אור זרוע/תפילין/תקסו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־18:57, 29 במאי 2022 מאת מעלין ולא מורידין (שיחה | תרומות) (העלאה אוטומטית מטקסט ברשיון נחלת הכלל + התאמה בידי עורכי האוצר)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

אור זרוע TriangleArrow-Left.png תפילין TriangleArrow-Left.png תקסו

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

דלת של תפלין

אמר רב יהודה ברי' דרב שמואל בר שילת משמי' דרב קשר של תפלין הלכה למשה מסיני. כתב מורי הרב רבינו שמחה כל הפי' מפרשים דקשר של אחורי עורף היינו דל"ת וליתא חדא דא"כ הל"ל הכי דל"ת של תפלין הל"מ כדא' אביי לעיל שי"ן של תפלין. ותו דאמר בפ' במה מדליקין אלא הא דתני רב יוסף לא הוכשרו למלאכת שמים אלא עור בהמה טהורה בלבד למאי הלכתא לתפלין. בהדיא כתיב בהו למען תהי' תורת ה' בפיך מן המותר בפיך. אלא לעורן והא אמר אביי שי"ן של תפלין הלכה למשה מסיני. ותיפוק לי' דבעי' מן המותר בפיך משום שי"ן עד דמסיק אלא לרצועותיהן. ולא פריך רצועותיהן נמי תיפוק לי' משום דל"ת שבהן דבעינ' מן המותר בפיך וכן בפ' במה אשה פרכי' הרי תפלין דמחופין עור ומשני שאני תפלין משום שי"ן אבל בשום ספר לא תמצא משום דל"ת אלא אין לו תבנית דל"ת. ופי' קשר של תפלין שלאחורי עורף לא תאמר רשות הוא אם רוצה להניח הרצועות בלא קשר או לשנות הקשר שפיר דמי אלא הל"מ שצריך לקושרו ובפ' המוציא תפלין דעניב להו כעין קשר דידהו אלמא דמשונה קשר דידהו משאר קשרים וגם אין לשנותו מקבלה שבידינו עכ"ל. ואיני מבין ההיא דפ' במה אשה אינה דאי' שכשתירץ שאני תפלין משום שי"ן איכא למימר דנקט שי"ן וה"ה לדל"ת ולשון רש"י משמע הכי דל"ד נקט שי"ן אלא ה"ה לדל"ת ויו"ד. שפי' התם משום שי"ן שעשוי' מעור החיצון עצמו קומט בו שלשה קמטין בעין שי"ן משד"י והד' [והיו"ד] עשוי' בקשר שקושר הרצועה [אחת לצפון ואחת למזרח] כמין דל"ת ורצועה קטנה מאוד תלוי' בה ואין בה אלא כדי כפיפה במין יו"ד וכופאה בעוד העור לח עכ"ל. מדפי' נמי דל"ת יו"ד משמע שר"ל הא דנקט שי"ן ל"ד אלא ה"ה משום דל"ת (ושין) [ויוד] וההיא דפ' המוצא תפלין דמסיק דעניב להו כעין קשירה דידהו משם אין לומר שהיו קשורים משונים זה מזה. אלא ה"פ שקשר כמין דל"ת ועשה עניבה שלא הידק לגמרי. מיהו ההיא דפ' במה מדליקין ודאי ראי' הגונה דכי מסיק נהי דגמירי שחורות טהורות מי גמירי (אלא) ודאי משמע דאין בקשר זה תבנית דל"ת ואין בה דין אות גמורה. וכ"כ רבינו שמשון ב"ר אברהם משנ"ץ ונראה דדל"ת ויו"ד שברצועות לאו אותיות גמורות הן ולא חשיבי (משי"ן) [מן השם] של שד"י מדחשיב להו פ' בתרא דמגילה תשמישי קדושה ולא הן עצמן קדושה. דת"ר תשמישי מצוה נזרקין. תשמישי קדושה נגנזין. אלו הן תשמישי מצוה סוכה ולולב ציצית ושופר. ואלו הן תשמישי קדושה דלוסקמי ספרים ומזוזות. ותיק של ספר תורה ונרתק של תפלין ורצועותיהן ובשום דוכתא לא קרי להו אלא קשר של תפלין וה"ט שאין דומות אותיות כלל אלא כמין קשר בעלמא והא דאמר וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך תני ר' אליעזר הגדול אומר אלו תפלין של ראש לא כמו שפרש"י מפני שכתוב עליהן רוב השם שי"ן ודל"ת דדל"ת לאו אות היא כדפי' אלא משום דנראים יותר משל יד דעל ש"י אמר לקמן לך לאות ולא לאחר לאות. ואע"פ שפירשנו דקשר שברצועות אין זה דל"ת אעפ"כ אין לשנות מקשר זה שאם שינה פסל דהכי גמיר הלכ' למשה מסיני:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף