מגיני שלמה/ביצה/יג/ב: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(גרסה ראשונית)
 
(תיקון)
 
שורה 1: שורה 1:
<noinclude>{{ניווט כללי עליון}}</noinclude>
<noinclude>{{ניווט כללי עליון}}</noinclude>
{{מרכז|'''דף י"ג ע"א'''}}
{{מרכז|'''דף י"ג ע"ב'''}}


ד"ה היא ה"א פי' רש"י ומה מצינו עד משמע לפי' דלראפי' אכילת קבע וכו'. ותימא דהלשון לא משמע כן. ולעד"נ דגם לפירושם יש לדקדק קושיא זו דמאי משמע לשיטתו דמתני' ר"י בהיא מ"מ תקשי דגם לר"י משכחת לה כגון שהכניס שבלים לעשות מהן עיסה דהכנסתן לאו גרנן היא ואח"כ בי"ט רצה לאכול מהן קבע א"כ חייב בתרומה בי"ט כדקי"ל בכל דבר שלא נגמר מלאכתו דלא שרי אלא לאכול ממנו עראי אבל קבע אסור עד שיעשר כמבואר במקומות אין מספר ולקמן ס"פ המביא גם בשמעתין מוכח דלא שרי ברישא אלא לאכול עראי וכן פירשריש פרק כל הצלמים. ולעיש לדקדק על התו' איך חשבו כזאת על רש"י שר"י פוטר אפי' בקבע ומי גרע מה שהכניס למללן מאלו נשארו בשבלים אפילו בשדה דאסור לאכול מהן קבע כמ"ש רש"י בהדי' פרק כל הצלמים אם לא שנאמר דס"ל דמלילה מקרי הכל עראי אפילו קבע שלהם דוגמת אכילת בהמה שכתב רש"י שם דמקרי הכל עראי א"כ לא הקשו כלום על רש"י. וצ"ל דלדעת רש"י לפי סברא זו סדאפילו בשדה גזרו טפי על קבע שמא יבא לגורן אח"כ אבל מלילה ס"ל לריב"י דלא הוי גורן ואין לאסור בו אפילו קבע. ואלמה הקשה המקשן דנמלך עליהן למללן דמשמע דנתחרט מלעשות עיסה משבלים ההם רק נמלך למללן תיפוק ליה אפילו לא נמלך מלעשות עיסה רק נשאר בדעתו הראשון אלא שאוכל מהן קבע חייב בתרומה ואם כן זכאי בהרמתה דבי"ט כי אוכל מהן קבע בא להן החיוב:
ד"ה ואם קלף פירש"י ואם קלף מתוך השבלים ותימא היכי מקלפא ליה וכו'. ולענ"ד דכבר נשמר רש"י ז"ל מזה שכתב לעיל דף י"ב מלילות של חטין שמוללן בידיו כשהן רכים וא"כ לא קשי' מידי דמלילות רכים הן קודם שיתיבשו כמ"ש רשבפי' החומש אמלת קלי שהוא קמח עשוי מכרמל רך שמיבשין אותו בתנור ואז אין דרכן לדושן ולא למרחן כ"א למללן בידים וזהו גרנן למעשר לר' כדאיתא לעיל אבל אחכשנתיבש הטיב כראוי אז אין דרכן במליל' כבדישה ומרוח ואכשמללן לא הוי מפרק שהוא תולדה דדש כיון שאין דרכו בכך. ואעפשאיני כדאי. מ"מ נלעלהקשות על פי' התו' שפירשו דמיירי שכבר נתלשו מע"ש מן השבלים וא"כ לענין מעשר כיון שכבר נתלשו נתחייבו במעשר שהרי אחר דישה חל חיוב מעשר ואיך מותר לאכול א' א' שהרי אף אכילת עראי אסור לאחר חיוב. וא"ת דמיירי שלא נתמרחו עדיין דגם מירוח צריך אחר דישה כדקתני סיפא מנפח כו' דזהו המרוח א"כ אם קלף לתוך ידו למה חייב. ממ"נ אם מה שנתן לתוך ידו זהו מרוח כגון שלקטן א' א' דבמה שנתן בידו אין בו מוץ שהרי לקטן מתוך המוץ למה ליה הקליפה כלל והלתנא למתני הכל בלא קליפה דשעורים שדשן מלקט א' א' ואוכל ואם נתן לתוך ידו חייב ואם הנתינה לא הוי כמרוח שנתנן בידו עם המוץ וכדמשמע בסיפא דקתני ואם נפח ונתן כו' משמע דבעי נפוח עם הנתינה ואע"ג דסיפא מיירי שמולל עתה מן השבולת אפשר דגם בנתלשו כבר מ"מ בלא מוץ כשנותן בידו אמה מהני הקליפה:


ודוחק בעיני לומר דהאי ונמלך פירושו שנמלך קצת ולאכול מהן קבע והשאר נשאר בדעתו הראשון דאין זכר לאכילת קבע בשמעתין גם לשון ונמלך עליהם על כל השבלים שהכניס משמע. ולעננראה עוד דלענין קבע אפילו לא נמלך אלא היה בדעתו אתמול לאכול ממנו קבע בי"ט מ"מ אין מחויב לתרום מאתמול עד שיאכל כיון שהשבלים אין להם חיוב השתא עד שעת אכילה וכל זמן שאינן אוכל אין עליהם תורת תרומה כלל ומה לנו בדעתו ואולי ימלך ולא יאכל. וגדולה מזאת כתבו התו' לעיל דף ט' גבי חלה אע"ג דגלגלה מעי"ט אלא שלא גמר העיסה אעפ"י שהיה יכול להפריש מאתמול מ"מ כיון שאין רגילות להפריש עד אחר הגמר שרי להפריש בי"ט אע"ג דהפרשת חלה הוה בכלל הגבהת תרומה עכ"ל. א"כ אם משום רגילות אעפ"י שיש חיוב על העיסה אינו מחויב להפריש מאתמול. עאכ"ו בשבלים שאין עליהן חיוב כלל ופשיטא שאין מפרישין עד האכילה שהוא כשמולל לאוכלן וכן מוכח בפי' בכאן בתו' שכתבו דלרבבא להן החיוב בי"ט כשמללן א"כ ס"ל דכשאכלן במלילה חייב בתרומה אלא שאין הכנסתן גרנן לחייבן מיד וא"כ למה זכאי בהרמתן והלא היה בדעתו מעי"ט לאכלן במלילה שהרי הכניסן לכך וא"כ לחייב אלא ש"מ דכל כה"ג פטור עד זמן עשייתן א"כ כ"ש היכא דהכניסן בתחילה לעיסה וא"כ תקשי למה פריך מנמלך למללן הלמפרך מקבע כמ"ש אלא מאי אית לך למימר דאה"נ אלא דעדיפ' מינה פריך דמשכחת לה לרדטבלי לגמרי אפי' לאכילת עראי א"כ לשיטת רש"י נמי נימא הכי דודאי לר"י בקבע חייב ומשכחת לה דזכאי בקבע אלא דהמקשן פריך דאפילו בעראי משכחת לה והתרצן לא סליק אדעתיה:
ולע"ד לא ידעתי שום טעם דלמה תהא הקליפה כמרוח כיון שמעורב המוץ בידו. ואם היו התו' מפרשי' כפי' רש"י מטעם קבע אפשר שהטעם דהקליפה עושה שהם ראויין לאכילה יותר וה"ל קבע אלא שהתי' אין מפרשי' כן כמ"ש אח"כ. ואפשר דתנא אורחא דמלתא נקט דאין דרך לאוכלם בלא קליפה ולעולם הנתינה הוי כמרוח כגון דלקטן מתוך המוץ ונתן בידו ובזה אין מוץ כלל. ונלע"ד דזה דחקו לרששהרי גם רשהזכיר דמיירי דלא נתמרחו עדיין וא"כ למה ליה לרש"י שקלפו מתוך שבלת ולא פירש כפשוטו דקלפו מקליפתן החיצונה ולא נתמרח אלא ש"מ דאין הקליפה מעלה ולא מורדת ממ"נ אם נתמרח א"צ קליפה ואם לא מהני הקליפה גם סדאין הקליפה עושה קבע דלא כמ"ש אבל לפירש"י א"ש דהמקלף פירוש מתוך השבולת דליכא לא דישה ולא מרוח וא"כ כיון דבהכי מיירי עא"א לפרש דהוי הטעם משום גמר מלאכה דפשיטא דכיון דמקלפו מתוך השבולת בעי נפוח תחילה דהוי כמרוח אבל בלא נפוח א"א בלא מוץ כדקתני סיפא ואם נפח כו' ולכן פירש משום קבע:


