נשמת אדם/א/כט

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־17:28, 13 ביולי 2020 מאת מושך בשבט (שיחה | תרומות) (←‏top: א. החלפת תגי <br> באנטרים (במידה וקיימים). ב. שינוי סדר התבנית "ניווט כללי עליון" ו"הועלה אוטומטית". פעולה זו בוצעה באמצעות בוט.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

נשמת אדם TriangleArrow-Left.png א TriangleArrow-Left.png כט

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


לפי מה שכתבתי כלל ה' בנ"א סי' ד' דהא דאמרינן ג"ר וג"א נחשבים כאחד הוא דוקא בטעה בסוף הברכה משא"כ באמצע ברכה לא הוי בה דין חזרה כלל ע"ש בשם ריטב"א. ולפ"ז צ"ע בש"ץ שנשתתק או שנתעלף באמצע ברכה של ג"ר או ג' אחרונות היכן מתחיל זה שעומד. שהרי נשתתק דומה לטעות כדאיתא בהדיא בב"י סי' נ"ט בטעי אישתיק באופנים ע"ש. וא"כ היה נראה דאם טעה באמצע ברכה של ג"ר או ג"א א"צ לחזור לאבות או לעבודה אלא לתחלת אותה ברכה. כגון שנשתתק בגבורות יתחיל מאתה גבור. ולפ"ז היה נראה שאם כבר סיים מחיה מתים ועוסק בפיוטים בין ברכה לברכה א"צ לחזור כלל. דבשלמא אם אמר טעות באמצע הברכה כגון שאמר משיב הרוח וכיוצא בו שפיר אמרינן כיון שכבר סיים הברכה וכיון שאמרה שלא כדין צריך לחזור לראש התפלה דנחשבים כאחד. משא"כ בנתעלף שאמר הברכה כהוגן אלא שבאם שאירע כן באמצע לא אפשר שיאמר השני רק חצי ברכה ולכך צריך להתחיל מחחלה. משא"כ כשסיים הברכה ליתא חילוק זה. אלא דבש"ע בסי' קנ"ו כתב דאם טועה בג"ר וג"א מתחיל בראש ג"ר וג"א. ושם מיירי ג"כ כעין נשתתק שהרי כ' שא"י לחזור למקומו. כ"מ מהר"ם שכ' ונבהל וע"כ צ"ל דכיון דנחשבים כאחד צריך שיאמרנה דוקא אדם א' ולפ"ז בין שנתעלף באמצע או בין ברכה לברכה בג"ר מתחיל בראש ובג"א מתחיל רצה. אך צ"ע שהרי כתב הגמ"יי בפרק ט"ו מהל"ת והביאו הב"י בסי' קכ"ו וכ"כ בש"ע סי' קכ"ח סעיף כ' שהמקרא יאמר שים שלום. הרי להדיא דא"צ להתחיל רצה. וצ"ל דשאני התם דמיירי שהמקרא כוון לתפלת הש"ץ מתחלה ועד סוף כדאיתא שם בש"ע. והכא מיירי במי שלא כוון לכך. ולכן צריך להתחיל בראש ג"ר וג"א. ולפ"ז צ"ע על הב"י בסי' קכ"ו שכתב דלהגמ"יי הא דאמרינן דבאמצעיות חוזר לתחלת אותה ברכה הוא דוקא בכוון לתפלת הש"ץ דאל"כ אפילו באמצעיות חוזר לראש וז"א דדוקא בג"א ס"ל להגמ"יי ובזה ע"כ כ"ע מודים דאיך יאמר זה שים שלום לבד שהוא חצי ברכה כיון שנחשבות כא'. משא"כ באמצעיו' שכל א' ברכה בפ"ע. ולכן אפי' לא כוון לכך מותר להתחיל מתחילת אותה ברכה:


< הקודם ·
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.