אבודרהם/ברכות הריח: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (←‏top: סדר בשורות, תגים, רווחים, תבניות וכו' (בוט))
 
שורה 31: שורה 31:
{{שולי הגליון}}
{{שולי הגליון}}
[[קטגוריה:אבודרהם]]
[[קטגוריה:אבודרהם]]
[[קטגוריה:ברכות הנהנין]]

גרסה אחרונה מ־10:40, 6 באוקטובר 2021

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אבודרהם TriangleArrow-Left.png ברכות הריח

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


השער השביעי
ברכות הריח


השער השביעי לבאר הברכות שמברכין על הריח

רז"ל נכללו ברכות הריח עם ברכות הנהנין לפי שהנפש נהנית בריח הטוב כמו שנהנה החיך במאכלים הטובים כדאמרי' בפר' כיצד מברכין אמ' מר זוטרא בר טוביה אמר רב מנין שמברכין על הריח הטוב שנא' כל הנשמה תהלל יה אי זהו דבר שהנשמה נהנית ממנו ואין הגוף נהנה ממנו הוי אומ' זה הריח.

המריח ריח טוב אם היה זה שיש לו הריח עץ או מן העץ מברך עליו בורא עצי בשמים. ואם היה עשב או מן העשב מברך עליו בורא עשבי בשמים. ואמרי' בירוש' כל שתמרתו נשארת משנה לשנה מברך עליו בורא עצי בשמים וכל שתמרתו מתיבשת וכלה בימות החורף מברך עליו בור' עשבי בשמים. ואם אינו לא מן העץ ולא מן האדמה כגון הבושם הנקרא בערבי ענבר וכגון המסק והזבידא שהם ממין חיה מברך עליהם ב"מ בשמים. ואמרו חכמי המחקר כי האלענבר הוא מתהוה בקצת עינות ממעיני הים ושהאומר כי הוא מתהוה מן הטל היורד בים או הוא רעי של דג רחוק הוא. והמוסק אמרו בו כי הוא מתהוה בצואר חיה צורתה כצורת הצבי אלא שיש לה מתלעות לבנות מלופפות כקרנים ויש לה כמו כיס בצוארה ומתקבץ שם תחלה כעין דם ואחר כך חוזר ונעשה מוסק. והזבידה אומרים כי היא זיעת חיה כמו חתול שגורדין אותה מתוך הביצים שלה. ואנשים רבים העידו לי שראו זה החתול בארץ הזאת. ואם היה פרי הראוי לאכילה כגון אתרוג ותפוח מברך עליו שנתן ריח טוב בפירות.

ופירשו התוספות דוקא שלקחם כדי להריח בהם או לאכילה ולהריח בהם אבל אם לקחם לאכילה והריח בהם כיון שלא נתכוון להריח בהם אינו מברך כלום. והכי מסיק בברכות בפ' אלו דברי' דכל מידי דלאו לריחא עבידי לא מברכי' עליה.

כת' ה"ר מאיר מרוטנבורק על האגוז שקורין לו מושקט מברך שנתן ריח טוב בפירות כיון דפרי עץ הוא הוה ליה כמו אתרוג. וכת' עוד על ריח קנה וקנמון וכיוצא בהם מברך ב"ע בשמים. והרא"ש כת' המריח בקנה מברך שנתן ריח טוב בפרי האדמה כיון שעיקרו לאכילה הוי כמו האתרוג. על כשרתא מברך ב"ע בשמים פירוש שעיקרו שמן ומערבין בו כמה מיני בשמים שמכשירין אותו עד שקלט את הריח בשמן וורדים וכעין שמן המשחה. על ריח משחא כבישא ומשחא טחינא מברכין ב"ע בשמים פירוש כבישא וטחינא שעיקרן גם כן שמן אלא שכובשין ושולקין הבשמים בתוכו או טוחנין אותם בתוכם. וכת' הראב"ד דוק' כשהעצי' בתוכו אבל אם הוציא משם העצי' אין מברכין עליו אלא מיני בשמים ואם היו מעורבין בתוכו עצי בשמים ועשבי בשמים מברך ב"מ בשמים שברכה זו כוללת הכל. על ריח הוורד י"א שמברכין עליו שנתן ריח טוב בפירות. והרמב"ם כת' וורד ומי הוורד והלבונ' והמצטכי וכיוצא בהם ב"ע בשמים. וכת' הרא"ש וכן נראה דודאי אינם פרי שאין עיקרם לאכילה ומי הוורד כיון שיצאו מן הוורד יש לברך עליהם ב"ע בשמים דלא גרע ממשחא כישא. וי"א שמברכין על הלבונה בורא פרי בשמים שאינו עץ אלא קטף של אילן. סמלק הנקרא בער' יאסמין וחלפי הים שהיא שבלת נרד וקורין לו בערבי סונביל מברכין עליהם ב"ע בשמים. השושנה הנקראת בער' סוסאן וסיגלי הנקראים בער' בנפסג֗ מברכין עליהם בורא עשבי בשמים. נרגס של גנה ב"ע בשמים ושל שדה בורא עשבי בשמים.

על שמן אפרסמון שקורין לו בער' בלסאן מברך בור' שמן ערב שמתוך חשיבותו קבעו לו ברכה בפני עצמו.

כת' הרמב"ם ג' מיני ריח אין מברכין עליהם ואלו הן ריח טוב שאסור להריח בו וריח טוב העשוי להסיר ריח רע וריח טוב שלא נעשה להריח בעצמו של ריח זה, כיצד בשמי' של ע"ז ובשמים של ערוה מן העריות אין מברכין עליהם לפי שאסור להריח בהם, בשמים של מתים ובשמי' של בית הכסא ושמן העשוי להסיר את הזוהמ' אין מברכין עליהם לפי שנעשו להעביר ריח רע, מוגמר שמגמרין בו את הכלים ואת הבגדים אין מברכין עליו לפי שלא נעשה להריח בעצמו של מוגמר, וכן המריח בבגדי' שהם מוגמרין אינו מברך לפי שאין שם עיקר בושם אלא ריח בלא עיקר. ופי' ה"ר גרשום ב"ר שלמה היכי דמי בשמים של ערוה כגון קופה של בשמים תלויה בצוארה או שאוחזת בידה או בפיה אחד מן הבשמי' ואסור להריח באותם הבשמי' שמ' יבא לידי הרגל נשיקה או קירוב בשר כי האף קרוב לפה וגדולה מזאת אמרו אין מרפאין מגלוי עריות אפי' מהנאת דבור שאין בו ממש כדאמ' בפ' בן סורר ומורה באותות שעלתה בלבו טינא דאמרי' ימות ואל תספר עמו מאחרי הגדר ואל תעמוד לפניו ערומה ק"ו לבריא שאין בו סכנה שאסור להריח מריח עריו' ע"כ.

מברכין על המוגמר משתעלה תמרתו ברכה הראויה לאותו מוגמר. ופי' תמרתו קיטור עשנו.

הנכנס לחנותו של בשם שיש בו מיני בשמים הרבה מברך ב"מ בשמים. ישב שם כל היום כלו אינו מברך אלא פעם אחת נכנס ויצא נכנס ויצא מברך על כל פעם ופעם. וכת' ה"ר מאיר מרוטנבורק דוק' בשלא היה דעתו לחזור אבל אם היה דעתו לחזור לא שהרי לא הסיח דעתו.

הביאו לפניו שמן והדס להריח בהן אם אין ברכותיהן שוות כגון שמן אפרסמון מברך על ההדס תחל' ואח"כ מברך על השמן. ואם ברכותיה' שוות כגון משחא כבישא מברך על ההדס ופוטר את השמן כי ההדס לעולם הוא קודם. הביאו לפניו יין ושמן אוחז את היין בימינו ואת השמן בשמאלו ומברך על היין ואח"כ מברך על השמן וכל דבר שנסתפק בברכתו מברך עליו ב"מ בשמים ויצא ידי חובתו.


·
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון