקרן מקום הילוך רגלי כהנים מוספי שבת מוספי ר"ח מי קודם ר' ירמיה סבר מימר מוספי שבת ומוספי ר"ח מוספי ר"ח קודמין חייליה דר' ירמיה מן הדא שירו של שבת ושירו של ר"ח שירו של ר"ח קודם א"ר יוסה שנייא היא תמן דאמר ר' חייא בשם רבי יוחנן כדי לפרסמו ולהודיע שהוא ר"ח כיצד היה עושה שוחט מוספי שבת ואומר עליהן שירו של ר"ח ברם הכא מוספי שבת ומוספי ר"ח מוספי שבת קודמין על שם כל התדיר מחבירו קודם את חבירו:

שקלים וביכורים וכו': הא שקלים קדשו רבי שמעון בן יהודה משום רבי שמעון בין אלו ובין אלו לא קדשו תני גר בזמן הזה צריך להביא קינו ריבעית כסף אר"ש ביטלה ר' יוחנן בן זכאי מפני התקלה מהו מפני התקלה כהדה דתני אין מקדישין ולא מעריכין ולא מחרימין °ולא מגביהין תרומות ומעשרות בזמן הזה ואם הקדיש או העריך או החרים או הגביה הכסות תישרף הבהמה תיעקר כיצד נועל בפניה הדלת והיא מתה מאיליה והמעות ילכו לים המלח: עבר והקדיש מן מה דאמר ר"ש ביטלה רבן יוחנן בן זכאי מפני התקלה הדא אמרה עבר והקדיש קדשו רבי יודה ענתודרייא בעי קומי רבי יוסי הכא את אמר קדשו והכא את אמר לא קדשו א"ל °תמן לכך אין מקדישין לכתחלה לפי שמצוה להקריב מתרומה חדשה והיאך ה"ל ישנה והכא מאי אית לך למימר האי ישנה היא לגבי הקדשות אחרים וקינו של גר אינו צריך חדשה ואם הקדיש קדוש ויניחנה עד שיבנה בית המקדש שמא יבנה הבית כבראשונה ותתרם תרומת הלשכה מן החדשה בזמנה באחד בניסן והכא מאי אית לך רב המנונא ורב אדא בר אהבה בשם רב הלכה כר"ש (רב אדא ורב המנונא רב אדא בר אחוה בשם רב הלכה כר"ש):

הדרן עלך פרק כל הרוקין וסליקא לה מסכת שקלים




ביאור

מתני'. מחצי הכבש ולמטה במערב. כהנים הזוכים בפייס באיברי התמיד להעלותם לא היו מעלים אותם בפעם אחת אלא נותנים אותו על הכבש והיו חוזרין ומפיסין מי יעלה מן הכבש למזבח וקתני הכא דנתנים מחצי הכבש ולמטה ובחציו שלצד מערב ושל מוספין בחציו שלצד מזרח: על כרכוב המזבח למעלן. היו מעלין אותן על המזבח על מקום הלוך רגלי הכהנים ושוהין שם עד שנותנין אותן על המערכה להקטירן: אין נוהגין אלא בפני הבית. דשקלים צורך קרבן הוא וכיון דאין קרבן ליכא שקלים, ובכורים דכתיב ראשית בכורי אדמתך תביא בית ה' אלקיך, בזמן שיש לך בית יש לך ביכורים אין לך בית אין לך ביכורים: המקדיש שקלים ובכורים. בזמן הזה: ר"ש אומר כו' אינן קדש. כיון דבהדיא כתיב בהו תביא בית ה' אלקיך אפי' הפרישו בדיעבד לא קדשי:

גמ'. אמה בין קרן לקרן. שהקרן אמה על אמה והאמה רוחב במזבח בין קרן לקרן הוא מקום הילוך רגלי כהנים והיינו כרכוב ולעיל ספ"ו מבואר דאמה שליד קרנות הוא הכרכוב משום דהקרנות מעכבין הילוך הכהנים הלכך הוצרכו עוד אמה סמוך לקרנות ובגמ' בבלית פ"ה דזבחים אמרו דה"ק אמה בין קרן לקרן ומקום הילוך רגלי כהנים: מי קודם. ר"ח שחל בשבת מי קודם להקרבה: חיילי' דר' ירמי'. ראייתו דר' ירמי': שירו של ר"ח קודם. וקס"ד דה"ט משום דמוספי ר"ח קודמין ואמוספי ר"ח אומר שיר של ר"ח ואמוספי שבת אומר שיר של שבת: כדי לפרסמו ולהודיע שהוא ר"ח. מקדימו לשיר של ר"ח ולעולם אמוספי שבת אומר שירו של ר"ח כדמסיים ומוספי שבת קודמין שהן תדיר: הא שקלים קדשי. לר"ש דבכורים הוא דאמר אינן קודש: גר בזמן הזה צריך להביא קינו רביעית כסף. דגר בזמן המקדש צריך קן לקרבן ואומר דבזמן הזה דליכא קרבן יקדיש רביעית הסלע והיינו דינר דלכשיבנה ב"ה יביא קן ודמי הקן הוא דינר כדאמרי' במתני' כריתות ח' א' עמדו קינין בו ביום ברבעתיים: ביטלה ר' יוחנן בן זכאי. שלא יביא רביעית כסף: מפני התקלה. שמא יהנה ממנו: הבהמה תיעקר. תמות וכיצד הוא עושה נועל וכו' אבל לא ימיתנה בידים: והמעות ילכו לים המלח. ולא ישהה אותן מפני התקלה: עבר והקדיש. גר שהקדיש קן לחובתו: הכא אמר קדשו. גבי גר: והכא את אמר לא קדשו. רשב"י משום ר"ש דאמר אף שקלים בזה"ז לא קדשו: תמן אין מקדש. גבי שקלים כיון שאין מקדש ואין קרבן לא קדשי מאי אמרת יניח עד שיבנה ביהמ"ק: שמא יבנה הבית הראשון. לחודש ניסן שהוא זמנה של תרומת הלשכה ומצוה להקריב מתרומה חדשה ואלו הישנים לשירי הלשכה הולכן ואפי' אם יבנה בשאר השנה ג"כ יעשו תרומה חדשה וכיון דסוף סוף לא אתו לידי הקרבה לא קדשי: והכא מאי אית לך למימר. אבל גר שהקדיש דמי קן לחובתו הא סוף אתי לידי הקרבה כשיבנה ביהמ"ק דהא בקרבן יחיד א"צ חדשה הלכך בדיעבד קדשי:

הדרן עלך פרק כל הרוקין וסליקא לה מסכת שקלים - ת. ו. ש. ל. ב. ע.
< הלכה קודמת
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי רבנו הגר"ח קניבסקי זללה"ה מונגשים לציבור בהורמנא דמרן זללה"ה (הזכויות שמורות)