אבודרהם/דברים הבאים בתוך הסעודה ולאחריה
< הקודם · הבא > |
אבודרהם דברים הבאים בתוך הסעודה ולאחריה
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
דברים הבאים בתוך הסעודה ולאחריה
השער הששי לבאר הדברים הבאים בתוך הסעודה מחמת הסעודה ושלא מחמת הסעודה והבאים לאחר הסעודה
דברים הבאים בתוך הסעודה מחמת הסעודה כגון בשר ודגים וביצים וירקות וגבינה ודייסא שרגילים לקבוע עיקר סעודה עליהם ולאכול בהם פת אפי' אכלה בלא פת אין טעונין ברכה לפניהם דברכת המוציא פוטרתן וגם לא לאחריהם דברכת המזון פוטרתן. דברים הבאים בתוך הסעודה שלא מחמת הסעודה כגון תאנים וענבים ורמון וכל מיני פירות ונקראים שלא מחמת הסעודה לפי שאינן כמו בשר ודגים ומיני מלוחים שרגילין לבא לעיקר סעודה טעונין ברכה לפניהם דברכ' המוציא אינה פוטרתן לפי שאינם מעיקר הסעודה אבל לא לאחריהם דברכת המזון פוטר כל מה שאכלו בתוך הסעודה.
לאחר הסעודה פי' דברים שהזכרנו למעלה בין הבאים מחמת הסעודה בין שלא מחמת הסעודה אם הביאן לאחר הסעודה קודם ברכת המזון כי היו רגילין בימיהם לסלק הטבלא בגמר סעודה קודם ברכת המזון וקובעין עצמן לאכול פירו' ופרפראו' ולשתות יין ואינם אוכלין פת, ואז כל מה שמביאים בין דברים הבאים מחמת הסעודה בין שלא מחמ' הסעודה טעונין ברכה בין לפניהם בין לאחריהם שהמוציא וברכת המזון אינן פוטרין אלא משאוכלי' בתוך עיקר הסעודה. אבל בזמנינו שאין אנו רגילי' למשוך ידינו מן הפת עד ברכ' המזון הוו להו בתוך הסעודה שלא מחמת הסעודה.
כת' הרא"ש יש להסתפק במי שקובע סעודתו על הפירות אם אכל מהם תחלה בלא פת אם יש לו לברך עליהם וסברא היא שלא יברך עליהם דלדידיה הוו השתא מחמת הסעודה ולא אמרי' בטלה דעתו אצל כל אדם הילכ' כיון שסעודתו עליהם פת פוטרתן אפי' אכל מהם בלא פת אבל אם אינו קובע סעודתו עליהם אפילו אכלם בפת אם אכל מהם תחלה בלא פת צריך לברך עליהם.
יין שבתוך המזון מברכין עליו ב"פ הגפן ודוק' שלא שתה לפני המזון אבל אם שתה לפני המזון אין צריך לברך בתוך המזון דיין שלפני המזון פוטרו דלשתות פוטר לשרות. וכן יין של קדוש פוטר יין שבתוך המזון. וכן המבדיל על השלחן פוטר יין שבתוך המזון. ויין שלפני המזון פוטר ג'"כ יין שלאחר המזון כלומ' מי שרגיל לקבעו על היין אחר גמר סעודתו לפני ברכת המזון יין שלפני המזון פוטרו. ואמרי' עלה בגמ' אמ' רבה בר בר חנה לא שנו אלא בשבתות וי"ט הואיל ואדם קובע סעודתו על היין הילכ' כשברך לפני המזון היה דעתו גם שלאחר המזון אבל בשאר ימו' השנה בירך על היין שלפני המזון לא פטר את היין שלאח' המזון. וכת' הראב"ד דוקא במקום שאין היין מצוי להם אבל במקום שהיין מצוי להם כגון מקומו' הללו אין חלוק בין שבתות וי"ט לימי החול לעולם פטור. ודוקא יין ששותין קודם ברכת המזון אחר גמר הסעודה הוא פוטר אבל אחר ברכת המזון יין שלאחר המזון צריך לברך אחריו ואינו נפטר בברכה שבירך על היין שלפני המזון לא שנא חול ולא שנא שבתות וי"ט. ואם לא היה לו יין לפני המזון ובירך על היין שבתוך המזון אינו פוטר אפילו יין שלפני ברכת המזון לאחר גמר הסעודה דלשרות אינו פוטר לשתות. וכל מה ששותה בתוך הסעודה די לו בברכה אחת וה"מ בסתם אבל אם כשבירך לא היה דעתו לשתות רק אותו הכוס ונמלך לשתו' אחר אפי' בתוך הסעודה צריך לברך עליו. ודוקא לפני היין צריך לברך בתוך הסעודה אבל לאחריו אין צריך לברך שנפטר בברכת המזון.
וכל שאר משקי' הבאים בתוך הסעודה אין טעונין ברכה לפניהם ולא לאחריהם דחשיבי כבאים מחמת הסעודה לפי שאין אדם רגיל לאכול בלא שתייה וגם היין לא היה צריך לברך עליו אלא מתוך שהוא חשוב וקובע ברכ' לעצמו צריך לברך לפניו. ובה"ג כת' שיש לברך על המים שבתוך הסעודה. והרא"ש הסכים לסברא ראשונה.
ואם אמ' הב לן ונבריך איתסר ליה למשתי י"מ עד שיברך לפניו וי"מ עד שיברך ברכת המזון. וכת' הרא"ש דלא נהירא דהסח הדעת אינו מזקיק ברכה אחרונה על משאכל או שתה אלא איתסר ליה למשתי עד שיברך עליו תחלה שכיון שאמר הב לן ונבריך הסיח דעתו מלאכול ומלשתות ואין הברכה שבירך תחלה פוטרת מה שרוצה לאכול ולשתות עוד ולכך צריך לברך עליו. ומי שסומך על שלחן אחרים אפי' אמר הב לן ונבריך אינו הסח הדעת עד שיאמ' בעל הבית. ואם גמר סעודתו ונטל ידיו מים אחרונים הוי הסח הדעת כמו הב לן ונבריך.
ויין שבתוך המזון כל אחד ואחד מברך לעצמו לפי שאין בית הבליעה פנוי. ומפרש בירוש' לפי שאינן יכולין לענות אמן דאין משיחין בסעודה שמא יקדים קנה לוושט ואתי לידי סכנה. א"ר מנא הדא אמרה הדין דעטיש גו מיכלא אסיר למימ' ליה אסו בגין סכנתא. ואפי' אם שומע כעונה ויוצא בלא עניי' אמן חיישי' שמא יענה אמן ויבא לידי סכנה. ויש סמך להא דאמרינן אין משיחין בסעודה ממה שכתו' והוא עומד עליהם תחת העץ ויאכלו וכתיב בתריה ויאמרו אליו איה שרה אשתך לרמוז שלאחר שאכלו דברו.
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |