שיחה:בבלי/פסחים/נב/ב: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(מדף: בית המדרש דף היומי)
 
(מדף: בית המדרש דף היומי)
 
שורה 1: שורה 1:
=== במדבר מאי ===
=== וגמירי דאין חיה שביהודה גדילה על פירות שבגליל ===
לכאורה יש לבאר ספקו בגדר דין יו"ט שני האם הוא רק משום ספיקא או שהוא כבר תקנת חכמים וממילא אף שהוא יודע בקביעא דירחא מכל מקום כבר תקנו וצריך לעשות כתקנתם. וביישוב מה שלא עושה כן לכאורה הוא מפני המחלוקת וכנוסח המפורש בגמרא אך יש ראשונים שלא גרסו כן וכן משמע ברששהוסיף הואיל ונהגו בו איסור לא אשנה לעיניהם את המנהג, וצ"ב קצת הנוסח הזה שמשמע שאין כוונתו למפני המחלוקת שאם כן היה לו לכתוב לשון זו ומשמע שהוא כעין דברים המותרים ואחרים נהגו בהן איסור, ולכאורה זהו רק בכותאי, וגם צ"ב מדוע הוצרך לכך הלא לכאורה מנהג זה יש לו שורש וטעם גדול ועיין תוס' לעיל {{ממ|[[תוספות/פסחים/נא/א|נא. ד"ה אי]]}}, ויש מקום לחלק בין מנהג שסיבתו שייכת גם אצל הבא לכאן רק שהוא לא נהג כן, משא"כ הכא שכל טעם המנהג משום ספק וזה הבא שיודע בקביעא דירחא אין לו טעם למנהג זה ובכה"ג שנא, וצל"ע. [[משתמש:ש"ס יידן|ש"ס יידן]] ([[שיחת משתמש:ש"ס יידן|שיחה]]) 10:33, 17 בינואר 2021 (IST)
הנה בפשוטו הדבר תמוה שבהמה תלך ביהודה מירושלים ועד צוער, אך לא תעבור את גבול ארצה לגליל. והיה מקום לומר שהאקלים שבגליל שונה מהאקלים שביהודה וחיה שטבעה לחיות באקלים שביהודה אינה יכולה או עכ"פ לא תלך אף כשיכלה מאכלה לחפשו במקום אחר. אלא שרש"י {{ממ|ד"ה דאין}} כתב דאין חיה שביהודה '''מתרחקת''' כל כך לצאת מיהודה לגליל כו', עכ"ל, וזה דבר תמוה על פניו מדוע תתרחק מצד אחד שביהודה לצד אחר ואילו לעבור ה"גבול" שבין יהודה לגליל לא תתרחק כל כך.
{{ש}}ונראה היה להציע שלשון הכתוב "לחיה אשר בארצך" פירושו שצריך שיהיה בשדה כדי ש'''כל''' החיה שב'''ארצך''' תוכל לאכול, וממילא כיון שארצך מוגדרת ארץ יהודה אם כן צריך שכל החיות שביהודה יהיה להם מאכל בשדה וממילא במקום שכלה ביהודה ויש רק בגליל, הן אמת שהחיה הנמצאת ביהודה וקרובה לגליל אכן יכולה "להתרחק" מיהודה לגליל בשיעור כזה, אך החיה הנמצאת בקצה הדרומי של ארץ יהודה הלא היא לא תתרחק כל כך עד לגליל וממילא לא קרינן ביה "כל זמן שחיה אוכלת מן השדה". אלא שעיקר הדבר שב"ארצך" יהיה פירושו ארץ יהודה או גליל זה גופא טעון בירור מדוע דווקא גליל ויהודה הם שיגדירו את ה"ארצך". ובשלמא לפירוש הפשוט שחיה שביהודה אינה הולכת לגליל אם כן קביעת הארצות היא בהתאם למציאות האכילה של החיות, אך כבר התבאר שפירוש זה קשה מסברא. [[משתמש:ש"ס יידן|ש"ס יידן]] ([[שיחת משתמש:ש"ס יידן|שיחה]]) 10:33, 17 בינואר 2021 (IST)


=== הכובש שלשה כבשין כו' ===
=== כל המיקל לו מגיד לו ===
דעת רבי אליעזר לכאורה מבוארת היטב שהוא חושש לבליעות אף בפירות שביעית ודעת רבן גמליאל שאינו חושש לבליעות לכאורה הוא מהטעם שאחר שנבלע חשיב כמבוער, אך דעת רבי יהושע צ"ב, ורש"י לגבי דעת רבי אליעזר הזכיר הדבר שמשוי להו כחד וממילא נחלקו אם בדבר אחד שיש בו מכל המינים כמאן אזלי, אך גוף הדבר שנעשה כדבר אחד הוא דבר שלכאורה לא מצינו כמוהו בשאר הלכות וגם כבישה לכאורה אינה מגדירה כחתיכה אחת כעיסה או תבשיל וכיו"ב וצ"ב. [[משתמש:ש"ס יידן|ש"ס יידן]] ([[שיחת משתמש:ש"ס יידן|שיחה]]) 10:33, 17 בינואר 2021 (IST)
קשה שיאמר כן על אמורא, אך מצאנו מקומות שדיברו קשות זה על זה. [[משתמש:ש"ס יידן|ש"ס יידן]] ([[שיחת משתמש:ש"ס יידן|שיחה]]) 10:33, 17 בינואר 2021 (IST)

גרסה אחרונה מ־00:45, 8 בפברואר 2021

וגמירי דאין חיה שביהודה גדילה על פירות שבגליל[עריכה]

הנה בפשוטו הדבר תמוה שבהמה תלך ביהודה מירושלים ועד צוער, אך לא תעבור את גבול ארצה לגליל. והיה מקום לומר שהאקלים שבגליל שונה מהאקלים שביהודה וחיה שטבעה לחיות באקלים שביהודה אינה יכולה או עכ"פ לא תלך אף כשיכלה מאכלה לחפשו במקום אחר. אלא שרש"י (ד"ה דאין) כתב דאין חיה שביהודה מתרחקת כל כך לצאת מיהודה לגליל כו', עכ"ל, וזה דבר תמוה על פניו מדוע תתרחק מצד אחד שביהודה לצד אחר ואילו לעבור ה"גבול" שבין יהודה לגליל לא תתרחק כל כך.
ונראה היה להציע שלשון הכתוב "לחיה אשר בארצך" פירושו שצריך שיהיה בשדה כדי שכל החיה שבארצך תוכל לאכול, וממילא כיון שארצך מוגדרת ארץ יהודה אם כן צריך שכל החיות שביהודה יהיה להם מאכל בשדה וממילא במקום שכלה ביהודה ויש רק בגליל, הן אמת שהחיה הנמצאת ביהודה וקרובה לגליל אכן יכולה "להתרחק" מיהודה לגליל בשיעור כזה, אך החיה הנמצאת בקצה הדרומי של ארץ יהודה הלא היא לא תתרחק כל כך עד לגליל וממילא לא קרינן ביה "כל זמן שחיה אוכלת מן השדה". אלא שעיקר הדבר שב"ארצך" יהיה פירושו ארץ יהודה או גליל זה גופא טעון בירור מדוע דווקא גליל ויהודה הם שיגדירו את ה"ארצך". ובשלמא לפירוש הפשוט שחיה שביהודה אינה הולכת לגליל אם כן קביעת הארצות היא בהתאם למציאות האכילה של החיות, אך כבר התבאר שפירוש זה קשה מסברא. ש"ס יידן (שיחה) 10:33, 17 בינואר 2021 (IST)

כל המיקל לו מגיד לו[עריכה]

קשה שיאמר כן על אמורא, אך מצאנו מקומות שדיברו קשות זה על זה. ש"ס יידן (שיחה) 10:33, 17 בינואר 2021 (IST)