אילת השחר/בבא בתרא/קמח/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־23:33, 29 באוגוסט 2020 מאת אילת השחר (שיחה | תרומות) (לשם הוספת רווח בין מקטעים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבנו גרשום
רשב"ם
תוספות
רמב"ן
רשב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
רש"ש
אילת השחר

שינון הדף בר"ת


אילת השחר TriangleArrow-Left.png בבא בתרא TriangleArrow-Left.png קמח TriangleArrow-Left.png א

דף קמ"ח ע"א

שכי"מ שאמר תנו הלואתי לפלוני הלואתו לפלוני. ואע"ג דליתא בבריא. יש לעי' לפי מה שהביאו התוס' הגירסא בהא דרב פפא הוי מסיק בי חוזאה, דלפי"ז שמעינן דחוב הוא דבר שאפשר להקנותו אלא שלא כל מעשה קנין מהני בשבילו, וא"כ מי דמי הא דבר שאין בו ממש כגון יידור פלוני בבית זה, וכן פירות דקל דזה דבר שאינו יכול להיות נקנה, ומנ"ל דאקנו בשכי"מ שיהני בזה הא אין הדבר שייך להקנות כלל משא"כ הלואה דזה דבר ששייך להיות נקנה, ועי' בחי' הגר"ח הלוי (הל' מכירה) דהוכיח ג"כ דהלואה אפי' בלי שטר הוא דבר ששייך להקנות, וא"כ מאי קמדמי לה.

ואפשר לומר בפירות דקל נהי דכעת הוי דבר שאינו נקנה אבל כשיבוא לעולם הא הוא דבר הנקנה, וכל החסרון הוא רק שמעשה הקנין הקודם לא הועיל לן, ושפיר מקשי מהא דלא מהני פירות דקל והלואתו לפלוני מהני, ומ"מ צע"ק, ואפשר דזהו סברת דברי רב פפא הואיל ויורש יורשה, הרי דעצם הדבר שייך להקנות.

ויש לעי' קצת במש"כ התוס' דגם פירות דקל אינו יורש, דלכאורה אם היו להמוריש פירות דקל היה אפשר לירש את זה, אלא שלא יצוייר שיהיה לו פירות דקל גרידא בלא הדקל, דהנה משמע דיורש דבשלב"ל, דיש לעיין בזכות שיש לאב במעש"י הבת אם יש לו בעצם הבת מעש"י, או דהוי כזכות בעלמא, דהא גם בנערה זוכה אף שאינו יכול למוכרה, ואפי' קטנה אם רוצה למוכרה רק למעשה ידיה אינו יכול אלא עם דיני אמה עברי', וא"כ נהי דהוי שלו אבל אינו יכול להוריש דהוי דבשלב"ל כפירות דקל, וא"כ למה לי קרא והתנחלתם אותם לבניכם כו' תיפו"ל דהוי דבר שלב"ל, ודוחק לומר דאתיא כר"מ.

כן יש לעי' בהא דדנו אם אדם מוריש קנס לבניו, עי' תוס' כתובות (דף ל"ח ע"ב) ותוס' ב"ק {{ממ|[[תוספות/בבא קמא/#|דף ע"ב) והא הוי דבשלב"ל, וכן עי' בתוס' קידושין (דף ט"ו ע"ב) דהק' למה לי קרא דהתנחלתם תיפו"ל דאמה גופה אינו מוריש, ולא הק' מחמת דהוי דבשלב"ל, ודוחק לומר דרצו להקשות אפי' לר"מ, כן יש לעי' לפי מש"כ התוס' לעיל (ע"ז ד"ה קני) דא"א להקדיש חוב דהוי דשלב"ל ואיך יורש חוב מה"ת, לכן נראה שכונת התוס' דתירוץ הגמ' בהלואה דמצינו ירושה, שפיר תיקנו דין מתנת שכי"מ ע"ז, משא"כ פירות דקל דלא יצוייר ירושה בזה גרידא, דלא תיקנו ע"ז כיון דאין כזה דבר בירושה, אע"פ שזה רק משום שלא יצוייר דין ירושה ע"ז, ועי' ברשב"א שכ' על דברי רב פפא דהואיל ויורש יורשה משא"כ בדירה ואכילת פירות דלא משכחת לה ביורש אלא ע"י גופן של בית ודקל, והיינו כנ"ל דכיון דלא יצוייר כבר לא תיקנו בשכי"מ כה"ג.


