אוצר:מיזמים/דבריהם הם זכרונם/תשפב/טבת/כג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

מיזמים TriangleArrow-Left.png דבריהם הם זכרונם TriangleArrow-Left.png תשפב TriangleArrow-Left.png טבת

רבי וידאל די טולוזא - ה'מגיד משנה'[עריכה]

הקשר בין נר חנוכה לארבע כוסות[עריכה]

ארבע לשונות של גאולה מופיעות בפסוקי פרשתנו: 'והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים', 'והצלתי אתכם מעבודתם', 'וגאלתי אתכם בזרוע נטויה' (שמות ו ו), 'ולקחתי אתכם לי לעם' (שם פסוק ז). חז"ל בירושלמי במסכת פסחים (פ"י ה"א) לומדים מפסוקים אלו מקור לחיוב שתיית ארבע כוסות בליל הסדר: מנין לארבע כוסות? אמר רבי יוחנן בשם רבי בנייה, כנגד ארבע גאולות.

ואמנם בדברי חז"ל לא התבאר מהו הטעם לשתיית ארבע כוסות כנגד אותם לשונות של גאולה. ה'מגיד משנה' בהלכות מגילה וחנוכה (פ"ד הי"ב) מציע ביאור מחודש בדין זה, ובכך מוצא מקור לדין אותו מוסיף הרמב"ם בהלכות חנוכה - דין שאינו מופיע בשום מקום קודם לכן.

הרמב"ם (שם) כותב: מצות נר חנוכה, מצוה חביבה היא עד מאד. וצריך אדם להיזהר בה, כדי להודיע הנס, ולהוסיף בשבח הקל והדיה לו על הניסים שעשה לנו. ומוסיף הרמב"ם: אפילו אין לו מה יאכל אלא מן הצדקה, שואל או מוכר כסותו ולוקח שמן ונרות ומדליק. דין זה אותו מחדש הרמב"ם, שעני שאין לו מה לאכול ואוכל מן הצדקה - צריך אף למכור את כסותו כדי לקנות שמן ונרות, אינו מופיע בדברי חז"ל.

אלא, אומר ה'מגיד משנה', דין זה אף שמדיני חנוכה הוא - מקורו בדיני חג הפסח. שכן המשנה במסכת פסחים (צט:), אומרת לגבי דין ארבע כוסות: אפילו עני... לא יפחתו לו מארבע כוסות של יין, ואפילו מן התמחוי. והרשב"ם מוסיף שהוא הדין אם לא נתנו נו שצריך לחזר על הפתחים לשם כך. ודין זה הוא המקור לדינו של הרמב"ם לענין נר חנוכה.

על פניו קשה להבחין בקשר שבין הדינים, מה ענין ארבע כוסות למצות נר חנוכה. אלא שמחדש ה'מגיד משנה' שכשם שמצות נר חנוכה, עניינה הוא "פרסומי ניסא" - כך גם מצות ארבע כוסות, עניינה "פרסומי ניסא" - וכדרך שלפרסום נס גאולת מצרים יש למכור כסותו ולחזר על הפתחים, הוא הדין לענין מצות נר חנוכה.

·
מעבר לתחילת הדף