משתמש:מדריך/סטנדר/עריכה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(יצירת דף עם התוכן "== עריכה ב'סטנדר' == אפשרות העריכה היא כנראה הבשורה הגדולה ביותר של 'סטנדר' בשדה התוכנות התו...")
 
אין תקציר עריכה
שורה 32: שורה 32:


'''כדאי לעבור עכשיו לדף [[משתמש:מדריך/סטנדר/מדריך עריכה|מדריך העריכה]] כדי להבין כיצד ניתן באופן טכני לערוך את הדפים ב'סטנדר''''
'''כדאי לעבור עכשיו לדף [[משתמש:מדריך/סטנדר/מדריך עריכה|מדריך העריכה]] כדי להבין כיצד ניתן באופן טכני לערוך את הדפים ב'סטנדר''''
[[קטגוריה:סטנדר - מדריך]]

גרסה מ־21:45, 9 ביוני 2022

עריכה ב'סטנדר'

אפשרות העריכה היא כנראה הבשורה הגדולה ביותר של 'סטנדר' בשדה התוכנות התורניות. 'סטנדר' מאפשר ללומדים לשנות ולהוסיף בתוך הטקסט בתוכנה - ובכך לההדיר בצורה שיתופית את ארון הספרים היהודי.

פעולת העריכה נעשית בכמה מישורים, נפרטם להלן [על אופן העריכה הטכני ראה בדף מדריך עריכה:


תיקוני טעויות דפוס

פעולה העריכה הבסיסית ביותר היא תיקוני טעויות דפוס בתוך הטקסט.

כמובן שיש לשים לב לכך שהטעות מוכחת, כמו לדוגמא חילופי אותיות בעקבות המרה דיגיטלית, ם' במקום ס', ר' במקום ד' וכדומה. במידה ומדובר בתיקון טעות בעקבות עיון במקור, לדוגמה מהדורה ישנה של הספר או טעות מוכחת כמו טעות בלשון של פסוק, יש לתקנה בדרך המקובלת של הוספת הנצרך בסוגריים מרובעות, ומיסגור הטעות בסוגריים עגולות. במידה ומדובר בהצעת נוסח או הערה בדבר שינוי נוסח במקור אחר, לדוגמה אם המחבר מצטט גמרא ולפנינו ישנו שינוי שם של אמורא וכדומה - יש לציין לשינוי בהערת שוליים (ראה להלן).


פתיחת ראשי תיבות וקיצורים

ניתן לשפר את טקסט הספר באמצעות פתיחת ראשי תיבות או קיצורים. יש לשים לב שאין צורך לפתוח ר"ת פשוטים שנוח יותר לקוראם כר"ת, כמו 'הקב"ה', 'עכ"פ' וכדומה. לעומת זאת ר"י במקום רבי יוסי או רבי יהודה - כדאי מאד לפתוח את הראשי תיבות. גם קיצורים כמו כו' אין צורך לפתוח, ואילו קיצור כמו מחלו' ראוי לפתוח ל'מחלוקת' וכדומה. במידה ואין הכרע ברור לפיענוח הראשי תיבות - אין לפותחם.


הוספת מראי מקומות

ניתן להוסיף מראי מקומות בתוך הטקסט ברוב הספרים בדומה לההדרת במהדורת המודפסת. עם זאת בספרי יסוד כמו גמרא, רש"י תוספות וכדומה - יובאו המראי מקומות בהערת שוליים. את המראי מקומות יש להוסיף בתוך סוגריים עגולות. בדף מדריך העריכה תוכלו ללמוד על האופן הטכני של כתיבת המראי מקומות והפיכתם לקישור פנימי.


הערות שוליים

'סטנדר' מאפשר לכלל הלומדים להשתתף באופן פעיל בההדרת הספרות התורנית, בדומה לההדרת הספרים על ידי עובדי המכונים התורניים. מצאת חתם סופר שמיישב קושיא של רשב"א? תוכל לציין זאת על גליון הרשב"א. מצאתי רמב"ן שאומר ממש את יסודו של הריטב"א - הלומדים ישמחו מאד לראות זאת על גליון הריטב"א.


הערות וחידושי תורה אישיים

ב'אוצר הספרים' בצמוד לכל דף ישנו גם 'דף שיחה' שבו מתנהלים דיונים על תוכן הדף, לדוגמה: בדף 'שיחה בבלי ברכות ב א' מתנהלים דיונים בין המשתמשים על הגמרא במסכת ברכות דף ב עמוד א. ב'סטנדר' דפי השיחה אינם פעילים בשלב זה. אבל, במקומם פעיל מרחב 'בית המדרש' [אליו ניתן להגיע באמצעות הדף הראשי של התוכנה בעמודה הראשונה של עץ הקטגוריות] - שם ניתן לראות הערות של משתמשים אחרים בנושאים שונים: הלכה, פרשת שבוע, ש"ס, מועדים ועוד. כמו כן ניתן להוסיף הערות וחידושי תורה משלכם בכל ענין שהוא.


דפים חדשים

נתקלתם בדף שאינו קיים בסטנדר? אתם רוצים להוסיף אותו? ב'סטנדר' אפשרות זו מגובלת בשלב זה - ולכן יצרנו עבורכם את דף דפים חדשים והערות כלליות - בדף זה תוכלו לכתוב את כל העולה על ליבכם, ועורכי 'אוצר הספרים' יסדרו את הדברים דבר דבור על אופניו. כמובן שנדרשת מכם העלאה מסודרת של הדברים, כותרת ברורה על מהות החידוש/ההערה ומיקום ברור על מה ההערה [פרק בתנ"ך או דף בש"ס וכדומה].


כדאי לעבור עכשיו לדף מדריך העריכה כדי להבין כיצד ניתן באופן טכני לערוך את הדפים ב'סטנדר'