אבני נזר/יורה דעה/תסה
< הקודם · הבא > |
מודעה רבה.
היות כי בשנים האחרונות נעשו לדאבון לבבינו שערורית בישראל בענין מינוי הרבנים לעריהם. אשר בקצת מקומות קונים את הרבנות בדמים מאת אנשי הקהלה בכלל. או בשוחד כסף לאנשים פרטים. או בשניהם יחד. עד שבעוה"ר פשתה המספחת ובכמה וכמה עיירות נהייתה להם לחוק שאינם מקבלים שום רב רק ע"י שוחד כסף ליחידים ולרבים. וכל כך נעשה להם להתיר עד שגם בוש לא יבושו לעבור בשאט בנפש על דבר המפורש בשו"ע חו"מ סימן ח' ובסמ"ע שם שהכתוב קראן "אלהי כסף ואלהי זהב". והוא מירושלמי סוף בכורים. שלדעת הב"ח והעתיק הקצה"ח להלכה. האיסור הוא אפילו היכא דליכא עדיף מיני' ואפילו להחת"ס שכ' עליו שהפריז על המדה בליכא דעדיף מיניה. מ"מ בדאיכא דעדיף מיניה מודה שאסור. והדבר מובן לכל שאם אנשי הקהלה לא יתנו בכסף עיניהם. בודאי ישיגי תמיד עדיף מיניה דהאי נותן הכסף. וגודל הקלון הנצמח מזה והשפלת קרן התורה ידוע לכל ואין צורך להרבות בדברים. אך עוד זאת ראינו בהקדמת הס' "ווי העמודים" להגאון הקדוש כו' מוהר"ר שעפטיל זצוק"ל סג"ל בן הגה"ק בעל ס' השל"ה. עמוד הדין פכ"א. אחרי אשר הרעים בקול חוצב להבות אש דת בהרמנותא דמלכותא דלעילא ובהרמנותא דמלכותא דלתתא על מינוי הרבנות ע"י שוחד כסף כ' וז"ל:
ושבח אני את הגאונים המופלגים במדינת פולין הקדושים אשר בארץ המה ויבדלו החיים שהחרימו על יחידים ורבים ועל הנותן ועל המקבל על ידי עצמם ועל ידי שלוחם ושלוחי שלוחיהם:
עד כאן לשונו הנצרך לעניננו. ולשון החרם שרמז עליו בקצור אמרים הנה הוא בפנקס עדת ה' בפוזנא עד היום. ונעתק ונדפס בחיבורי אחרונים. ובתשו' מנחת אליעזר שאסף כל התקנות והגזירות בענין זה העתיק נוסח הכרוז שנעשה בשנת שמ"ז ביריד גראמניץ בלובלין ואח"כ נתחזק בשנת ש"נ. והביא גם כרוז הנמצא ג"כ עד היום בפנקס הארצות אשר בפוזנא בלשון אשכנז המדוברת וז"ל:
שלא ישתדל שום רב להשיג משרת הרבנות ע"י הלואה או ע"י מתנה הן ע"י עצמו הן ע"י אחרים. ולא יחזיק ברבנות ע"י כסף וזהב אלהי מסכה כו' והן ע"י כל תחבולה. המעט הוא שהכהנים בבית שני חטאו החטא הגדול הזה ויאשמו. ולא ע"י איזה ענינים [ובנ"א וכן בנוסח האשכנז הנ"ל. ולא ע"י ממון מוקדם או מאוחר או ע"י ענינים אחרים] קרובים ורחוקים המביאים הנאת ממון. וכל איש ואיש אשר יקשה לבבו ויאטם אזנו משמוע בקול התקנה הזאת לא יאבה ד' סלוח לו ורבצה בו כל אלה [ובנוסח אשכנז. ונדוי וחרם ושמתא] בהיות כי באים אנחנו בברית ובאלה ומקבלים עלינו בקשר אמיץ וחזק לצאת נגד המסרב במערכה [ובנו"א. לרדפו עד חרמה] לדחותו בשתי ידים ולהבדילו מכל קהל הגולה [ובנו"א ובנוסח אשכנז ומכל קדושת ישראל] שיהיה מנודה ומוחרם בשני עולמות בזה ובבא. גם נפרסם קלונו ברבים. זולת שאר עונשין קשים. ולהשומע יונעם ותבוא עליו ברכת טוב. והתקנה הזאת תקנו לדורי דורות עד עמוד הכהן לאורים ותומים:
עד כאן לשון הכרוז. ובאו על החתום שלשים גאונים ומהם אלה הידועים לנו בספריהם אשר מימיהם אנו שותים עד היום. ואלה הם: הלבוש, המהרש"ל, הסמ"ע, המהר"ם מלובלין, השל"ה, בעל עוללות אפרים:
והנה זה פשוט ומבואר שהתקנה. הברית. האלה. והאסורים עומדים בחזקתם גם היום כמו שנכתב בה: „והתקנה הזאת תקנו לדורי דורות עד עמוד הכהן לאורים ותומים”. ואפילו יתכנסו כל גדולי הדור להתיר אינם יכולין. שאין בית דין יכול לבטל דברי בית דין חבירו אלא אם כן גדול ממנו בחכמה ומנין אשר זה מהנמנע לפי ראות עינינו עד ביאת גואל צדק בב"א שהדורות מתמעטין והולכין. ועוד שהיה למגדר מלתא שאפילו יבוא אליהו ובית דינו עמו לבטל. אם פשט איסורו ברוב ישראל. גם כן אינם יכולים. ותקנה זו בודאי נתפשטה ברוב ישראל שהרי עיקרה מדין תורה. ודורות ההם היו יראים ושלמים. ובודאי שרוב ישראל אז לא פרצו בדבר שעיקרו אסור מצד הדין ומה שהוצרכו אח"כ לחדש תקנה זו בשנת שנ"ז ובשנת ת' כמובא ג"כ בס' שו"ת הנ"ל הוא רק בשביל המיעוט. והרוב שלא פרצו בודאי השתוקקו להתקנה הזאת וקבלוה באהבה ובהתקנה משנת ת' מפורש שמתרעמים על שהתקנה הזאת כבר נשנה שלש פעמים. בשנת שמ"ז וש"נ ושנ"ז. ואעפ"כ יש קולי קולות "דאם עטליכע זענען עובר' עכ"ל בלשון אשכנז. הרי שנתפשטה ברוב המדינה. ואפילו אם יפקפק מי לאמר שאפשר שלא פשטה התקנה ברוב ישראל הנפוצים בארבע כנפות הארץ ואיים רחוקים אבל מ"מ במקומות שנפשטה כל זמן שלא ישבו ב"ד ונמנו והתירוה עדיין באיסורה עומדת כמבואר בש"ס ופוסקים ודבר זה שעיקרו אסור מצד הדין ועכ"פ הוא למיגדר מלתא לאפרושי מאיסורא א"א שבשום פעם ישבו ב"ד לבטל התקנה. ובכן גם התקנה הזאת והברית. והאלה. כמו חי עודנו היום!!!...
אולם לזאת תסמר שערות ראש כל איש אשר בשם ישראל יכונה. איך נשתכח הדבר כ"כ ברבות הימים עד שגם אנשים היושבים על כסא ההוראה עברו על איסור חמור כזה ? אך מה שעבר אין. ואנו קוראים עליהם את הפסוק "ויפדו העם את יונתן ולא מת" ובתרגום יב"ע "ארי קדם ד' גלי דבשלו עבד יומא דין" כו'. והפירוש הנכון הוא עפ"י מה שכתב הרמ"א יו"ד סימן של"ד סעיף כ"ב וז"ל: „מי שעבר על חרם דר"א בשוגג אינו צריך התרה”. ובד"מ שם „השיב רש"י שגוזרי גזירות אין מתכוונין לענוש השוגגין שאינם יודעין את הגזירות. אלא מחמירין על כל היודע ומפקפק בה”. וזה היה טענת העם שגם מתחילה לא החרימו על השוגגין מפני שהוא ללא תועלת כמובן ולא עבר יונתן על חרם כלל וכלל. וכן נאמר על הרבנים שעברו בשוגג על הברית והאלה הנ"ל. שלא עברו על הברית והאלה כלל כי בודאי לא עשו את האלות על השוגגין. והם וכסאם נקיים מכל עון ואין לזלזל בהם מפני שעשו בשוגג. אבל מהיום והלאה אנחנו הח"מ מזהירים את כל אחבנ"י [ובפרט יושבי ארץ פולין שבה נעשתה התקנה והכרוז הנ"ל] בלשון הברית והאלה שנזכר בהכרוז. לאמר:
שלא יתמנה שום איש להשתמש ברבנות או להיות מו"צ ע"י בצע כסף הן על ידי עצמו והן ע"י אחרים. ואפילו שיתנו קרוביו או אחרים מכיסם שלא על מנת להחזיר ולפרוע ממנו. הן לקופת הקהל אפילו לדבר מצוה היותר גדולה כגון בנין ביהכנ"ס ובהמ"ד או מקוה טהרה. והן ליחידים הדרים באותה העיר. לא בתואר מסייע. ולא בתואר סרסור. ואין מותר ליתן שכר סרסרות לסרסור שדר באותה עיר או הגליל שהרב או המו"צ נתמנה עליו. רק באופן זה מותר להיות סרסור מאותה העיר. מי שאינו נושא בעול העטאט. ואיננו לא דאזאר ולא רב ולא מו"צ בעיר ההוא. ובלבד שיהי' הסרסור איש כשר והגון ובן תורה. ולא יהי' יותר מסרסור אחד. ובעיר גדולה לא יותר משני סרסורים. ושלא יהי' שכר סרסרות מצד הרב או המו"צ יותר מן שלשה אחוזים למאה מהכנסות הקצובות להרב או המו"צ ההוא לכל שלש שנים הראשונות דהיינו אם תהיה ההכנסה המוקצבת אלף רו"כ לשנה אסור להעלות שכר הסרסרות יותר מן תשעים רו"כ. ואין לחשב הכנסות הבלתי קצובות ליתן גם מהם שכר סרסרות מאומה. כי בשבילם העלינו שכר הסרסרות מהכנסות הקצובות עד שלשה אחוזים למאה מצד הרב למען לא יתחשבו הכנסות הבלתי קצובות מאומה. וצריך שיהי' גלוי ומפורסם לכל העיר שהוא עושה ומשתדל בזה ומסרסר ע"מ לקבל שכר סרסרות וח"ו לא יעשה שום ערמה ומרמה שבעולם הן בענין הסרסרות והן בנתינת כסף להקהל. היינו שיפחתו הקהל על איזה שנים את הכנסת הרב למען ישאר הכסף שנפחת מהכנסת הרב בקופת הקהל תמורת בצע כסף שחפצים לקבל מהרב עבור התמנותו ושלאחר איזה שנים ישוב ויתוסף הכנסה זו על הכנסת הרב. וכמו כן שאר כל ערמות ותחבולות הבלתי ידועות לנו ולא שערנום מראש. וכן לא יעשו ערמות בדבר הסרסורים הנ"ל בכל מיני ערמות שבעולם. וכל מי שעובר על דברינו אלה הוא עובר על דברי הברית והאלה הנ"ל. ואין לנו להוסיף בה דבר כי דעת לנבון נקל שהרב העובר ח"ו בשאט בנפש על הברית והאלה הזאת ומפקיר עצמו להיות מובדל מכל קהל הגולה ומכל קדושת ישראל ושיהא מנודה ומוחרם משני עולמות בזה ובבא כמוזכר בהכרוז שוב אין לסמוך עוד על הוראתו אפילו בכביעתא בכותחא. ואם הכשיר מקוה טהרה אין להשגיח על הכשרו. ואין מועיל לזה שום התנצלות ושום תירוץ להיות עוד רב ומורה בישראל. לא בעיר הזאת ולא בעיר אחרת. וכ"כ הוא החרם "גם על מקבל הכסף" כמ"ש בעל ווי העמודים שהחרימו על הנותן ועל המקבל. וזה ג"כ מועתק בס' הנ"ל בהכרוז שבשפת אשכנז המדוברת שחלין הגזירות והאסורין על ראש העובר יהי' מי שיהי' המקבל כמו הנותן. וכן נאמר שם שמי שיקבל כסף באיסור הנ"ל אם יהנה ממנו כמו חרם יהי'. ואין לנו להוסיף בזה דבר רק להזהיר ולהזהיר בכפלים אשר הכסף ביד המקבלו הן יחיד הן רבים כל שהוא למרות אזהרה. הנ"ל פגול הוא. כסף נמאס קראו למו ואינו רואה בו סימן ברכה לעולם. אדרבה בא זה ומטיל ארס של מארה בשאר נכסיו ומאבדם כמ"ש "ולא תביא תועבה אל ביתך והיית חרם כמוהו שקץ תשקצנו ותעב תתעבנו כי חרם הוא" ועל כל ישראל חיים ושלום עד העולם:
אך בפירוש נאמר כי מה שפסקה הקהלה שיתן הרב החדש לאלמנת הרב שנפטר לעולמו מן המקום ההוא. או באם הרב עצמו התפטר ממשמרתו והתפשרו עמו בני הקהלה לתת לו סך מה אז מותר להרב הממלא מקומו של הראשון ליתן להאלמנה או להרב שהתפטר ממשמרתו ככל אשר פסקה לו הקהלה כי אין זה בכלל האיסור והתקנה והכרוז הנ"ל. אבל מבקשים אנו הח"מ את הקהלות וכ"כ את הרבנים הבאים לחלוק את כבוד האחרון ולגמול חסד עם הרב שנפטר לעולמו שישתדלו בכל עוז לבקש מקור מוצא והכנסה הגונה עבור האלמנה והיתומים מקופת הקהל וכדומה. ועכ"פ לא יעמיסו על הרב החדש משא שאין ביכולת הבינונים לומדי תורה ליתן בלי שישאר בע"ת לימים רבים:
והרבנים או הקהלות עצמם שעוברים ופוסקין ממון הרבה להאלמנה לא מקופת הקהל וכדומה רק להעמיס על הרב החדש מה שאין בכח הרבנים הבינונים ליתן מבלי שישארו בע"ח לימים רבים אנו קוראים עליהם "ממירין כבוד שמים בכבוד בו"ד" ועתידים ליתן את הדין כי מפני זה תהיה הקהלה מוכרחת לקבל רב נחות דרגא וכבוד התורה וכבוד שמים מתמעט חלילה על ידיהם והשי"ת ישיב את שבותינו וירחמנו כימי עולם וציון במשפט תפדה ושביה בצדקה אכי"ר ב"ב:
והיות כי עלה בידינו להמנות עמנו רוב רבני המדינה. לזאת הננו בבקשתנו ואזהרנו מאת כל רבני המדינה. הן אותם שבאו עה"ח והן יתר הרבנים שלא בעה"ח. אשר מעתה והלאה יעמדו לימין התקנה בכל תוקף ועוז. ואם ישמע מקרה לא טהור אשר באחת המקומות יצאו אנשים לעשות דבר נגד התקנה והגזירה הנ"ל. אז הרבנים הקרובים למקום ההוא מחויבים לכתוב ולהתרות באנשי עיר ההיא וגם ברב ההוא שישובו מדרכם הרעה הזאת. ועוד זאת הננו באזהרתנו אשר באם יולד שום שאלה וספק בענין זה לא יהיה דבר זה קטן וקל בעיניהם. ולא יורו בענין זה רק גדולי המדינה כמו שנהג בחרם דרגמ"ה ודעת לנבון נקל שהרבנים שלא חתמו על המודעה הלזו אין להם כח להורות בענין זה מאומה:
והנה אנו שולחים לכל רב שלש מודעות. אחת שתהיה שמורה ת"י. ואחת לתתה בפנקסי העדה. ואחת בפנקס החברה קדושה. ומבקשים אנחנו מאת הרבנים הבאים לגמול חסד עם הרב הנפטר לעולמו שיקראו את המודעה בבית הכנסת או בבהמ"ד לפני הקהל למען זרזם בשעת מעשה שידעו מראש שלא יתחילו להרהר כלל וכלל לעשות כל שהוא נגד המודעה ועל זה בעה"ח:
- נאום הק' אברהם חופ"ק סאכטשאב.
- ונאום אברהם מרדכי אלטר בהה"ק זצללה"ה מפה גור.
- ונאום ירחמיאל ישראל יצחק בהה"ק זצללה"ה זי"ע מאלכסנדר
אדזיוואל. | מרדכי מנחם אבדפ"ק. |
אזאראוו. | הק' ארי' יהודה ליב הלוי אבדפ"ק. |
אזארקאוו. | אלכסנדר זיסקינד הכהן ליפשיטץ חופ"ק. שלמה אברהם רזעכטא מח"ס בכורי שלמה. |
איזביץ. | משה ברוך הכהן אבדפ"ק. |
אוחאנע. | משה ליפשיץ חופ"ק. |
אטוואצק. | מרדכי מנחם מענדל בהה"ק זצלל"ה. |
אמשינאוו. | הק' מנחם בהה"ק זצלל"ה זי"ע. |
אוניאווע. | אפרים שרגא הלוי חופ"ק. |
אינאוולאדז. | יצחק מאיר קאנאל חופ"ק. |
אויאזד. | יוסף יהודה ליב חופ"ק |
אסטראווצע. | הק' מאיר יחיאל הלוי. |
אסטראב (לאמז.) . | יוסף בהה"ק שליט"א מאמשנאוו חופ"ק |
אסטראב (לאמז.) . | יוסף אברהם בהרה"ץ ז"ל דומ"ץ דפ"ק אברהם ב"ר מרדכי דוב נ"י דומ"ץ דפ"ק. |
אסטראלענקא. | יצחק במה' שלמה בורשטיין חופ"ק. |
אפט. | צבי ארי' חופ"ק. |
אפאטשנע. | יוסף נחמי' בהרב יהודה ליב זצ"ל חופ"ק. |
אפאלע. | יחיאל נחמן אבדפ"ק. |
אקינאוו. | שמואל יוסף בר"ד ז"ל חופ"ק. |
אשענטשין. | דוד זלמן בהרמ"ג זצלל"ה חופ"ק. |
אשעצק. | עזריאל חיים בה"ר מהרא"ק זצלל"ה חופ"ק. |
אשיק. | דוד מרדכי באנהארט חופ"ק. |
באביאק. | הק' צבי חופ"ק. |
באגריע. | יהודה ליב ישעי' הכהן ברב"י ז"ל חופ"ק. |
באדזאנאוו. | חיים הענוך ב"ר אברהם חופ"ק. |
ביירעטשין. | אברהם שמואל צבי הירש אבדפ"ק. |
ביזון. | אברהם מרדכי בר"ח ז"ל חופ"ק. |
בעחאווע. | ירחמיאל בהרמ"א ז"ל אבדפ"ק. |
ביאלא (פיעט.). | מנחם מענדל הלוי אבדפ"ק. |
ביאלעברזיק. | שרגא יאיר בהרה"צ ר' נ"ד זצ"ל. שלמה זלמן צבי הירש חופ"ק. |
בילגוריי. | יעקב מרדכי חופ"ק. |
בעלכאטוב. | צמח דוד כ"ץ אבדפ"ק. |
בלוגא. | אפרים פישל בר"י ז"ל חופ"ק. |
בלאשקע. | בנימין שלמה בהר"ש מאדאוויטץ מו"ץ דפ"ק. |
בעלזיץ. | יצחק מאיר סג"ל קעסטענבערג חופ"ק. |
באלעסלאווצע. | מנחם מענדל הכהן אבדפ"ק. |
ביילסק. | יצחק מאיר בארינשטיין חופ"ק. |
ביסקאוויטץ. | הק' מרדכי גארדען חופ"ק. |
בוסק. | ישעי' גאלדמאן חופ"ק. |
ברעזין. | ישראל כהן פיינקינד חופ"ק. |
בראק. | נחמן שמואל יעקב חופ"ק |
באדנאוו. | נח בהרב אברהם אלכסנדר חופ"ק. |
ברזעוניצא. | ישראל הלוי לאסקער חופ"ק. |
בודזענין. | אברהם ברמ"י חופ"ק. |
גאווארטשאוו. | יעקב משה אבדפ"ק. |
גלאוונא. | ישראל בר"מ הלוי לאנדא חופ"ק. |
גאמבין. | נתן נטע בהרב מהרי"ב ז"ל חופ"ק. |
גארוואלין. | משה מנחם אבדפ"ק. ישעי' קלונימוס דומ"ץ דפ"ק. |
גראבאווי. | דוד ברי"ב ז"ל אבדפ"ק. |
גור. | דוד בהרב מוהרי"א ז"ל חופ"ק. |
גוריי. | חיים פנחס טייטעלבוים חופ"ק. |
גריצא. | אלי' ליפשיטץ אבדפ"ק. |
גריעווא. | אלי' אהרן בה"ג רמ"א ז"ל חופ"ק. |
גארשקוב. | זאב דוד הכהן חופ"ק |
דאברי. | צבי מאיר אבדפ"ק. |
דובענקע. | ישכר דוב בהה"ג מוה"ב ז"ל חופ"ק. |
דאברזינסק. | יהודה ליב זוננאבענד חופ"ק. |
דאברין. | רפאל זאב וואלף חופ"ק. |
דוואהרט. | מאיר דן ברח"י נ"י אבדפ"ק. |
דאלעשיטץ. | יעקב נחמן עלווינג חופ"ק. |
דאמבראוויטץ. | חנוך העניך חופ"ק. |
דרילטש. | אליעזר ברוך בהרב שליט"א. |
דראבנין. | יעקב יהודה שיב חופ"ק. |
וואיידיסלאב. | אברהם חיים ראובן בהרב מורי"י ז"ל ראטענבערג חופ"ק. |
ווידאווא. | אברהם בנימין במיו"ט חופ"ק. |
וויזנא. | בצלאל בר"י אטלאס החופ"ק. |
ווילאהן. | מנחם מענדל חופ"ק. |
וולאשצאווא. | שמעון בהמנוח מהר"ל איידילס חופ"ק |
וואלבערש. | יעקב משה הכהן בהרה"צ זצ"ל אבדפ"ק. |
וואלברום. | הק' משה בה"ג מוהר"ד ז"ל חופ"ק: |
ווילטשין. | אשר גרונים חופ"ק. |
ווענגראב. | שמואל ווייס אבדפ"ק. |
ווייסליץ. | ראובן ישעי' ראטענבערג. |
וואסלאוויטץ. | מאיר שרגא במהר"ם וויינשטיין חופ"ק. |
וויסקיט. | יוסף מנחם במוהרי"מ זצ"ל חופ"ק. |
וויסאקי (מאז.) . | אהרן יעקב פערילמאן. |
ווארשא. | יצחק הכהן פייגענבוים חופ"ק. |
" | פתחי' הארינבלאס חופ"ק |
" | אברהם צבי פערלמוטער |
" | יהודה לוי סג"ל מו"צ דפה |
" | אברהם זיבענבערג מו"צ דפה |
" | יצחק ראזמארין מו"צ דפה |
" | שלמה דוד כהנא מו"צ דפה |
" | טובי' הכהן ראטלעווי מו"צ דפה. |
" | חיים ליב יאדקאווסקי. |
" | מנחם שכנא ריטשעוואל מו"צ דפה |
" | מרדכי בהגה"מ מהרש"ז ז"ל קלעפפיש מו"צ דפה |
" | ישכר דוב בהרמ"א הלוי דומ"צ דפה |
" | חיים פוזנר מו"צ דפה |
" | יוסף אהרן ראבינאוויץ בעהמ"ס פרי דוד. |
" | חיים יעקב נפתלי בהגאון מוהר"א בנימין זצ"ל. |
וויערישאוו. | שאול משה החופ"ק. |
וויערזביצע. | יחזקאל קאמעץ חופ"ק. |
ווארקי. | מרדכי מנחם מענדל זילבערשטיין חופ"ק. |
וויסאקי (לוב.) . | יוסף מנחם הכהן חופ"ק. |
ווישאגראד. | דוד בהרה"ג מהר"ש שליט"א. |
ווישקאווע. | ישראל בן ציון ראזענבוים חופ"ק. |
וואשניעב. | ישכר דוב הכהן חופ"ק. |
ווישניצא. | הק' יצחק שיינבלום חופ"ק. |
זגיערש. | שלמה יהודה ליב הכהן בהרה"ג מהרש"ץ זצ"ל חופ"ק. |
זאגראוו. | אברהם יצחק הלוי בה"ג ר' שלמה ז"ל חופ"ק. |
זוואלין. | אברהם חיים פלידערבוים חופ"ק. |
זאכלין. | יצחק מאיר עלעכאנאוויטש חופ"ק. |
זלאטשאוו. | משה אהרן נאטענזאהן חופ"ק. |
זאלעשיטץ. | מרדכי יצחק הלוי חופ"ק. |
זאלעשין. | בנימין אלי' במוהר"י זצ"ל חופ"ק. |
זעליחוב. | יצחק דוד הכהן חופ"ק: |
זילקאווקי. | משה צבי באנקער חופ"ק |
זאמושטש. | יוסף שלמה שבתי הורוויטץ חופ"ק. |
זעמבראווע. | דוב מנחם בה"ג מוהר"ד חופ"ק. |
זארגאויצע. | יצחק יהודה בהרה"ג הח' מ"י ז"ל חופ"ק. |
זאראמין. | מאיר במהר"מ ז"ל חופ"ק. |
זיעלין. | צבי בר"ש הערצבערג חופ"ק. |
חעלם. | שמחה בונם בהרא"ג הכהן חופ"ק. |
חמעלניק. | אברהם יצחק סילמאן חופ"ק. |
חענטשין. | נחום מאיר ב"ר צבי הלוי חופ"ק. |
חאטש. | אלי' פאזנאנסקי חופ"ק. |
טולישקאב. | אלי' במ"צ לאסקאווסקי חופ"ק. |
טאמאשאב (לוב.) . | חיים אהרן צבי שידלאווסקי חופ"ק. |
טומשוב (פיעט.) . | צבי הירש איזראעלאוויטש חופ"ק. |
טרניגראד. | ארי' ליב קאצענעלענבויגען חופ"ק. |
טארטשין. | דוד ליפעלד חופ"ק. |
טערעספאלי. | אברהם אשר עפשטיין חופ"ק. |
טורק. | צבי ארי' חופ"ק. |
טשעכנאווי. | יצחק יהודה בה"ג מ"פ חופ"ק. מרדכי מאטיל לאנדא בהגה"ק זצ"ל מסטריקאוו. |
טשענסטחוב. | נחום אש חופ"ק. |
טשעכנאווצע. | יהודה החנוכי החופ"ק. |
טשערווינסק. | יצחק אשר במ"י ז"ל חופ"ק. |
טשיזאווע. | שמואל דוד זאוולאדאווער חופ"ק. |
טשעחאצינעק. | חיים יודל ברא"י סינער. |
טושין. | חיים משה ראזענבערג חופ"ק. |
טשעפאלאוו. | יוסף יהודה ליב מינצבערג חופ"ק. |
יעדלינסק. | נתן נטע בהרב מוהרי"י ז"ל. |
יעזוב. | משה מנחם מענדל בהרמ"א הכהן חופ"ק. |
יעזארנע. | שמחה חנוך ב"ר אהרן נ"י. |
יענדזוב (קיעל). | אהרן בר"ח ז"ל וויינבערג אבדפ"ק. |
יענדזאווי (לאמז.). | ארי' ליב בהרא"ז אלגזי החופ"ק. |
יאנאווא (פלאצ.). | שמואל יוסף וואפנער אבדפ"ק. |
יאנוב (פיעט.). | יצחק יהודה ליבוש בערלינער |
לובלין. | אברהם בהרה"ק מוהרי"ל איגר זצוקלה"ה. |
לויביטש. | בצלאל בהרהגה"צ מוהרי"ד זצלה"ה החופ"ק. |
לובין. | אפרים במי"ד החופ"ק. |
לאנעוו. | צבי דוד ראזין החופ"ק. |
לאדז. | אלי' חיים מייזיל אבדפ"ק. |
לוטימירסק. | מאיר הכהן חופ"ק. |
לוטיטאוו. | שלמה פראהמאן בהרב מוהרי"ז זצלה"ה. |
לעלוב. | אלעזר דובעריש חופ"ק. |
לאמזא. | מלכיאל צבי הלוי טענענבוים. |
לונטשיץ. | אליעזר בהרב ז"ל אויערבאך. |
לענטשנא. | אברהם ירחמיאל בראמבערג אבדפ"ק. |
לאסקרוב. | חנוך הענוך אורנר אבדפ"ק. |
ליסאביק. | גרשון מאניש ברמ"מ ז"ל חופ"ק. |
ליפנא. | אפרים שלמה זלמן חופ"ק. |
ליקאווא. | שמואל שלמה בר"א נ"י חופ"ק. |
לאשצוב. | הק' שמעלקא גלאז החופ"ק. |
מאגנישאוו. | שלמה בר"י ז"ל האבדפ"ק. |
מאדזיטץ. דמיתקרי איוואנגראד. |
ישראל בהה"ק מהרש"א זצ"ל חופ"ק. שמואל יעקב קאפיל הכהן האבדפ"ק. |
מיזדנא. | ברוך גד הכהן חופ"ק. |
מעזריטש. | דוב נחמן שפירא בהרה"ג רי"א ז"ל. |
מלאווא. | יחיאל במוהר"ח חופ"ק. |
מאלאנאשטש. | שמואל משה ראזנאי חופ"ק. |
מאטשעוויטץ. | חיים דוב פאלעק אבדפ"ק. |
מאקאווא. | ישראל ניסן החופ"ק. |
מישיניץ. | אברהם גאלדשלאג חופ"ק |
נאדערזין. | אלעזר ארי' בא"א הרה"צ רנ"ד שליט"א החופ"ק. |
נאוויברזעסק. | מרדכי צבי כהנא שפירא חופ"ק. |
נאווי מינסק. | יחיאל מיכל במור"י חופ"ק. |
נאווי ראדאמסק. | יחזקאל הכהן בהה"ק זצ"ל ישראל פנחס הכהן ראבינאוויטש אבדפ"ק. |
נאוויגראד. | נח וויינער החופ"ק. |
נאיישטאט (ווארש.). | שלמה בה"ג מהר"י ז"ל חופ"ק. |
נור. | יצחק דוד חופ"ק. |
נאשעלסק. | יעקב אורנר החופ"ק. |
ניעשאווא. | אברהם זאננאבענד החופ"ק. |
סאבאטא. | הק' מרדכי צבי לובארט במורי"ח זצ"ל החופ"ק. |
סטאוויסק. | יהושע לאנג החופ"ק. |
סטאווישין. | מאיר טעמערזאהן החופ"ק. |
סטניסלאוואווע. | הק' נתן ברי"א שארפשטיין אבדפ"ק. |
סטאשעוו. | יהודה ליב החופ"ק. |
סטאבניץ. | הק' חיים יצחק הכהן חופ"ק. |
סטאק. | שלמה יהודה ליב אלבערשטיין חופ"ק. |
סטאצק. | ישראל חיים גאלדבערג חופ"ק. |
סטריקאוו. | דובערוש הכהן ראזענבערג חופ"ק. |
סטערדין. | אליעזר הלוי במורי"י אייבעשיטץ חופ"ק. |
סלוזיעווא. | אברהם ישעי' גליקסמאן. |
סילעוו. | יעקב מנחם מענדיל אבדפ"ק. |
סלאווקאוו. | הק' שלום בהרב המאוה"ג רמ"ל שי' החופ"ק. |
סלאמניק. | ירחמיאל משה האבערבאנד החופ"ק. |
סלופצע. | יצחק מאיר הארכשטיין. |
סאמפאלנא. | (דודוב) [דוד דוב][1] בהרי"פ זצלה"ה החופ"ק. |
סאסנאוויץ (סער.). | ירחמיאל מנחם חופ"ק. |
סאסנאווצע (פיעט.) | אברהם מאיר גיטלער אבדפ"ק. |
סאפקוב. | שלמה שפירא בהה"צ רש"י אבדפ"ק. |
סקיערנעוויץ. | שמעון בהה"ק זצללה"ה זי"ע מווארקע. |
סקארזיסקא. | שלום ארי' געלבלאם חופ"ק. |
סקאלבמיערז. | אהרן אלטר הלוי חופ"ק. |
סאקלוב. | יצחק זעליג מקאצק אבדפ"ק. |
סקארשוב. | אליעזר טייטילבוים חופ"ק. |
סקולסק. | ברוך יצחק ישכר בהג' מו"ה אפרים שרגא הלוי אבדפ"ק. |
סקאלע. | יצחק נתן שטארק ברא"ד חופ"ק. |
סראצק. | הק' יוסף במוהר"א ז"ל חופ"ק. |
פאביאניץ. | יעקב ברש"י ז"נ האבדפ"ק. |
פאדעמביץ. | משה חיים בר"ש בלום אבדפ"ק. |
פייזר. | חיים צבי בההג"א אבדפ"ק. |
פיעטריקאוו. | שמחה יאיר החופ"ק. |
פיעטריקאוו (ווארש.). | אלי' הכהן ווארטצקע חופ"ק. |
פאטשינוב. | אלטר משה אהרן הלוי אבדפ"ק. |
פיאנטקא. | ירוחם פישל צוקער אבדפ"ק. |
פילץ. | פינחס מנחם ברב"א ז"ל. |
פילאוו דמתקרי נאווי אלכסנדר. | משה מרדכי בהה"ק מור"י זצלה"ה. |
פולטוסק. | חיים משולם קויפמאן הכהן אבדפ"ק. |
פלאוונא. | ישכר דובערוש הלוי פ"מ חופ"ק. |
פלאנטש. | ישראל מאיר הכהן ראפופורט חופ"ק. |
פלונסק. | צבי יחזקאל מיכעלזאהן אבדפ"ק. |
פינטשוב. | שבתי הכהן ראפופורט חופ"ק. |
פיינטשנא. | יעקב יצחק הכהן אבדפ"ק. |
פיסעצנע. | נח אבדפ"ק. |
פראשקא. | יעקב קאפיל ראטהבלום אבדפ"ק. |
פרשיסחא. | מאיר אלחנן פוקס חופ"ק. |
פארנטשוב. | מאיר שמחה אבדפ"ק. |
פראשאוויץ. | מיכאל זאב ברא"י ז"ל חופ"ק. |
פרשעדבורז. | יהודה ליבוש ליכט חופ"ק. |
פשייטש. | יהושע העשל דוד גאלדשלאק חופ"ק. |
צויזמיר. | מנחם מענדיל נאיי חופ"ק. |
קוואהל. | שמואל יהודה ליב וויינגארט חופ"ק. |
קאזמיר. | חיים יהודא הלוי אבדפ"ק. |
קאזמינקע. | אברהם צבי זילבערמאן חופ"ק. |
קוטנא. | משה פנחס בהגאון מי"י זצללה"ה חופ"ק. |
קיעלטץ. | משה נחום ירושלמסקי אבדפ"ק. |
קאליש. | יחזקאל בהג' מו"ה הלל ארי' הכ"מ חופ"ק. |
קויל. | חיים דוד זילבער חופ"ק. |
קלאבוצק. | יצחק חנוך במי"ר אבדפ"ק. |
קאלנא. | שמואל ישראל בהרר"א הכהן חופ"ק. |
קאלושין. | יחזקאל הכהן חופ"ק. |
קאלביעל. | נתן נטע במ"ו צבי הכהן אבדפ"ק. |
קאמינסק. | ישראל בר"א ז"ל אבדפ"ק. |
קאמרוב. | דוד ענגעלסבערג חופ"ק. |
קונצק. | יואב יהושע חופ"ק. |
קאנסקיוואליע. | הק' יהושע אלטר ווילדמאן חופ"ק. |
קאנסטאנטין. (פיעט.). | יעקב אהרן הלוי. |
קאנסטאנטין. (שעד). | נתן דוד וועלטפרייד חופ"ק. |
קאסוב. | כתריאל הלוי עפשטיין חופ"ק. |
קאצק. | משה הכהן ראפופורט בהרב ד"ז זצ"ל חופ"ק. |
קיקאל. | אברהם דוב בערלינער חופ"ק. |
קרימאלאוו. | נתן נחום הכהן בהרה"ק זצלל"ה מראדאמסק חופ"ק. |
קראסנאשילץ. | שלמה חיים במהר"י ז"ל חופ"ק. |
קראסניסטאוו. | נפלי ברא"י ז"ל חופ"ק. |
קיראוו. | הק' יחיאל גאלדבערג אבדפ"ק. |
קרשעפיץ. | זאב חיים באמאץ חופ"ק. |
קראשנעוויטץ. | שלמה בהגר"ג ענגילמאן חופ"ק. |
קרעשוב. | גבריאל זאב אסעלקא חופ"ק. |
קרטשוב. | יצחק מנחם מענדל חופ"ק. |
קערנאזי. | שמואל מנחם מענדל חופ"ק. |
קשונז. | משה נתן כהנא שפירא חופ"ק. |
קרילאוו. | ירחמיאל מרדכי וויינבערג חופ"ק. |
ראדזילאווע. | עקיבא במהא"ז גאלדבערג חופ"ק. |
ראדזיייע. | מאיר צבי במי"ל מאזור חופ"ק. |
ראדזימין. | אהרן מנחם מענדל בהה"ק זצללה"ה חופ"ק. נחמי' אלטר רויזענבוים אבדפ"ק. |
ראווא. | אברהם בהרה"ג שלמה צבי אבדפ"ק. |
רייוויץ. | יוסף בהר' משה פנחס ז"ל חופ"ק. |
ראזאן. | נפתלי יוסף הלוי פריינד אבדפ"ק. |
ריטשוינז. | יוסף דובערוש במוהר"א ז"ל נייפעלד |
ריכוואהל. | שלמה צבי במהר"י חופ"ק |
ריסעשיטץ. | שמואל בן רא"ז חופ"ק. |
ראספרשי. | יעקב יצחק בהרא"מ ז"ל חופ"ק. |
ראקוב. | דוד במהמ"ז זצ"ל חופ"ק. |
שאדיק. | אברהם בה"ג מהרא"ם ז"ל חופ"ק. |
שידלאווצי. | יוסף געלבלום חופ"ק. |
שטעקעטשין. | ישכר בעריש בן אפרים ז"ל חופ"ק. |
שנאדאווא. | מרדכי חיים בר"י סאקאלאווער חופ"ק. |
שעניצא. | מנחם מענדל וויטעלזאהן אבדפ"ק. |
שעפס. | יחיאל מיכל חופ"ק. |
שפערוב. | צבי הירש הלוי שילעוויטץ. |
שיראדז. | שמואל יעקב וויינבערג חופ"ק. |
שרענצק. | יהודא שרגא חופ"ק. |
- ↑ תשובות אליו גם בס' דברי מלכיאל חלק ד סימן קלט וחלק ה סימן יח.
הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה |