אוצר:מיזמים/דבריהם הם זכרונם/תשפב/אדר ב/יא

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יום שני י"א אדר ב' - רבי שמואל שטראשון[עריכה]

מלכות אחשורוש[עריכה]

הגמרא במסכת מגילה (ז.) מפרשת שקביעת פורים נעשתה בשני שלבים, תחילה בשושן ולבסוף בכל העולם כולו. על כך מקשה הרש"ש שהרי כבר במכתב הראשון כתב מרדכי 'אל כל היהודים אשר בכל מדינות המלך'.

ומחדש הרש"ש חידוש נפלא, שאף שאחשורוש מלך בכיפה כמבואר בגמרא במגילה (יא.) על מאה עשרים ושבע מדינות מהודו ועד כוש (אסתר א א) מכל מקום חלוקים היו מדינות אלו בדרגת ממשלתו עליהם - כי על חלקם לא היה אלא רק המלך הכולל, אך מלבדו היה לכל מדיה ומדינה מלך פרטי שעל פי דתו היו מתנהלים, ובחלקם היה הוא גם המלך הפרטי. ובכל מקום שנאמר במגילה 'מדינות המלך' הכוונה למדינות שהיה בהם גם המלך הפרטי.

וגם גזירת המן לא היתה אלא רק על המדינות שבהם היה אחשורוש גם המלך הפרטי, וזאת משני טעמים: א' שחשש אולי לא ישמעו אליו המלכים הפרטיים למעשה רצח כזה להרוג אומה שלימה על לא חמס בכפיהם. ב' כי אותם המלכים ידרשו מאתו לדעת על מה יצא קצף כזה עליהם, ואולי יניאו את לב המלך מלעשות כן ויחזור בו מכל גזירתו, ולכן התחכם המן וביקש רק על היהודים שבמדינות מלכותו.

וזו כוונת חז"ל באומרם שתחילה נקבע פורים רק בשושן ולבסוף בכל העולם כולו, ואין הכוונה רק לעיר שושן, אלא למלכות שושן - דהיינו כל 'מדינות המלך' כלשון הכתוב במגילה על המכתב הראשון ששלח מרדכי. ואילו לבסוף כתב משה מכתבים אל כל היהודים אשר מהודו ועד כוש - וקבע הפורים בכל העולם כולו.