עריכת הדף "
מזרחי/שמות/יח
" (פסקה)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אזהרה:
אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם
תיכנסו לחשבון
או
תיצרו חשבון
, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.
בדיקת אנטי־ספאם.
אין
למלא שדה זה!
== יא == '''מכירו הייתי לשעבר ועכשיו ביותר. ''' אינו רוצה לומר שעכשיו מכירו יותר ממה שהיו מכירו לשעב' שהרי אינו מובן מן המקרא הזה אלא שעכשיו מכירו בלבד אלא הכי פירושה דמדקאמר עתה ידעתי כי גדול יי' מכל האלהי' מכלל שכבר היה מכיר את זה השם לשעבר דאס"ד שלא היה מכירו מתחל' הל"ל עתה ידעתי את יי' וכי הוא גדול מכל האלהים אלא עכ"ל מכירו היה לשעבר אבל לא היה מכיר גודל פעולותיו על פעולות כל האלוהו' רק עכשיו אחר כל המעשי' הללו וכאילו אמר מכירו הייתי לשעבר ועכשיו בעניין היתרות אבל במכילתא לא דרשו זה שאמרו מכירו הייתי לשעבר ועכשיו ביותר אלא בקרא דבדבר אשר זדו עליהם וכונתם לומר שמזה הפועל שנפרע מהם המקום כפי מחשבתם שחשבו לאבד את ישראל הכיר יתרותו יתברך על כל האלוהות ואם כן מה שכתב רש"י המדרש הזה בקרא דעתה ידעתי הוא מפני שזה המקרא מורה על מאמר יתרו זה ומה שכתב אותו המכילתא בקרא דבדבר אשר זדו עליהם הוא מפני שזה המקרא מורה על הבנת יתרותו ית' על כל האלוהות: '''מלמד שלא הניח עבודת כוכבים שלא עבדה. ''' במכילתא דאל"כ מנא ידע זה אבל דוד ע"ה אמר עתה ידעתי אלא אני ידעתי כי גדול יי' מכל האלהים ומלת אני אינה מורה על הזמן. ויש לומר שידע זה בראיות מופתיות וכיון שידעו בדרך המופת אין זה צריך חפוש עד שנצטרך לומר שלא הניח עבודת כוכבים שלא עבדה אבל ביתרו שאמר עתה המורה שע"י כל המעשים הללו שעשה יי' לפרעה ולמצרים נודע לו זה שזהו בדרך החפוש הוכרחו רז"ל לומר מלמד שלא הניח עבודת כוכבים שלא עבדה: '''ורבותי' דרשוהו לשון ויזד יעקב נזיד בקדרה שבשלו בה נתבשלו. ''' אבל בשמות רבה לא אמרו רק בקדרה שבשלו בה נתבשלו ולא ידעתי מהיכן הוציא רש"י ז"ל לומר שרז"ל דרשו זדו מלשון ויזד שבא בו הנח תמורת הדגש והיה ראוי להיות ויזד בדגש עי"ן הפועל ולא מלשון כי אל יי' זדה גערת זדים ארורים גם מזדים חשוך עבדך שהוא מלשון רשע אם מפני שאמרו לשון קדרה ובשול למה לא נאמר שלא כיונו בזה אלא משל בעלמא כי היה נהוג אצלם בימים ההם לומר על כל מי שחשב מחשבה אחת לעשות לזולתו ונכשל בה בקדרה שבשל בה נתבשל על דרך חופר גומץ בו יעול ומפני שפיר' כי בדבר אשר זדו עליהם הוא שנפרע מהם המקום עם אותה המחשבה עצמה שחשבו לעשות כדאית' במכילתא וכמו שתרגם אנקלוס אמרו עליהם רז"ל דרך משל בקדרה שבשלו בה נתבשלו לא שפי' זדו מורה על זה:
תקציר:
שימו לב:
תרומתכם לאוצר הספרים היהודי השיתופי תפורסם תחת תנאי הרישיון: ללא שימוש ציבורי וללא שימוש מסחרי (למעט בידי אוצר הספרים היהודי השיתופי, ראו
אוצר:זכויות יוצרים
לפרטים נוספים). אם אינכם רוצים שעבודתכם תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאוצר הספרים היהודי השיתופי יוכל להשתמש בה ובנגזרותיה – אל תפרסמו אותה פה. כמו־כן, אתם מבטיחים לנו כי כתבתם את הטקסט הזה בעצמכם, או העתקתם אותו ממקור שאינו מוגן בזכויות יוצרים.
אל תעשו שימוש בחומר המוגן בזכויות יוצרים ללא רשות!
ביטול
עזרה בעריכה
(נפתח בחלון חדש)
הדף הזה כלול בקטגוריה מוסתרת:
קטגוריה:הועלה אוטומטית: תנ"ך ומועדים
תפריט ניווט
כלים אישיים
עברית
לא בחשבון
שיחה
תרומות
יצירת חשבון
כניסה לחשבון
מרחבי שם
דף
שיחה
עברית
צפיות
קריאה
עריכה
גרסאות קודמות
עוד
חיפוש
ניווט
עמוד ראשי
שינויים אחרונים
דף אקראי
עזרה
ייעוץ כללי
בקשת ספרים
עורכים שואלים
דיווח על טעויות
צ'אט להדרכת עריכה
יש לי חידוש!
עריכה תורנית
עריכה תורנית
עזר לעורך
פורום עורכים
בית המדרש
אחרונים בפורום
פעילות המיזם
פרויקטים פתוחים
לוח מודעות
אולם דיונים
בקשות מהמערכת
בקשות ממפעילים
כלים
דפים המקושרים לכאן
שינויים בדפים המקושרים
דפים מיוחדים
מידע על הדף