הגדה של פסח (זבח פסח - אברבנאל)/מגיד/מה נשתנה

הגדה של פסח || הגדה של פסח (זבח פסח - אברבנאל)     TriangleArrow-Right.png הא לחמא עניאעבדים היינו TriangleArrow-Left.png

הגדה של פסח   מגיד
ומוזגין כוס שני וכאן הבן שואל:
מַה נִּשְׁתַּנָּה
הַלַּיְלָה הַזֶּה מִכָּל הַלֵּילוֹת:

שֶׁבְּכָל הַלֵּילוֹת אָנוּ אוֹכְלִין חָמֵץ וּמַצָּה. הַלַּיְלָה הַזֶּה כֻּלּוֹ מַצָּה:

שֶׁבְּכָל הַלֵּילוֹת אָנוּ אוֹכְלִין שְׁאָר יְרָקוֹת. הַלַּיְלָה הַזֶּה (כֻּלּוֹ) מָרוֹר:

שֶׁבְּכָל הַלֵּילוֹת אֵין אָנוּ מַטְבִּילִין אֲפִילוּ פַּעַם אֶחָת. הַלַּיְלָה הַזֶּה שְׁתֵּי פְעָמִים:

שֶׁבְּכָל הַלֵּילוֹת אָנוּ אוֹכְלִין בֵּין יוֹשְׁבִין וּבֵין מְסֻבִּין. הַלַּיְלָה הַזֶּה כֻּלָּנוּ מְסֻבִּין:



זבח פסח (ר"י אברבנאל)

מה נשתנה

כפי מה שאמרו בפרק ערבי פסחים אמ' רבא אטו תיובא לדררקי. אלא אמ' רבא הכי קתני אין אנו מטבילין הרצון שהגרסה אשר בספרים שלנו אין אנו חייבים לטבל אינה אמתית כי אם אין אנו מטבלים. הנראה אלי שאין השאלה הזאת מה נשתנה מה שאמרו בפסחים שיעשו בעקירת הקערה כדי שישאלו התינוקות כי אותה השאלה לא סדרו אותה חז"ל בכתב ודי שמפי עוללים ויונקים נשאל מה זאת. ואז אב לבנים יודיע ענין יציאת מצרים. והשאלה הזאת מה נשתנה היא כוללת לכל אדם שאם אין נערים ותינוקות לשאול נער וזקן יחדו נשא ונתן בדבר. ואם זה הוא ענין השאלה יהיה ענינה לנער וזקן כוללת לענינים כלם וכמו שאמרו ת"ח בניו שואלים אותו ואם לא אשתו שואלתו ואם לאו הוא שואל לעצמו בפרק ערבי פסחים וענין השאלה הזאת הוא שהשואל ראה שבלילה הזה אנו עושים ענינים מורים על היותנו בני חורים בני מלכים ויועצי ארץ ושרים זהב להם. ונעשה ענינים אחרים בהפך מורים על היותנו עבדים נכנעי' בזויים ושפלים כי הנה בכל הלילות אין אנו חייבין לטבל אפילו פעם אחת. והלילה הזה אנו מטבילין בחובה שתי פעמים או אין אנו נוהגין לטבל קודם הסעודה וזה מורה על היותינו בני חורין ושרים ונדיבי עמים כיון שאנחנו אוכלים המאכל עם תקוני הטבולים כי זהו ממעדני השרים. ומצד אחד יראה ההפך שבכל הלילות אנו אוכלין חמץ או מצה כל אדם כפי רצונו מבלי חיוב והלילה הזה כלו מצה בחיוב וזה בלא ספק מורה על העבדות שהמצה היא לחמא עניא ומאכל העבדים והעמלים כמו שזכרתי. ובזה הדרך עצמו בכל הלילות אנו אוכלים שאר ירקות בתבשיל מרוקח ובפת ובלילה הזה כלו מרור. ר"ל מרור כמות שהוא חי מבלי פת לא מבושל. וזה ג"כ סימן עבדות ועניות גדול עוד נעשה בהפך זה שבכל הלילות אנו אוכלין בין יושבין בין מסובין והלילה הזה כלנו מסובין. וזה יורה על היותנו בני חורין כיון שאנחנו כקטון כגדול אוכלים בהסבה בכבוד גדול. הנה יש לנו א"כ בלילה הזה ב' דברי' מורים על העבדות והם המצה והמרור ושני דברים אחרים מורים על החירות והם הטבול וההסבה והוא דבר זר שנעש' בלילה אחת דברים הפכיים בהוראותם. ולפי שעל פי שנים עדים יקום דבר הביא על העבדות שני העדים ההם ועל החירות השנים האחרים ולא זכר אכילת הפסח לפי שאינה מורה לא על החירות ולא על השעבוד ולא חיוב ארבעה כוסות כי גם העבדים פעמים ירבו בשתייה כמאמר שלמה תנו שכר לאובד ויין למרי נפש הנה התבאר המאמר הזה והותרו הספיקות הנופלים עליו אשר בשער החמישי וששי.

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

מעבר לתחילת הדף
·