אבודרהם/שער התקופות

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אבודרהם TriangleArrow-Left.png שער התקופות

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


שער התקופות

שער התקופות

דע כי התקופ' הראשונה שהיתה בעולם היא תקופת ניסן כי כן היו רז"ל מונין לתקופה כר' יהושע האומ' בניסן נברא העולם. והתקופה הזאת היתה בתחלת ליל רביעי כשנבראו מאורות בתחלת הלילה. והיה מולד ניסן בשנה ההיא בט' שעות תרמ"ב חלקי' מליל ד' כמו שביארנו והקדימה התקופה למולד ניסן זה לדברי שמואל ז' ימים ט' שעות תרמ"ב חלקים כאלו היתה אחר מולד אדר כ"ב יום ושלש שעות וקנ"א חלקים

וכשיהיו כל אלו הענינים מסורים בידך מנה התקופה לדעת שמואל בכל עת שאתה רוצה ויהיה ברור לך מכאן שאין תקופת ניסן נופלת לעולם כי אם בתחלת הלילה או בחצי הלילה או בתחלת היום או בחצי היום. מפני כשתשליך שנת החמה ז' ז' לא יהיה המותר מימי השבוע בין שנה לשנה כי אם יום ורביע ואם התקופ' הראשונה היתה בתחלת הלילה בידוע כי בשנה השנית היתה בחצי הלילה אחר יום ורביע ובשנה השלישית היתה בתחלת היום וברבעית בחצי היום ותחזור בשנה החמישית לתחלת הלילה כאשר היתה בשנה הראשונה וזה מנהג תקופת ניסן שהיתה בתחלת ליל רביעי.

וידוע שתקופת תמוז הראשונה הבאה אחריה היתה בז' שעות ומחצה מליל רביעי. ותהיה מפני זה תקופת תמוז נופלת לעולם או בשעה אחת ומחצה או בז' שעות ומחצה בין ביום בין בלילה. ותקופת תשרי הראשונה היתה בג' שעות מיום ד' ותהיה מפני זה תקופת תשרי נופלת לעולם או בג' שעות או בט' שעות בין ביו' בין בלילה. ותקופת טבת הראשונה היתה בעשר שעות ומחצה מיום ד' ותהיה מפני זה תקופת טבת נופלת לעולם או בד' שעות ומחצה או בי' שעות ומחצה בין ביום בין בלילה. וכן הסבוב הזה יהיה שלם בכל כ"ח שנה ויחזור לראש. ועל כן קראו לכ"ח שנה מחזור גדול לחמה כמו שאמרנו מפני שהים ורביע שהוא עודף מימי השבוע בשנת החמה יספה כלו ויצא ז' ז' בכל שנה.

ומעתה כאשר תרצה לדעת באי זה יום מימי השבוע תהיה התקופה ובכמה שעות מן הלילה או מן היום קח שנות העולם הגמורים והשליכם כ"ח כ"ח ומה שישאר פחות מכ"ח הוסף עליו רביעיתו. ומה שיתקבץ הוסף עליו ג' במספר ומה שיתקבץ מזה הם ימים, השליכם ז' ז' והנשאר פחות מז' החל למנות מיום ראשון מתחלת הלילה והיכן שיגיע החשבון באותו יום ובאותה שעה תהיה תקופת ניסן באותה שנה שאתה רוצה. והטעם שמוסיפין שלשה מפני שהתקופה הראשונה של שנת היצירה היתה בתחל' ליל ד' כמו שאמרנו. כיצד הרי שרצינו לדעת מתי תהיה תקופת ניסן בשנה זו שהיא שנת ק' ליצירה, לקחנו השנים הגמורים והם ה' אלפים וצ"ט ששנת ק' לא נגמרה והיא השנה שבקשנו לדעתה והשליכנו השנים הגמורים כ"ח כ"ח ונשאר ג' והוספנו עליו רביעית והוא ב' שלישים יהיה המקובץ ג' וב' שלישים והם ימים כמו שאמרנו., ואחרי כן הוספנו על המקובץ ג' יהיה הכל ו' ימים ושני שלישי יום שהם י"ח שעות, ותתחיל למנות מיום ראשון יצא לך החשבון ביום שבת בו' שעות מן היום, ובשעה זאת מהיום הנזכר תהיה תקופת ניסן בשנה זו.

וכשתדע באי זה יום ובאי זו שעה תהיה תקופת ניסן יהיו שאר התקופות ידועות. וזהו כשתוסיף ז' שעות ומחצה לעולם על שעות אי זו תקופה שתהיה יצאו שעות התקופה שאחריה. כיצד הרי תקופת ניסן בשנה זו בו' שעות מיום שבת ותוסיף על זה ז' שעות ומחצה יהיה המקובץ מהכל י"ג שעות ומחצה (השלך מהם י"ב שעות ומחצה) השלך מהם י"ב שעות ליום שבת תשאר שעה וחצי מליל ראשון ותדע שתקופת תמוז שהיתה אחר תקופת ניסן בשנה זו תהיה בשעה וחצי מליל ראשון. אחר כן תוסיף על השעה וחצי ז' שעות ומחצה יהיה המקובץ מזה ט' שעות ותדע שתקופת תשרי שהיתה אחר תקופת תמוז בשנה זו תהיה בט' שעות מליל ראשון. אחר כן תוסיף על הט' שעות ז' שעות ומחצה יהיה המקובץ מזה י"ו שעות וחצי, השלך מהם י"ב שעות שהם לליל ראשון, ישאר מהם ד' שעות וחצי מיום ראשון. אחר כן תוסיף על הד' שעות וחצי ז' שעות ומחצה יהיה המקובץ מזה י"ב שעות והם שעות יום ראשון ותדע שתקופת ניסן הבאה אחריה תהיה בשעה ראשונה מליל שני. ועל דרך זה הולך לעולם כשתדע תקופ' א' תוסיף ז' שעות ומחצה ותדע שעות תקופ' הבאה ובאי זה יום תהיה כפי מה שביארנו.

וכאשר יהיה ידוע אצלך באי זה יום מימי השבוע תהיה התקופ' ובכמה שעות מהלילה או מן היום ישאר לך לדעת בכמה ימים מימי החדש תהיה התקופה. וידיעת זה הוא שתקח שנות העולם הגמורים ותשליכם י"ט י"ט והנשאר פחות מי"ט שמרהו והם שנים שעברו מן המחזור שאתה בו, תן לכל שנה י"א יום והמתקבץ מן הימים תוסיף עליו ז' והשלך הכל ל' ל' והנשאר מל' מנה כנגד אותו החשבון מראש חדש ניסן בשנה פשוטה ובמעוברת מנה מר"ח אדר שני. ואם הגיע החשבון ליום שתהיה בו התקופה תדע כי באותם הימים מחדש ניסן או מאדר שני תהיה התקופה. ואם לא יגיע החשבון הוסף יום אחד ואם לא יגיע הוסף שני ימים ואם לא יגיע הוסף שלשה ימים ותגיע בלא ספק.

כיצד הרי שרצינו לדעת תקופת ניסן בשנה זו שהיא שנת מאה והיא מעוברת בכמה ימים מאדר שני תהיה. וכבר ביארנו שתקופת ניסן בשנה זו תהיה בו' שעות מיום שבת. השלכנו שנות העולם הגמורין י"ט י"ט ישארו שבע שנים והם השנים שגמרו ועברו ממחזורנו שהוא מחזור רס"ט. ונתן לכל שנה י"א יום י"א יום ויהיה המקובץ מזה ע"ז. ונוסיף על זה ז' ויהיה הכל פ"ד יום. ונשליך חשבון זה ל' ל' ישארו כ"ד יום. ונעיין באי זה יום יהיה אדר שני בשנה זו שהיא ח' למחזורנו ומצאנו אדר שני בשנה זו יום ג"ד ומנינו מיום ד' שהוא ראש חדש אדר שני כ"ד יום והגיע החשבון ליום ו' ולא הגיע ליום התקופה כי התקופה ביום שבת כמו שביארנו והוספנו יום אחד והגיע החשבון ליום התקופה שהוא יום שבת וידענו שתקופת ניסן בשנה זו בו' שעות מיום שבת בכ"ה יום מחדש אדר שני.

וכשתדע בכמה יום מימי החדש תהיה תקופת ניסן יהיו שאר התקופות ידועות והוא שתמנה מיום התקופה השעה שהיתה בה התקופה צ"א יום וז' שעות ומחצה ותצא לך התקופה שאחריה. כיצד הרי שידענו שתקופת ניסן בשנה זו היתה בשש שעות מיום שבת יום כ"ה מאדר שני ומנינו משעה זו ויום זה צ"א יום ושבע שעו' ומחצה ויצא החשבון לשעה ומחצה מליל ראשון יום כ"ט מסיון וידענו שתקופת תמוז שהיתה אחר תקופת ניסן בשנה זו תהיה בשעה ומחצה מליל ראשון יום כ"ט מסיון. אחר כן נחשוב מיום זה ושעה זו שנפלה בה תקופת תמוז צ"א יום ושבע שעות ומחצה ויצא החשבון ל"ט שעות מליל ראשון יום ב' מתשרי וידענו שתקופת תשרי שהיתה אחר תקופת תמוז בשנה זו תהיה בט' שעות מליל ראשון יום ב' מתשרי. אחר כן נחשוב מיום זה ושעה זו שנפלה בה תקופת תשרי צ"א יום וז' שעות ומחצה ויצא החשבון לד' שעות וחצי מיום ראשון יום ג' מטבת וידענו שתקופת טבת תהיה בד' שעות וחצי מיום ראשון יום ג' מטבת. אחר כן נחשוב מיום זה ושעה זו שנפלה בה תקופת טבת צ"א יום וז' שעות ומחצה ויצא החשבון בשעה ראשונה מליל שני יום ז' מניסן וידענו שתקופת ניסן שהיתה אחר זאת תהיה בשעה ראשונה בליל ב' י"ז מניסן. וכן עד סוף העולם.

ודע כי זה שאמרנו שאם לא יגיע החשבון ליום התקופה שתוסיף יום א' או ב' או ג' לעולם לא תצטרך להוסיף יותר יום אחר. ופלא גדול יהיה אם יצטרך להוסיף ד'. ואם מצאת שתצטרך להוסיף יותר על זה תדע שטעית בחשבון ותחזור ותחשוב בדקדוק.

סימנים לארבע תקופות אלו

כבר ביארנו ששנת החמה לפי דעת שמואל שס"ה יום ורביע. חלקוה על ארבע תקופות השנה והנה לכל חלק צ"א יום וז' שעות ומחצה וזהו המרחק שיש בין תקופה לתקופה. וזה לך הכלל על ראשון ב' תוסיף ועל שני ג' תעדיף ועל שלישי שכ"ח אב"ג תגליף ועל רביעי פ"ג ע"ב תדליף ולא תחליף.

פי' על ראשון ב' תוסיף. כשתחשוב ג' חדשים מתקופת ניסן שהיא ראשונה לתקופות תוסיף עליהם בימים. כיצד אם תפול תקופת ניסן בתחלת ליל ד' בה' בחדש חשוב השאר הם כ"ה ימים וכ"ט מאייר הרי כאן נ"ד ול' מסיון הרי כאן פ"ד קח מתמוז ה' ימים שנחסרו מניסן והם פ"ט לג' חדשים ועליהם תוסיף ב' ימים הרי צ"א יום נמצאת תקופת תמוז נופלת בז' שעות וחצי מליל ד' בז' ימים מחדש תמוז.

ועל ב' ג' תעדיף. פי' כשתחשוב ג' חדשי' מתקופת תמוז שהיא שנייה תוסיף עליהם שלשה ימים וכן ז' שעות ומחצה כמו שאמרנו.

ועל ג' שכ"ח אב"ג תגליף. פי' כשתחשוב ג' חדשים מתקופת תשרי שהיא שלישית אם תהיה השנה שלמים תוסיף עליהם יום א' ואם היא כסדרן תוסיף ב' ימים ואם היא חסרים תותסיף ג' ימים.

ועל רביעי פ"ג ע"ב תדליף פי' כשתחשוב ג' חדשים מתקופת טבת שהיא רביעית אם תהיה השנה פשוטה תוסיף עליהם ג' ימים ואם היא מעוברת תוסיף ב' ימים.