רשב"ם ד"ה במעמד שלשתן קנה. דקי"ל בהזהב דאין מטבע נקנה בחליפין אפ"ה אם נתנו במתנת שכי"מ קנה מהאי טעמא דהלואתי לפלוני. ברש"ש העיר תיפו"ל משום דקונה במשיכה, ונראה לומר בסברת רשב"ם דמתנת שכי"מ דהוי מעשה קנין בלי שנמצא ביד הזוכה לכך בעי נמי שיהיה איתא בבריא כה"ג דאינו ביד הזוכה רק ע"י קנין, וע"ז כתב דמהני מאותו טעם דהלואתו לפלוני, ואין להקשות א"כ כשיש להשכי"מ המטבעות בידו דלא שייך להקנות ע"י מעמד ג' איך מהני מתנת שכי"מ ע"ז, ודוחק לומר משום דיכול ליתנם לאחר ואח"כ להקנות במעמד ג', אלא נראה דעיקר מאי דלא מהני אם על הדבר לא שייך לעשות קנינים כגון הלואה ולכך בעי דאיתא בבריא לעשות בו קנין, וה"נ מטבע דשייך לעשות במטבע קנין מעמד ג', אבל לא איכפת לן מה דיש אופנים שלא יהיה שייך לעשות הקנין ההוא, דמ"מ המטבע הוא דבר ששייך לעשות בו קנין ולכך יועיל גם גבי שכי"מ.


תוד"ה שכי"מ. דהא דירת בית כמו"כ יכול להקנות ע"י הבית ופירות דקל ע"י הדקל. ולכאורה הא גם בכה"ג אינו מקנה את הדירה או הפירות אלא את הבית והדקל וממילא הדירה והפירות שלו הם, אבל להקנות הפירות והדירה אין שום אפשרות, וע"כ חזינן בכוונת התוס' דמאי דאמרינן דאיתא בבריא להקנות אינו ע"י שעושה בזה הקנאה, אלא דאיתא בבריא מקרי מה שיכול לעשות שיהיה שייך למקבל, וע"ז כתבו דגם בפירות ודירה הרי יכול לעשות שיהיה של המקבל ע"י שיתן לו הבית והדקל, ומ"מ כיון שאינו יכול לעשות זה בלי שיקנה לו עוד דבר לא מקרי איתא בבריא, ונראה דלפי מש"כ התוס' דמה דרב פפא משני הואיל ויורש יורשה, אין הביאור דלכך מקרי איתיה בבריא, אלא דמזה חזינן דיש לו כח לזה והוי ברשותו וממילא כבר יוכל ליתן מתנת שכי"מ, וא"כ הוי מצי למימר נמי דיכול להקנות ע"י אגב או אודיתא, דאע"ג דצריך ליתן לו עוד דבר כדי להקנותו, ומ"מ הא חזינן דהוי ברשותו וכולם הם מטעם אחד שהוי ברשותו כמו ביורש יורשה.

ומהתוס' יש להביא ראיה למה שנסתפקנו לעיל (דף קל"א) אם בדבר שלא בא לעולם אין לו בעלות כלל לענין להקנות, דלפי מה שביארו דיורש יורשה היינו שיש לו כח וזה ברשותו, ולפי זה צריך לומר בפירות דקל דאין לו כח בפירות ולכן לא מהני גם מתנת שכי"מ.


תוד"ה שכי"מ (הב'). ומה שרגילין לכתוב הרשאה גבי מלוה פי' לעיל בפ' המוכר את הספינה. אין לתמוה דלפי שיטתם שכתבו בתוס' הקודם דאפשר להקנות אג"ק מלוה, א"כ ל"ד למש"כ לעיל בפ' הספינה דהוי תקנה רק לענין הרשאה, דכ"ז היינו לאלה דגרסי ר"פ מסיק, אבל לאלה דלא גרסי ודאי אין דינו שיועיל קנין אגב על מלוה, ושוב יקשה איך אנו כותבין אמלוה הרשאה, וצ"ל כמש"כ בפ' הספינה דהיה תקנה לענין הרשאה, אלא דלפי"ז צע"ק כיון דירדו להסברא דיש תקנ"ח בהרשאה, למה כתבו דלמאן דגרסי מסיק איכא ראיה דאפשר להקנות מלוה אג"ק, אולי אין יכולין ורק בהרשאה יכולים להקנות אג"ק.


< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי אילת השחר מונגשים לציבור במסגרת 'אוצר הספרים היהודי השיתופי' לשימוש אישי לעילוי נשמתו הטהורה של רבנו אהרן יהודה ליב ב"ר נח צבי. הזכויות שמורות לבני רבנו יבלחט"א