אוצר:מיזמים/דבריהם הם זכרונם/תשפב/שבט/ו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שבת קודש פרשת בא ו' שבט - רבי חיים צאנזר[עריכה]

אלו מכות שלטו גם בישראל?[עריכה]

במשנה באבות (פ"ה מ"ד) נאמר: עשרה נסים נעשו לאבותינו במצרים ועשרה על הים. עשר מכות הביא הקב"ה על המצריים במצרים ועשר על הים. ופירש הרמב"ם שעשרה הניסים שנעשו לאבותינו הם מה שלא שלטו בהם המכות שהביא הקב"ה על המצריים.

בביאור נאדר בגבורה עמ"ס אבות לרבי חיים צאנזר העיר, מדוע בחמשה מכות נאמר להדיא שניצלו מהם ישראל - במכות: ערוב, דבר, ברד, חושך ובכורות - ואילו בשאר המכות אף שמשמעות המקרא שלא היו אלא על המצריים, אך אינו מוכרח כל כך ולא נתבאר כן בפסוק במפורש.

ומבאר שם רבי חיים צאנזר כמה מהמכות שלא הוזכר בהם ענין זה. ומה שלא הוזכר כן במכת כינים ושחין, מחדש רבי חיים צאנזר, שאכן שלטו מכות אלו גם במקצת ישראל. דהנה מכת חושך ידוע מה שאמרו חז"ל שרשעי ישראל מתו בשלשת ימי אפילה כיון שלא ראו זאת המצריים ולא היה חשש שיאמרו המצריים שאף ישראל לוקין עמהם. וכתבו המפרשים ששלשה מכות שמשו יחד, וסימנים 'חשך' - ר"ת חושך שחין כינים. ואם כן בזמן מכת כינים ושחין שרר גם חושך - וממילא יש לומר שרשעי ישראל אכן לקו במכות אלו, כדרך שמצאנו שמתו רשעי ישראל במכת חושך. כי מאחר ואין חשש לאמירת המצריים - מפני מה ישתנו אלו מאלו, המצריים ורשעי ישראל.

ומה שבמכת חושך כן מפורש בתורה שלא לקו בה היהודים, טעם הדבר, שהרי במכה זו כבר מתו כל הרשעים ואם כן בסוף המכה כבר לא נשארו רשעים וע"כ לא שלטה המכה אלא במצריים, משא"כ בכינים ושחין שעדיין נשארו הרשעים שמתו במכת חושך - לכן לא נתפרש בתורה שלא לקו היהודים, כיון שמקצתם לקו.