ואע"ג דיש לחלק דלשיטת התו' היה המקשן צריך להקשות ממהכניס לעשות עיסה א"כ ניחא ליה למפרך מהאי מלתא אפילו בעראי אבל לשיטת רש"י היה יכול להקשות מהכניס למללן ולא היה צריך להאריך למפרך מהכניס לעיסה מנ"ל דגם לשיטת התו' הוא מאריך בקושיא זו יותר. דהא ע"כ צ"ל הא דקאמר נמלך למללן פירושו שהוציאן מן הבית וחזר והכניסן למללן דאלתקשיא לי הא ק"ל פ' הפועלים דאין הטבל מתחייב במעשר עד שיראה פני הבית או פני החצר ואמרינן בברכות ריש פרק אין עומדין ובע"ז פרק כל הצלמים מערים אדם על תבואתו ומכניסה במוץ שתהא בהמתו אוכלת ופטורה מן המעשר ופי' רש"י וכן התו' דצריך לראות פני הבית בדגן לא בשבלים והוכיחו מהכא דקתני רישא הכניס שבלים אוכל מהן עראי. ואע"ג דהתם אמעשר קאי והכא אתרומם מאיך אוכל עראי שהרי התרומה לעולם קודמת למעשר ואי ס"ד דנתחייב במעשר הרי הכא ע"כ לא עישר שהרי לא תרם עדיין. וא"כ פשיטא שלא עישר. ודוחק לאוקמא שעבר בלאו דמלאתך ודמעך לא תאחר ועישר כבר הלכך מייתי התו' שפיר ראיי' מהאי ברייתא, והקרוב בעיני שגם תרומה לא מחייב אלא בראית פני הבית או אפשר שהתוספות מפרשים ברייתא זו אמעשר. ואעדבשמעתין אתרומה קאי מלענין דישה ומרוח תרומה ומעשר. אחמצאתי לקמן עמוד ב' דמה ראית דמשמע בפי' דגם בתרומה בעינן ראי' פני הבית:
ומה שהקשו דלקמן קאמר הטעם משום ג"מ נלע"ד דלשיט' רש"י אין הכוונה דהא דתנן ברישא הוי משום גדודאי ברישא הוי משום קבע כמ"ש אלא ה"פ דודאי גם בריש' הוי ג"מ לענין מעשר דהא דאמרינן הטעם משום קבע היינו משום מרוח אבל אי איכא מרוח ע"כ הוי ג"מ הנתינה לתוך ידו דהא בסיפא הוי הנתינה לתוך חיקו ג"מ דאי לאו ג"מ פשיטא דאין המירוח מיחייב במעשר בלא גורן ואההנתינה לתוך ידו דנתינה לתוך ידו הוי כנתינה לתוך חיקו דסלר' אבא בר ממל דהא דקתני ברישא ידו ובסיפא חיקו היינו משום דדרך הוא דבקליפה נותן לתוך ידו ובנפיחה בחיקו כיון דמנפח בשתי ידיו כדאמרינן לקמן דמשני ומנפח בידו אחת וכו' מכלל דדרך ניפוח הוא בשתי ידים. וא"כ פריך כיון דהוה ג"מ לענין מעשר אם היה מרוח. א"כ לענין שבת דמחייב אמלאכה ולא בעינן התם מרוח והוי כמרוח לענין מעשר ליחייב. ועי"ל אפילו את"ל דנתינה בידו לא הוי ג"מ מ"מ הא דביתהו דרב מקלפא כסי כסי דזה הוי פשיטא יותר מנתינה בחיק והוי ג"מ לענין מעשר אם היה מרוח:
 
וכתב עוד רש"י דאפילו מרחו אח"כ בתוך הבית פטור דפני הבית חייב ולא תוך הבית וא"כ למה לו להאריך לפרוך בפשיטות דאפילו אם נשאר שם ואכל מהן קבע חייב:
 
ואין לתרץ קושיא הנדי"ט קובע למעשר כמו שבת דאמרינן לקמן פרק המביא דקובעת אפילו בדבר שלא נגמרה מלאכתו ואפילו בלא ראיי' פני הבית כדאיתא התם. זה אינו דא"כ אפי' בלא נמלך נמי:
 
גם אין לתרץ איפכא דסוגיא דכאן כר"י דלקמן דאמר אין שבת קובעת אלא בדבר שנגמרה מלאכתו וא"כ כי נמלך למללן זהו גמר מלאכתו ואז י"ט קובעו. דזה אינו דהא נמלך למללן לר"י לא הוי גמר דמי עדיף שבת מראית פני הבית גופה דלר"י אם הכניסן למללן לא הוי גורן ולא מקרי נגמר מלאכתו ופשיטא דשבת לא עדיפא כיון דגם שבת לא קבעה אלא בנגמר מלאכתו וכדמדמי להו ר"י לקמן בפי' דקאמר אחד שבת ואחד חצר אין קובעים וכו' ועוד מאי פריך דלמא רבא כר"נ סוכדמשמע קצת לקמן דבעי מיניה רבא מר"נ ופשט ליה ר"נ דקובעת אפילו בדבר שלא נגמר מלאכתו. ולכאורה משמע דקבלה מיניה. אלא ש"מ דאין לדמות י"ט לשבת. דשאני שבת דכתיב בסעודתה וקראת לשבת עונג כדאי' התם:
 
ומה שהקשו עוד דלר' נמי היכן מצינו שזכאי בהרמתה דהא נתחייבו מאתמול מעי"ט. לא ידעתי דמאן לימא לן דלא מיירי דהכניסן בי"ט כיון דשרי למוללן בי"ט א"כ נוכל שפיר למימר שנמלך בי"ט להכניס שבלים למלול לצורך י"ט ומה איסור יש בהכנסה כיון דאתמול לא היה בדעתו לאכול מהן בי"ט ומשום מוקצה לא הוי דב"ה היה חזי לבהמה דכיון שלא ראה פ"ה שרי לבהמתו וגם לאדם חזי לאכול עראי ואפי' היה בדעתו לאכול מהן בי"ט מ"מ פטור לתרום מאתמול עד שעת עשי' כמ"ש לעיל:
 
ואדרבה לענ"ד יש לדקדק והא לד"ה משכחת לה שזכאי בהרמתה כגון שדש תבואה מעי"ט ומרחן מעי"ט והכל בשדה ובי"ט נמלך עליהן להכניסן לאכול מהן דחל החיוב עליהם בי"ט דהא אתמול לא ראו פני הבית. וצ"ל דכה"ג לא התירו כיון שירד עליהם תורת חיוב תרומה אלא שהיו חסרים ראית פני הבית ה"ל להכניסן מאתמול. משא"כ אם לא ירד להם תורת תרומה כלל כ"א בי"ט שרי:


<noinclude>{{דיקטה}}
<noinclude>{{דיקטה}}
{{ניווט כללי תחתון}}</noinclude>
{{ניווט כללי תחתון}}</noinclude>

גרסה אחרונה מ־01:10, 21 במרץ 2023

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
רשב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
מהר"ם שיף
פני יהושע
רש"ש

שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


מגיני שלמה TriangleArrow-Left.png ביצה TriangleArrow-Left.png יג TriangleArrow-Left.png ב

דף י"ג ע"ב

ד"ה ואם קלף פירש"י ואם קלף מתוך השבלים ותימא היכי מקלפא ליה וכו'. ולענ"ד דכבר נשמר רש"י ז"ל מזה שכתב לעיל דף י"ב מלילות של חטין שמוללן בידיו כשהן רכים וא"כ לא קשי' מידי דמלילות רכים הן קודם שיתיבשו כמ"ש רש"י בפי' החומש אמלת קלי שהוא קמח עשוי מכרמל רך שמיבשין אותו בתנור ואז אין דרכן לדושן ולא למרחן כ"א למללן בידים וזהו גרנן למעשר לר' כדאיתא לעיל אבל אח"כ כשנתיבש הטיב כראוי אז אין דרכן במליל' כ"א בדישה ומרוח וא"כ כשמללן לא הוי מפרק שהוא תולדה דדש כיון שאין דרכו בכך. ואעפ"י שאיני כדאי. מ"מ נלע"ד להקשות על פי' התו' שפירשו דמיירי שכבר נתלשו מע"ש מן השבלים וא"כ לענין מעשר כיון שכבר נתלשו נתחייבו במעשר שהרי אחר דישה חל חיוב מעשר ואיך מותר לאכול א' א' שהרי אף אכילת עראי אסור לאחר חיוב. וא"ת דמיירי שלא נתמרחו עדיין דגם מירוח צריך אחר דישה כדקתני סיפא מנפח כו' דזהו המרוח א"כ אם קלף לתוך ידו למה חייב. ממ"נ אם מה שנתן לתוך ידו זהו מרוח כגון שלקטן א' א' דבמה שנתן בידו אין בו מוץ שהרי לקטן מתוך המוץ למה ליה הקליפה כלל וה"ל לתנא למתני הכל בלא קליפה דשעורים שדשן מלקט א' א' ואוכל ואם נתן לתוך ידו חייב ואם הנתינה לא הוי כמרוח שנתנן בידו עם המוץ וכדמשמע בסיפא דקתני ואם נפח ונתן כו' משמע דבעי נפוח עם הנתינה ואע"ג דסיפא מיירי שמולל עתה מן השבולת אפשר דגם בנתלשו כבר מ"מ בלא מוץ כשנותן בידו א"כ מה מהני הקליפה:

ולע"ד לא ידעתי שום טעם דלמה תהא הקליפה כמרוח כיון שמעורב המוץ בידו. ואם היו התו' מפרשי' כפי' רש"י מטעם קבע אפשר שהטעם דהקליפה עושה שהם ראויין לאכילה יותר וה"ל קבע אלא שהתי' אין מפרשי' כן כמ"ש אח"כ. ואפשר דתנא אורחא דמלתא נקט דאין דרך לאוכלם בלא קליפה ולעולם הנתינה הוי כמרוח כגון דלקטן מתוך המוץ ונתן בידו ובזה אין מוץ כלל. ונלע"ד דזה דחקו לרש"י שהרי גם רש"י הזכיר דמיירי דלא נתמרחו עדיין וא"כ למה ליה לרש"י שקלפו מתוך שבלת ולא פירש כפשוטו דקלפו מקליפתן החיצונה ולא נתמרח אלא ש"מ דאין הקליפה מעלה ולא מורדת ממ"נ אם נתמרח א"צ קליפה ואם לא מהני הקליפה גם ס"ל דאין הקליפה עושה קבע דלא כמ"ש אבל לפירש"י א"ש דהמקלף פירוש מתוך השבולת דליכא לא דישה ולא מרוח וא"כ כיון דבהכי מיירי ע"כ א"א לפרש דהוי הטעם משום גמר מלאכה דפשיטא דכיון דמקלפו מתוך השבולת בעי נפוח תחילה דהוי כמרוח אבל בלא נפוח א"א בלא מוץ כדקתני סיפא ואם נפח כו' ולכן פירש משום קבע:

ומה שהקשו דלקמן קאמר הטעם משום ג"מ נלע"ד דלשיט' רש"י אין הכוונה דהא דתנן ברישא הוי משום ג"מ דודאי ברישא הוי משום קבע כמ"ש אלא ה"פ דודאי גם בריש' הוי ג"מ לענין מעשר דהא דאמרינן הטעם משום קבע היינו משום מרוח אבל אי איכא מרוח ע"כ הוי ג"מ הנתינה לתוך ידו דהא בסיפא הוי הנתינה לתוך חיקו ג"מ דאי לאו ג"מ פשיטא דאין המירוח מיחייב במעשר בלא גורן וא"כ ה"ה הנתינה לתוך ידו דנתינה לתוך ידו הוי כנתינה לתוך חיקו דס"ל לר' אבא בר ממל דהא דקתני ברישא ידו ובסיפא חיקו היינו משום דדרך הוא דבקליפה נותן לתוך ידו ובנפיחה בחיקו כיון דמנפח בשתי ידיו כדאמרינן לקמן דמשני ומנפח בידו אחת וכו' מכלל דדרך ניפוח הוא בשתי ידים. וא"כ פריך כיון דהוה ג"מ לענין מעשר אם היה מרוח. א"כ לענין שבת דמחייב אמלאכה ולא בעינן התם מרוח והוי כמרוח לענין מעשר ליחייב. ועי"ל אפילו את"ל דנתינה בידו לא הוי ג"מ מ"מ הא דביתהו דרב מקלפא כסי כסי דזה הוי פשיטא יותר מנתינה בחיק והוי ג"מ לענין מעשר אם היה מרוח:

Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

מעבר לתחילת הדף