כף החיים/אורח חיים/שלג

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png שלג

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז




לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


אעריכה

א) [סעיף א'] אעפ"י שמותר להסתפק ממנו וכו'. פי' אע"ג דק"ל כר"ש דלית ליה מוקצה אלא בגרוגרות וצימוקים דדחייא בידים כמ"ש סי' ש"י היינו כשרוצים להסתפק ממנו אבל אם אינו רוצה להסתפק ממנו אלא להתחיל לפנותו לבד אסור אם לא לדבר מצוה, עו"ש או' א' והטעם משום טרחא. ב"י תו"ש שם.

בעריכה

ב) שם. אסור להתחיל בו וכו'. ואם התחיל בו מבע"י שרי לפנותו בשבת אף לדבר הרשות. ב"י עו"ש שם מ"א סק"ב מיהו הט"ז סק"א הרבה להקשות ומסיק דאסור לפנותו בשבת לדבר הרשות אעפ"י שהתחיל בו מבע"י יעו"ש והסכים על ידו הא"ר או' א' אבל החמ"ט או א' והנה"ש או' א' השיגו על קושיית הט"ז והסכימו לדברי ב"י יעו"ש, וכ"פ התו"ש או' ב' ח"א כלל מ' או' ד':

געריכה

ג) שם. אסור להתחיל בו לפנות. אבל מותר לעשות בו שביל ברגליו לכאן ולכאן דרך הליכתו בכניסתו וביצי אתו גמ' מ"א סק"ג תו"ש או' ג' ועיין לעיל סי' ש"ח או' כ"ח:

דעריכה

ד) שם. אלא לדבר מצוה. ומפנה אפי' מגג לגג ובחלונות ובסולמות. ב"י. מ"א סק"ד. תו"ש או' ד' ר"ז או' א'.

העריכה

ה) שם. כגון שפינהו להכנסת אורחים וכו'. שאין לו מקום לבה"מ. לבוש:

ועריכה

ו) שם. כגון שפינהו להכנסת אורחים וכו'. וזהוא שבאו סמוך לשבת ולא היה פנאי אבל אם היה שהות מבע"י לא הותר להתחיל לפנות דאפי' במועד מלאכות המותרות בו אסור לכוין להניחן במועד גם השוכח פושע הוא. מו"ק:

זעריכה

ז) שם. להכנסת אורחים. או שאר סעודת מצוה. ר"ז שם. ועיין לקמן או' י"ב:

חעריכה

ח) שם. מפנה ממנו ה' קופות. ולא יותר דהוי טירחא יתירה. ב"י לבוש והיינו לאורח אחד כמ"ש סעי' ג':

טעריכה

ט) שם. אבל כולו לא יפנה וכו'. אפי' אם אין שם אלא ג' או ד' קופות. ב"ח א"ר או' ב' ואם המקום מרוצף באבנים דליכא למיחש לאשוויי גומות מותר לכבדו. שה"ג. ואפשר דדעת הפו' שלא כתבו זה ס"ל דלא פלוג ועיין לקמן סי' של"ז סעי' ב':

יעריכה

י) שם. הגה וכל שבות שהתירו וכו'. עיין סי' ש"ז סעי' ה':

יאעריכה

יא) שם. בהגה מותר ג"כ לצורך אורחים. הסועד עם האורחים (היינו באינו מזומן לכבודם) הוי סעודת הרשות רק שבעה"ב המזמינם עושה מצוה. מ"א סק"ה. ואינם נקראים אורחים אלא שבאו מעיר אחרת. ר"ז או' ו' וכ"כ בפי' בשם תה"ד סי' ע"ב:

יבעריכה

יב) שם. בהגה. אבל כשזימן חבירו וכו'. פשוט דאין בכלל זה המזמן חבירו לבוא אצלו לכבוד אורח הבא אצלו שגם חבירו בכלל אורח לענין זה (דשרי לפנות בשבילו) וכ"ש שאר סעודת מצוה (דשרי לפנות בשביל כולם) ט"ז סק"ב. תו"ש או' ו' ומיירי כשא"א לקיים מצות הסעודה במקום אחר כ"א במקום שהיה האוצר של תבואה ופשוט פתה"ד או' א' ועיין לעיל או' ה':

יגעריכה

יג) שם. בהגה. אבל כשזימן חבירו וכו'. וכן אם האורחים משלמים בעד הסעודה אינם בכלל צורך אורחים. א"ח או' א':

ידעריכה

יד) שם. בהגה לא מקרי אורחים. וכ"מ שנזכר כבוד אורחים היינו שהם ראויים לכבוד כגון בעלי תורה או בעלי שם טוב ומעשים טובים או עני בן טובים או עשירים שראוי לכבדם שאינם עושים רעה ולא הגרועים שמהרה יפולו או הקבצנים שעוברים ושבים בשביל טרף ומזון והם בכלל צדקה ואינם בכלל כבוד אורחים. סולת למנחה כלל ע"ו דין ג':

טועריכה

טו) שם. בהגה ואינה סעודת מצוה וכו'. ועיין בתשו' חו"י סי' ע' שמפרט שם איזה נקרא סעודת מצוה ובמ"א לקמן סי' תקס"ח סעי' ב' ובדברינו לשם בס"ד ומה שמפלפלים בד"ת בתוך הסעודה כתב שם בחו"י דלא מקרי ס"מ כ"א דרשה המיוחדת לאותה סעודה יעו"ש:

טזעריכה

טז) שם. בהגה ואינה סעודת מצוה וכו'. וע"כ נהגו לומר שירות ותשבחות להקב"ה ובזה יש היתר כשמזמין חבירו או כשמקיזין, א"ר או' ה' בשם מהר"ם סי' תר"ה:

יזעריכה

טוב) [סעיף ג'] לכל אורח ואורח. ובלבד שלא יגמור את האוצר ר"ז או' ד':

יחעריכה

חי) שם. או אחר יפנה בעדו, ובלבד שלא יפנה כל אחד יותר מד' וה' קופות. ב"י.

יטעריכה

יט) שם. בהגה חביות של יין שהובאו וכו'. אפי' מבע"י. ואם צריך לשתות ממנו בשבת נמי אסור לפנותו אלא ימשוך שם ממנו ואם א"א בענין אחר שרי לפרקן. מ"א סק"ו. א"ר או' ג' תו"ש או' ט' ר"ז או' ה' ח"א כלל מ' או' ד' ועיין לעיל סי' שכ"ה סעי' ח' בענין אם באו מחוץ לתחום יעו"ש:

כעריכה

כ) שם. בהגה. אסור להורידם בשבת אפי' ע"י עכו"ם אלא במקום הפסד גדול ר"ז שם ואם העכו"ם מעצמו פורקן בשבת א"צ למחות בידו. א"א או' ז':

כאעריכה

כא) שם. בהגה אם לא לכבוד אורחים וכו'. להושיבם שם ר"ז או' ה' ואם הוא יותר מט"ו האין אסור כמ"ש סעי' א' ד"ט. וט"ו סאין הוא אמה על אמה ברום אמה וג' אצבעות לפי חשבון המקוה מ"א סק"ז א"ר או' ד' (ויש שם ט"ס) תו"ש או' יו"ד ר"ז שם. ועיין בס' מנחת פתים שכתב דבב"י מבואר דלר"ש בפחות מט"ו סאין אין שם אוצר עליו ומותר לפנות אף לדבר הרשות כל שאין בכל האוצר ט"ו סאין וכן מבואר באו"ז הגדול ה"ש סי' פ"ז יעו"ש א"ח או' ב' ועיין מש"ז או' א':


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון