אוצר:מיזמים/דבריהם הם זכרונם/ב/האזינו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יום ו' - רבי דוד אופנהיים[עריכה]

השמים והארץ אינם נוגעים בעדותן[עריכה]

"האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי" (דברים לב א)

הש"ך בספרו על התורה (סו"פ האזינו) מפרש "האזינו השמים ואדבר ה'" היינו אדבר חמשה חומשי תורה. ובספר יד דוד הקשה למה הזכיר עתה משה שהתורה נחלקת לחמשה חומשי תורה. ועוד יש להקשות כיצד לקח משה את השמים והארץ להעיד על הדבר, הלא השמים והארץ נוגעים בעדותם, וכקושיית הגמרא בעבודה זרה (ג.), ככתוב (בראשית ב א) "יום השישי ויכולו השמים והארץ" - ה' שישי, היינו השישי הידוע הוא ו' סיון שקיבלו בו את התורה - שאם מקבלים את התורה מוטב ואם לאו יחזור העולם לתוהו ובוהו.

והנה מצאנו בגמרא בשבת (קטז.) דעה שהתורה נחלקת לשבעה ספרים, דכתיב (משלי ט א), והסוברים שהתורה נחלקה לחמשה ספרים מעמידים הפסוק הזה על שבעה רקיעים. ושורש מחלוקתם צ"ל שנחלקו אם הוילון נחשב לרקיע או לא, ואז יש רק ששה רקיעים וע"כ שהפסוק עוסק בתורה.

והנה נחלקו המפרשים מאיזה טעם לא ירד המן בשבת, האם מדין טלטול, שכן יש ד' אמות מהרקיע 'שחקים' ששם טוחנים מן לצדיקים ועד הארץ, כי 'וילון', 'רקיע' ו'שחקים' כל אחד מהם ד' טפחים של הקב"ה, וכן האויר ביניהם, סכך הכל כ"ד טפחים שהם ד' אמות. או שהטעם שלא ירד המן בשבת הוא מטעם אחר ולא מחמת טלטול. ואם ננקוט ש'וילון' אינו רקיע הרי יש רק ט"ז טפחים מ'שחקים' ועד הארץ ועל כרחך שהטעם הוא אחר.

והנה נחלקו המפרשים אם המן ירד ביום טוב או לא, דדעת רש"י (ביצה ב:) שלא ירד, ודורשים כן מ'ביום השישי' שסתם שישי הוא חול, וא"כ גם יום טוב התמעט. משא"כ במדרש (ב"ר יא ב) יליף מקרא ד'ויברך אלקים את יום השביעי ויקדש אותו' שלא ירד מן בשבת, ואם כן הוא דין בשבת דוקא ולא ביום טוב. עיין תוספות (ביצה שם ד"ה והיה). ואם לא ירד מן גם ביום טוב, ע"כ שאין הטעם משום טלטול, כי הלא אין איסור טלטול ביום טוב.

ומעתה יבוארו דברי משה "האזינו השמים" ותהיו עדים בדבר, ואם תקשו הלא נוגעים הם בעדותם כדרשת חז"ל מתיבת "השישי" שבבריאת העולם. על כך אשיב: "ואדברה" היינו חמשה חומשי תורה, וע"כ שהפסוק 'חצבה עמודיה שבעה' קאי ארקיעים, וע"כ ש'וילון' הוא רקיע, וא"כ יש ד' אמות מ'שחקים' לארץ וזה הטעם שלא ירדה המן, וא"כ לא ירד רק בשבת וביום טוב ירד, וע"כ שאין דורשים דרשת רש"י מ'יום השישי' הכתוב במן, וכיון שלא דורשים שם 'השישי' כך גם בבריאת העולם לא דורשים 'השישי', וממילא אינם נוגעים בעדותם. (יד דוד פ' האזינו).


יום ד' - רבי מנחם פולאק[עריכה]

האדם חי לעד על ידי בניו[עריכה]

"ויאמר אסתירה פני מהם אראה מה אחריתם כי דור תהפוכות המה בנים לא אמון בם" (דברים לב כ)

בספר העקרים (מאמר ג פל"ז) פירש את הפסוק (בראשית יח יט) "כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו ושמרו דרך השם", כי לא יצוייר אהבה אלא בין הדומים זה לזה, ואם כן לכאורה איך תמצא אהבה בין הקב"ה לישראל, הלא אין להקב"ה דמיון כלל. ובפרט שהקב"ה הוא חי וקיים לעד, והאדם קצוב למספר ימיו.

אמנם באמת גם ביד האדם להאריך את ימיו בלי קץ, וזאת על ידי שיחנך את בניו לתורה ותעודה, שילכו בעקבות הוריהם ולא יטו מהדרך המסורה להם, ועל ידי זה נמצא שהאבות חיים הלאה בבניהם אחריהם עד דור אחרון, ואז יש להם קצת דמיון להקב"ה, כי מה הוא חי וקיים לעד אף הם יש בהם בחינה שהם חיים וקיימים לעד, וממילא שייך שתהיה אהבה בין ה' לאדם. וזה הפירוש "כי ידעתיו" - מלשון חיבה, "אשר יצוה את בניו" - משום שהוא מצוה את בניו לשמור את דרך ה' ועל ידי זה יש קצת דמיון בינינו.

ויש להעמיס כוונה זו גם בפסוק שלפנינו, "ויאמר אסתירה פני מהם אראה מה אחריתם כי דור תהפוכות המה בנים לא אמון בם". כי אם האדם משאיר אחריו בנים יראים ושלמים, אז אי אפשר לראות 'מה אחריתו', שהרי הוא קים בבניו ובבני בניו עד דורי דורות. אולם אם הדור שקם אחריו הוא דור תהפוכות, בנים לא אמון בם, אז אומר הקב"ה 'אראה מה אחריתם', כי נמצא שחיי האבות קצובים רק בימי חלדם בעודם עלי אדמות, ואם כן נמצא שאין ביניהם עוד דמיון להקב"ה ולכן 'אסתירה פני מהם' כי אין עוד מקום לאהבה בינינו.


שבת - רבי ישראל מאיר המניק[עריכה]

"ואתה הוא ושנותיך לא יתמו"[עריכה]

בפתיחה לוידוי אנו אומרים: אנו עזי פנים ואתה רחום וחנון, אנו קשי עורף ואת ארך אפיים, אנו מלאי עון ואתה מלא רחמים, אנו ימינו כצל עובר, ואתה הוא ושנותיך לא יתמו.

ויש לדקדק מדוע דוקא לגבי ימינו כנגד שנותיו של הקב"ה מוסיפים ואומרים 'ואתה הוא', מה שאין כן בשאר ההקבלות המוזכרות קודם לכן, שאין אומרים אלא 'אנו' ו'אתה'.

ויבואר ע"פ מה שמבאר הזוהר (פ' ויחי) בכתוב "ואברהם זקן בא בימים", דהיינו שהאדם נברא עם ימיו, וצריך למלאותם בתורה ומצוות, וכשמקיים חובתו וממלא את ימיו בתורה ומצוות אז נעשים הימים מלבוש לנפש האדם, ו'בא בימים' - שבא עם כל ימיו בשלימות. משא"כ אם ח"ו לא ניצל את ימיו, אזי מלבושו מלבוש קרוע, ובוש לעמוד בפני המלך במלבושו זה.

לפי זה יש לומר, שכל הגדרה זו - שהאדם וימיו אינם שני דברים אלא עצם מהות האדם היא ימיו ושנות חייו - אינה שייכת אלא בבשר ודם, ולכן רק על האדם שייך לומר "אנו ימינו" - כי אכן אנו וימינו היינו הך. אבל על הקב"ה לא שייך לומר "אתה שנותיך לא יתמו", כי הקב"ה בודאי למעלה מן הזמן ואינו תלוי בזמן, ולכן מדגיש אנו "ואתה הוא - ושנותיך לא יתמו", אתה הוא - נעלה מכל זמן, ולפי מושגינו - ושנותיך לא יתמו. (מי הדעת)


יום ב' - רבי ישראל ליפשיץ[עריכה]

אשרי ישראל שיש להם ב' מיני כפרה[עריכה]

אמר רבי עקיבא אשריכם ישראל, לפני מי אתם מטהרים, מי מטהר אתכם, אביכם שבשמים (יומא פ"ח מ"ט)

נראה לבאר שמפני שהזכיר קודם לכן שני מיני כפרה, א' כפרה שע"י הבאת קרבן, ב' כפרה שע"י תשובה. וכפרה שעל קרבן אינה מועילה אלא בזמן שבית המקדש קיים, ואילו כפרה שע"י תשובה מועילה בכל עת ברחמיו יתברך.

על כך אמר רבי עקיבא, אשריכם ישראל שיש לכם ב' מיני כפרה - 'לפי מי אתם מטהרין' - בזמן שכח בידיכם להועיל לעצמכם שיתכפרו חטאותיכם, דהיינו בזמן שבית המקדש קיים, שאפשר להביא קרבנות. 'ומי מטהר אתכם' - כשידכם אסורות לאחוריכם, שנחרב בית קדשנו ותפארתנו, ולא תוכלו לטהר את עצמכם, אזי מטהר אתכם 'אביכם שבשמים'. (תפארת ישראל יכין שם).


יום ב' - רבי אלחנן משה קונשטט[עריכה]

תשובה מתוך ברכה[עריכה]

"והיה כי יבואו אליך כל הדברים האלה הברכה והקללה... ושבת עד ה'" (דברים ל א-ב)

אכן, שתי דרכים ואפשרויות יש לו לאדם שעל ידם יכול לשוב אל השם, הלא הם 'הברכה והקללה'. אל לו לאדם, איפוא, להמתין לקללה. ימהר ויחזור בעוד שהברכה היא נחלתו. (פניני דעת עמ' כז).


יום ג' - רבי אברהם דנציג[עריכה]

הנהגת עשרת ימי תשובה[עריכה]

באהבת ה' את עמו כמדתו, כי חפץ חסד הוא ולא יחפוץ במות המת כי אם בשובו מדרכיו וחיה, לא לצרכו ולהנאתו - כי אם יצדק מה יתן לו, כי אם להטיב לו באחריתו. ולכן, לא יום ולא יומיים ממתין וצפה לתשובת רשעים, אלא הרחיב לנו את הזמן, ותיכף בתחילת השנה והחודש נפתחים כל השערים, שערי תשובה, שערי מחילה וסליחה, והם פתוחים ועומדים עד זמן נעילת שערים ביום הכיפורים, והכרוז יוצא מלפניו "שובו בנים שובבים ארפא משובותיכם" (ירמיה ג כב).

וגדול העון מי שלא שב ואינו רואה להרבות בתורה ומעשים טובים בימים האלו מכל ימו תהשנה, כי אנחנו הלואי שנהיה מן הבינונים אשר משפטם תלוי עד יום הכיפורים... אמר הקב"ה הרי הפתח פתוח ובידך לזכות באיזה מצוה, ואתה מתעצל בעצמך ומתחייב בנפשך. לכן צריך כל אדם לפחת על עצמו שיתאמץ בתשובה על העבר ולהרבות מצוות ומעשים טובים בכדי שיהיה טהור וזך לפני בא יום הקדוש הזה, כמו שכתוב (ויקרא טז ל) "לפני ה' תטהרו".

ואל יאמר אדם הלא בכל יום אני מניח תפילין וציצית ומברך ומתפלל, ואם כן ודאי שכף של זכויות יכריע. מי שאין לו לב אומר כן, כי צריך לחשוב גם כן כמה חבילות עבירות עשה בכל יום, בדברים בטלים ולשון הרע וכל דיבורים אסורים, וכן בכל האברים.... שאנת איש לרעהו, כעס, הסתכלות בנשים, חניפות, ליצנות... בכל אלו רגילים העולם מאד. ואפילו הלומדים ומפולגים כשישימו על לבם ימצאו שרובם נכשלים ברבו אלו דברים... וביטול תלמוד תורה כנגד כולם, כי הרחוק מן התורה - רחוק מעבודת הבורא.

וכל שכן בעשרת ימי תשובה, ימי הדין והמשפט, ואינם יודעים מה יהיה משפטם. ולכן מחוייב כל אדם ליתן לנפשו ולשים הדברים אל לבו ולמעט בעסקיו ולקבוע ביום ובלילה שעות מיוחדות להתבודד בחדריו, במשכיות לבו, ולקדם באשמורות ולהתעסק בדרכי התשובה וכשרון המעשה ולשפוך שיחה לפני ברואו ולהתוודות על עוונותיו, ויוסיף לעשות מצוות ומעשים טובים, ולעסוק בתורה יותר ממה שעושה בשאר ימים, וירבה בצדקה יותר מכל השנה - כי העת עת רצון והתפילה נשמעת בו. (חיי אדם כלל קמג).


שפתותיו דובבות[עריכה]

קרא דגר ולא ילד[עריכה]

... כל פסק דין הזכרתי שם המחברו, כי יראתי לנפשי פן אלכד ח"ו ואטעה במה שכתבו לנו חכמים ז"ל. ראשון שבקדושה בעל ספר החסידים (סימן רכד): כל האומר שמועה מי תלמידי חכמים ומזכירם בשמם, הם מתפללים עליו ומליצים עליו טובה. שני בקודש, הרב בעל אבק סופרים, וז"ל: ומתנאי התורה, ליזהר מהגזל או להחליט דבר מיד בעליו אשר הוא לא עמל בו ולא גדלו או יקרא על שמו או בשנותו את טעמו ועובר על לא תוסיף, כאדם שעושה בתוך שלו, כי עון זה יאבד טובה ממנו הראויה לבוא עליו וראוי ליענש.

והטור השלישי, הוא הרב נאמן שמואל על פסוק 'קורא דגר ולא ילד עושה עושר ולא במשפט בחצי ימיו יעזבנו ובאחריתו יהיה נבל, והוא דרך רמז על האומר חידושים ולא ילד, אלא הם משל אחרים ואומר שהוא חידשם, זהו שאמר 'עושה עושר ולא במשפט' שזו תורת אחרים וכו', הרי זה 'ואחריתו יהיה נבל' שאומרים שהחידוש אינו ממנו, ואין שפתיו דובבות בקבר.

והרב חיד"א בברית עולם הגהות על ספר החסידים כתב עו רמז, וז"ל: 'קורא דגר ולא ילד' - שהמאסף חידושים וילא ידל כי הוא אינו המוליד, 'עושה עושר' - דלא סגי באמירה אלא עושה עושר במעשה, שכותב ספר על שמו וגונב מאחרים, 'בחצי ימיו יעזבנו' - דכמו דהאומר שמועה מפיהם הם מתפללים עליו ומליצים עליו טובה כמו שכתב בעל ספר החסידים, כן אם הוא אומר חידושים הנזכרים בשמו, צדיקים שבגן עדן הם מקללים אותו. וכן אם הוא כותב איזה ספר וגונב תורת אחרים, אם הנהנה בכבוד התורה נוטל חייו, קל וחומר כשהוא נהנה בתורת אחרים, על כן 'בחצי ימיו יעזבנו'. 'ואחריתו יהיה' בגלגול אחר 'נבל' ומזולזל, כי נבל הוא ונבלה עמו. (רבי אברהם כלפון נלב"ע ו' תשרי תק"פ, בהקדמת ספרו לקט הקציר).