ביאור הגר"א/יורה דעה/קלז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ביאור הגר"אTriangleArrow-Left.png יורה דעה TriangleArrow-Left.png קלז

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרכי משה
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
פתחי תשובה
ש"ך
נקודות הכסף (להש"ך)
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז


חכמת אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


(א) אפילו כו'. ממש"ש ל"ב א' גזירה שמא כו' ושטיח יבש הוא וע"כ אף בדיעבד אסור דאל"כ לא גזרינן. תשובת הרא"ש כלל י"ז סי' ו' ע"ש שהאריך:

(ב) ואם הוא כו' ואם כו'. ערא"ש פ"ב ס"ך ובזה מתורץ קושית תוס' ע"ב ב' ד"ה אם כו' וכן תי' בר"ן שם בשם אחרים כיון שאינו מכניסו לקיום ויבש יי"נ שעליו אינו אוסר אפילו בשתיה אלא שכ' שדעת הרמב"ן שדוקא במשפך שאין היין מתעכב בו כו' ועוד תי' דאסור דמתני' בהנאה (וע"ל סי' קל"ב ס"ק ט"ז בליקוט ב'):

(ג) והוא יבש. דאל"כ אסור כמש"ש אם יש בו עכבת ועיין לעיל סימן קכ"ו סעיף ה':

(ד) ואם היה כו'. כמש"ש ע"ג א' וכנ"ל סי' קל"ד ס"ד:

(ה) כנגד כו'. כמש"ל סי' קל"ה סי"ג:

(ו) וע"ל כו'. בס"ב בהג"ה:

(ז) ואין חילוק כו'. ערש"י ע"ד ב' ד"ה דלא כו' ומעצרתא קרוב לשנה שלא דרך בה ומהא דאסור לעשות שטיח כנ"ל. תשובת הרא"ש שם ועמ"ש בסי' קכ"ב ס"ג (בס"ק י"א):

(ליקוט) ואין חילוק כו'. ר"נ בסוף עבודת כוכבים דלא כהרמב"ן ממש"ש ע"ה ב' וכולן שהשתמש כו' ופי' הר"נ בשם אחרים שלא הטבילן שלא הדיחן וכוסות תשמישן ביין הוא אבל הר"נ דחה דאף לפ"ד דוקא טיחה שע"פ הכלי נפגם אבל לא הבלוע שכל שנתיישן יותר משביח הוא (ע"כ):

(ח) אם דרך כו'. עתוס' נ"ו ב' ד"ה אבל כו':

(ט) (ליקוט) ואם עבר כו'. דמ"ש תוס' ס' א' ד"ה אר"פ וצ"ל לר"פ ללישנא דלא אסר כו' וראשון ראשון נאסר היינו לסברא דאף סתם יינם במשהו ומ"ש וראשון ראשון נאסר משום דל"ת שהודח במשקה ראשון היוצא והשני מותר אם שפך לתוך כלי אחר וכמ"ש בירושלמי הנ"ל שכ' בסי' קל"ה סי"א קמ"ל דלא שהרי הראשון והשני אסור שנוגע בראשון והשלישי בשני והירושלמי לא קאמר אלא בעירוי ג"י וכמ"ש כאן בס"ה ע"ש (סוף ס"ק ט') (ע"כ):

(י) ולא אמרינן כו'. ע"ל סי' צ"ח ס"ד בהג"ה וסי' צ"ד ס"ב:

(יא) אם יש כו'. כמש"ל סי' קל"ד ס"ב יין שאינו אסור כו'. שם:

(יב) ואם יש כו'. כמש"ש ע"ג א' וכלישנא בתרא דלא בעי תחלה כמ"ש הרשב"א וש"פ וע"ל סי' קל"ד ס"ד אבל בלא מים א"א לשער בס' נגד היין הבלוע בקליפה שאותו יין אסור בעצם בהנאה ואוסר בכ"ש לפסק הש"ע שם ס"ב:

(יג) כלים כו'. תוס' שם ד"ה שרא כו' וש"פ:

(יד) וכן מותר כו'. שאין מלח מפליט כלי וע"ל סי' ק"ה סי"ב ועוד שא"א לבא לידי נ"ט וכמו שמותר ליתן שם מים ושאר משקין מטעם זה וע"ל סי' קכ"ב ס"ה ועוד דאיידי דטריד למיפלט לא בלע דלא בלע אלא דבר המסתבך כשומן או ציר אבל דם דשריק וא"נ פליטת היין לא וע"ל סי' ע' ס"ג ב"י כאן ובסי' ק"ה בשם תשובת הרשב"א:

(טו) אם נתן כו'. ר"ל אע"ג דאמרינן בירושלמי פינהו ונתן לתוכו יין אחר היין אסור והקנקן מותר היינו בעירוי ג' ימים כמ"ש בא"ח וכמש"ל סי' קל"ה סי"א ואף בזה חולק הרמב"ן כמש"ש אבל בלא"ה פשוט דלא ואמרינן ל"ג א' ב' דדוקא ציר ומורייס אבל שאר משקין לא:

(טז) אין כו'. עסי' קכ"ב סי"א:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון