יפה ענף על רות רבה/פתיחתא/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־22:27, 6 במרץ 2021 מאת מהדורה קמא (שיחה | תרומות) (יצירה אוטומטית מתוך טקסט בנחלת הכלל (ספריא) + טיפול בידי מתנדבי האוצר)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

· הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

יפה ענף על רות רבה TriangleArrow-Left.png פתיחתא TriangleArrow-Left.png א

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

שמעה עמי ואדברה אר"י אין מעידין אלא בשומע. משום דק"ל בקרא דמשמע שהקב"ה לבדו ידבר אל העם כי ישמעו מה שידבר להם באזניהם. והקב"ה הלא לא ידבר לעמו רק ע"י נביא. וגם קשה במה שאמר ואדברה משמע שידבר להם חדשות והתורה הלא כבר נתנה לישראל. לכן מפרש את המקרא כי קאי על הדין. ויען דאין מעידין אלא בפני בעל הדין לכן אמר אין מעידין אלא בשומע שישמעו מה שיעיד בהם. ולר"י אתא לומר שישמעו ויבינו אלה הנקרא עמי מפני דבור הר סיני. ור' יוחנן השיב עוד שמעה לשעבר ר"ל שישמעו בתורה מה שנתנה לשעבר. ואדברה ר"ל שעוד ידבר להם תורה כמ"ש בחזית פ' ישקני וכן בויק"ר פי"ג שאז יחדש הלכות. ועוד השיב שמעה בעוה"ז כדי שאדבר סניגוריא עליכם לעתיד:

לשעבר היו קרויין ישראל כשאר כל האומות. פי' ששמם היה על שם ראש משפחתם וכמו בשאר העמים. ומעת שנתקרבו לה' ע"י קבלת התורה נקראו עם ה'. ובב"ר משמע דלשעבר היו נפרדים כל אחד להיות משך זרעו לאומה בעצמה ועכשיו נתיחדו ע"י התורה להיות לעם אחד:

שעתידין לקטרגם כו'. עמ"ש בחזית בפסוק אני חבצלת:

קאמיא קיימיא גרסינן. ופי' דדריש ה"א אשר בין ק' למ' כי הוא בא תחת היו"ד וכאלו כתיב קיימיא. מהוראת עמידה וקימה:

חייך שאני מדבד בצדקה כו'. דכתיב אנכי מדבר בצדקה רב להושיע ורישא דקרא מי זה בא מאדום חמוץ בגדים מבצרה ולפי שמזכיר פורענותם דשרי אדום יקטרגו על זה מה נשתנה אלו מאלו קאמר שה' מליץ עליהם להושיעם מפורענות דאדום:

בצדקה שעשיתם עם עצמכם על שקבלתם את תורתי. הנה באמת זה לא נחשבת לצדקה אם האיש דורש טובת עצמו. אבל קבלת התורה הפיצה אור בהיר על כל העולם. כי הכופרים בתורה כופרים ג"כ בהשגחה ובהשארת הנפש והתורה היא המלמדת לכל בני תבל כי יש אלהים השופט ומשגיח על כל הארץ וגומל טוב ומשלם רע בעולם הנצחי ולכן הזכות הזה אשר דרשו טובת נפשם וקיבלו את התורה. ומידם היתה האמונה הזאת להאיר עיני יושבי הארץ. הזכות הזה יגן עליהם כי לא יאבדו ולא יסופו בגיהנם. אף כי הרבו לחטוא יקבלו עונש על חטאתם ואת נפשם יציל ה' מכליה ומאבדון:

דאר"ה בשם ר"א. עיין בחזית על פסוק דמיתיך רעיתי ומ"ש שם:

הייתי מכלה אתכם. כמו שארז"ל שכפה עליהם הר כגיגית ואמר אם תקבלו התורה מוטב ואם לאו שם תהא קבורתכם:

דייך שאני פטרונך. פי' אחרי שהם מאמינים שה' מגן להם ומשגיח עליהם זה יספיק להם להצילם. ובירושלמי על פסוק כל הנקרא בשם ה' ימלט שמפני הקריאה בשמו יתברך ימלטו:

מה פטרונא מהני בדינא. כיון דהדין מחייבם לא יוכל הפטרון להושיעם:

ולא ייחדתי שמי כו'. [פי' כי ע"י ישראל נודע כי הוא האלהים על כל הארץ ועל כל הגוים ולכן נקרא אלהי ישראל]:

פתר קרייה במשה כו'. ביאור הדברים ע"פ מ"ש בב"ר פ"צ והיית רק למעלה יכול כמוני ת"ל רק שבא להעלות מעלתם שאין למעט ממנו רק כבוד ה' יתברך אבל הם עליונים אפי' על המלאכים. ושמא בא פה להזהיר למשה כי אע"פ שהגדלתיך על פרעה מ"מ תחלוק לו כבוד כי אנכי דיין על גבך ואצוך לחלוק לו כבוד וכן הוא בשמ"ר פ"ו. וכמו כן הדורש בישראל או בדיינים יתפרש ג"כ. כי לא יתפארו כעוזם בשאתם וביתרונם אבל ידעו כי ה' הוא השליט עליהם והוא צופה במעשיהם:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

· הבא >
מעבר לתחילת הדף