סימנים אחרים לתקופות אלו[עריכה]

כבר ביארנו שתקופת ניסן חוזרת בראש כל כ"ח שנים של המחזור הגדול של חמה לתחלת ליל רביעי כמו שהיתה בשנה ראשונה של יצירה. ובכל כ"ח שנים אלו יש שבעה מחזורים קטנים של ד' שנים שתקופת ניסן חוזרת בכל אחד מהם לתחלת הלילה ורז"ל נתנו סימן אזג"י ואט"ד. פי' אזג"י בשנה זו ואט"ד בשנה שנייה. כיצד כשתבא תקופת ניסן בשעה ראשונה מליל רביעי תהיה תקופת תמוז בז' שעות ומחצה מאותו לילה ותקופ' תשרי בג' שעות מן היום ותקופת טבת בי' שעות ומחצה מן היום. ואט"ד בשנה שנייה כי תהיה תקופ' ניסן בו' שעות מליל חמישי ותקופת תמוז בא' ומחצה מיום חמישי ותקופת תשרי בתשע שעות מיום חמישי ותקופת טבת בד' שעות ומחצה מליל ששי. ובשנה שלישית תהיה בשעה א' מיום ששי, להתחיל לספור מתחלת יום ששי ועל אזג"י ואט"ד לשתי שנים. ובשנה החמישית תתחיל תקופ' ניסן בתחלת ליל שני ועל דרך זה חוזרת לתחלת הלילה מד' שנים לד' שנים עד השלמת ז' מחזורים שחוזרת למקום תקופתה.

וסימן ז' מחזורים דב"ז הגא"ו לראשי מחזורים קטנים נראו, פי' במחזור ראשון תהיה תקופת ניסן בתחלת ליל רביעי ובמחזור שני בתחלת ליל שני ובמחזור ג' בתחלת ליל שבת ובמחזור רביעי בתחלת ליל חמשי ובמחזור חמשי בתחלת ליל שלישי ובמחזור ששי בתחלת ליל ראשון ובמחזור שביעי בתחלת ליל ששי. וזהו לפי החשבון שביארנו.

ודע שכל זה שביארנו בענין התקופות הוא לפי דעת שמואל. אבל לפי דעת רב אדא שהוא מונה שנת החמה שס"ה יום וחמש שעות ותתצ"ו חלקים ומ"ח רגעים יש בין כל תקופה ותקופה צ"א יום ושבע שעות ותקי"ט חלקים ול"א רגלים. והסימן צאז תקיט לא. וכשתדע תקופה מן התקופות מתי תהיה תחשוב מאותו רגע מנין זה ותדע תקפה של אחריה על הדרך שביארנו בתקופות שמואל.

תקופת ניסן היתה בשנה ראשונה של יצירה קודם מולד ניסן לפי חשבון זה בט' שעות ותרמ"ב חלקים. וכן היא לעולם בכל שנה ראשונה של כל מחזור קודם מולד ניסן בט' שעות ותרמ"ב חלקים. וכשתדע תקופת ניסן של שנה מן המחזור תחשוב ממנה צא יום וז' שעות ותקי"ט חלקים ול"א רגעים לכל תקופה ותקופה עד סוף המחזור.

וכאשר תרצה לדעת מתי תהיה תקופת ניסן לפי חשבון זה תדע תחלה השנים הגמורים שעברו מן המחזורים ותקח לכל שנה מהן יתרונה שהוא י' כ"א קכ"א מ"ח. וקבץ כל הרגעים לחלקים וכל החלקים לשעות וכל השעות ימים כדרך שתחשוב במולדות ותגרע מן הכל ט' שעות ותרמ"ב חלקים והנשאר תשליכנו חדשי לבנה והנשאר שאין בו חדש לבנה תוסיף אותו על מולד ניסן של אותה שנה וברגע שיגיע המנין בו תהיה תקופת ניסן של אותה שנה.

וכת' הר"מ במז"ל נראין לי הדברים שעל חשבון תקופת רב אדא היו סומכין לענין עיבור השנה בעת שב"ד הגדול מצויין שהן מעברין מפני הזמן או מפני הצורך לפי שחשבון תקופה זו הוא יותר אמת מחשבון תקופ' שמואל והוא קרוב מדברי' שנתבארו באצתגנינות יותר מחשבון שמואל וחשבון שני התקופות האלו שביארנו הכל בקרוב הוא ובמהלך השמש האמצעי לא במקומה האמתי אבל במקום השמש האמתי תהיה תקופת ניסן בזמנים אלו בכמו שני ימים קודם שתי התקופות שיוצאין בחשבון זה בין לשמואל בין לרב אדא ע"כ.

ודע כי תקופת ניסן היא השעה והחלק שתכנס בו השמש לתחלת מזל טלה ותקופת תמוז היות השמש בראש מזל סרטן ותקופת תשרי היות השמש בראש מזל מאזנים ותקופת טבת היות השמש בראש מזל גדי. ובכל תקופה ותקופה עתי יום ולילה משתנים, בתקופת ניסן היום והלילה שוים ובתקופת תמוז היום כפלים בלילה ובתקופת תשרי היום והלילה שוים ובתקופת טבת הלילה כפלים ביום.

ופירוש לשון תקופה הוא מלשון הקפה שר"ל חזרה וסבוב וכמוהו וסבותם את העיר כל אנשי המלחמ' וכתיב הקף את העיר פעם אחת. ויש חלוק בין הקפה לסבוב כי ההקפה היא השלמת הסבוב עד סופו והסובב יכול יהיה סובב את מקצת העיר ולא יהיה משלים את כלה והמקיף את כל העיר ולכן אמר את כל העיר כלומר השלם אותה לסבוב פעם אחרת. וכן מקצה השמים מוצאו ותקופתו עד קצותם שר"ל יוצא מן הקצה וחוזר אל הקצה שהוא דרך מהלך השמש ואין נסתר מחמתו בכל המהלך הזה. וכן לתקופת הימים להשלמת הימים. ולכן קורין לארבעת חלקי השנה תקופות מפני שהזמן בכל תקופה מהם גומר ענין אחד ממדת הלילה והיום בחסרונן או ביתרונן ומתחיל בענין אחר כמו שאמרנו.

מצאתי כתוב שיש ליזהר בכל תקופה מארבעתן שלא לשתות מים בשעת התקופה משום סכנה שלא ינזק ויתנפח. מפני שתקופת ניסן היא לפי שנהפכו ממי מצרים לדם לפי רגע. ותקופת תמוז לפי שבשעה שאמר הב"ה למשה ולאהרן ודברתם אל הסלע לעיניהם ונתן מימיו וגומ' והם לא עשו כן והכו אותו וזבו ממנו דם שנאמר הן הכה צור ויזובו מים ואין זיבה אלא דם שנאמר ואשה כי יזוב זוב דמה ובאותה שעה לקו כל המימות בדם. ותקופת תשרי לפי שבאותו פרק בא אברהם לשחוט את יצחק בנו וטפטפה הסכין דם ואותה טיפה נתפרשה במימות. ותקופת טבת היא לפי שבאותו הפרק נשחטה בת יפתח ונהפכו כל המימות לדם ואי איפשר לעולם בלא צחצוח דם באותם פרקים והוא מלקה. ויש אומרים שארבעה מלאכים ממונים על המים בארבעה תקופות אלו כל אחד ואחד תקופתו ומתחלפין וכשזה יוצא זה נכנס עומדים המים בלא שמירה. ויש אומרים שהשטן משליך טפה של מרה במים. ויש אומרים כי עקרב מתגרה עם אריה ועקרב משליך טפת דם במים כשאומרים תקופה נופלת. וכתב החכם ר' אברהם בן עזרא שאלו חכמי קריאון לרבינו האיי למה נהגו ישראל הדרים במערב להשמר שלא ישתו מים בשעת התקופה. והשיב כי ניחוש בעלמה הוא בעבור שהוא תחלת השנה או תחלת רביעיתה ולא ירצו לשתות מים שימצאו חנם על כן יאכלו בה כל מתוק להיות שנתם מתוקה, ואני אומר מתוקה שנת העובד השם הבוטח בו לבדו, והנה היודעים תקופת האמת לא אמרו כי תזיק לאוכל ולשותה, ודבר הנפוח שיחת הזקנות, ודרש שנשחט יצחק ובת יפתח יש לו סוד כי לא נשחטו כלל כאשר פירשתי בספרי, ויש מהגאונים שאמר על התקופה כי לא נחש ביעקב אלא הקדמונים אמרו אלה הדברים להפחיד בני אדם שייראו מהשם ולא יוסיפו הרשעים לרשוע וישובו כדי שיצילם השם מארבע תקופות כי ידוע ידענו כי כל דברי חכמים אמת כאשר הם במשמעם או יש להם סוד סתום כאשר רמזתי מקצת סודם בספר הישר שהוא פי' התורה. עכ"ד.


·
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון