אליה רבה/אורח חיים/תקלט
< הקודם · הבא >
טור ומפרשיו שו"ע ומפרשיו שולחן ערוך |
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
אעריכה
[א] ללכת לתובע וכו'. דוקא בשאינם בעיר הזאת או שצריך טירחא לתבוע לבית דין אבל לתבוע לעצמו שרי והאידנא דכל החובות בחזקת דבר האבוד תובעין אפילו לדין (ט"ז):
בעריכה
[ב] אינם מצויים וכו'. גם בזה צריך שלא יכוין מלאכתו במועד (מגן אברהם):
געריכה
[ג] בצינעה וכו'. ולא דמי לסעיף ה' דמותר בפרהסיא דשם ודאי אינו מצוי תמיד:
דעריכה
[ד] ויוציא וכו'. אף שיש לו מעות בריוח דאסור בסעיף ד' מותר בזה דהא הרבה פוסקים מתירין בצינעה אפילו אינה מוציאה לשמחת יום טוב וכן נראה בסוף סימן זה במלוה בריבית אפילו בפרהסיא דעיקר דבפוסקים דהלוואה לא דמי לפרק משוא רק משום חומרא אמרינן דיוציא וכו' לכך מותר אפילו בשלו כן משמע בתשובת מהריב"ל ח"ס סימן ס"א:
העריכה
[ה] [לבוש] בלא ריבית וכו'. משמע דבריבית הוי כהלואה כעין פרקמטיא ואסור לפרוע בין מכותי כשיש לו משכון בין מישראל כשיש לו ריוח דרך היתר וליתא דמקור דין זה הוא מהרא"ש ושם קאי על הלוואה שיש בו ריבית, ואפילו להלות ברבית דגרע מפרעון מותר אלא דמצד חומרא אמרינן בסוף סימן זה דיוציא הריבית משבוע וכו' היינו כהלואה אבל בפרעון נראה לי דמותר לגמרי וכן משמע מרבינו ירוחם דף ל"ו וכן משמע קצת בשולחן ערוך:
ועריכה
[ו] [לבוש] ואפילו בחוב וכו'. מסברא דנפשיה כתב כן אבל ריא"ז בשלטי גיבורים פרק קמא דמועד קטן דדוקא בערב פסח הוי דבר אבד מיהו דוקא בהלואה כעין פרקמטיא אבל בהלואה דמעות קיימא לן אף במשכון מותר והלבוש שכתב ואין צריך לומר שמותר היינו אף למאן דאוסר בהלואה:
זעריכה
[ז] [לבוש] ויש אומרים וכו'. והב"ח הסכים לסברא ראשונה:
חעריכה
[ח] לקבול במשפט וכו'. הקשה בסמ"ע סימן ה' הא אין קובעין זמן בניסן ותשרי עיין שם ולא עיין במרדכי שם דאיירי במשפט כותי שמותר לקבול ולכן דקדק רמ"א וכתב לקבול במשפט וכו' (מגן אברהם), ולא דק דסמ"ע לא הקשה אהכי כלל רק על סוף סימן תקמ"ה דמיירי לקבול בבית הכנסת:
טעריכה
[ט] לעשות זקיפה וכו'. מיירי בכותי (מגן אברהם), והוא הדין בישראל מותר כשהוא דבר האבוד:
יעריכה
[י] יפסיד וכו'. אפילו ספק ועיין סוף סימן תקל"ז:
יאעריכה
[יא] אבל מי שיש לו וכו'. פירש הט"ז דוקא במופלג בעשירות:
יבעריכה
[יב] ולמכור להם וכו'. פירוש אפילו אינו מוציא ביותר לשמחת יום טוב:
יגעריכה
[יג] יום השוק וכו'. ובתשובת רש"ל סימן ע"ט התיר אפילו בחנות שהיא סגורה וכשיבוא הלוקח לקנות פותחה במקצת ובתשובת מהריב"ל משמע דאין להתיר בזה אלא בכסות וכלים בסעיף י' מיהו דבסעיף י' מיירי שפותח המקצת מיד אף קודם שבא הלוקח, מיהו גם רש"ל סיים וכל זה כדי להוציא על זמן שמחת יום טוב ונוהגין קלות בישיבת חנות בכל חול המועד, ואפשר דחשבו לדבר אבוד דאם לא ישבו כל כך זמן בחנות ימעט המשא ומתן מישראל, ועל כל פנים ודאי דאין ללמוד מלאכה מזה כי אינו דומה לפרקמטיא שיש צדדי קולות הרבה בפוסקים:
ידעריכה
[יד] ותגר וכו'. צריך עיון הא כל בעלי חנויות לוקחין וחוזרין ומוכרין, ויש לומר דהכא דוקא בביתו אבל בחנויות אסור אם לא כשפותחה קצת כשבא הלוקח (מגן אברהם), וצריך עיון בכלבו דף ס"ה, גם יש לחלק בין תגר ללוקח יש לוקח ומוכר מיד ולוקח מיד לשאר בעלי חנויות:
טועריכה
[טו] ויש אוסרים וכו'. דוקא לישראל אבל לכותים מותר דלא חיישינן להערמה (ב"ח) ושיירי כנסת הגדולה חולק עליו:
טזעריכה
[טז] אבל יותר וכו'. אם הוא דבר שאינו מצוי אחר כך להרויח פשיטא דשרי דלא גרע משאר סחורה:
יזעריכה
[יז] [לבוש] מיהו כיון וכו'. אבל בעל הבית מהמוכר לצורך מועד לא בעי צינעה:
יחעריכה
[יח] שאינו מתקיים וכו'. והב"ח מסיק דאף שמתקיים כגון בשמים לא בעי צינעה כיון שניכר שהוא לצורך המועד ואין חילוק בין מתקיים לשאינו מתקיים אלא בדבר שאינו ניכר שהוא לצורך מועד. כתב מגן אברהם כיון שפותחין לצורך ישראל אפילו בא כותים לקנות מותר למכור לו:
יטעריכה
[יט] אלא לצורך וכו'. ומכותים לוקח אף שלא לצורך מועד דהוי כמציל מידם (שלטי גיבורים):
כעריכה
[כ] נהגו וכו'. אבל מדינא אין נכון כשיכול למצוא אחר המועד עיין סימן ח':
כאעריכה
[כא] ויוציאנו וכו'. ואם הלואה מרובה וירע עינו להוציאו כל כך מכל מקום יעשה הטוב שיוכלו (מהרי"ל). כשמונה מעות להלוות ישנה אם רגיל למנות שתים שתים ימנה אחד (דרכי משה):
כבעריכה
[כב] [לבוש] שאינו דומה וכו'. ומהאי טעמא שרי נמי להלות לישראל בריוח בדרך היתר ומותר גם כן לעשות עיסקא ליתן לו מעות:
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |